Ülkemizde son yıllarda anlaşmalı boşanma davası oldukça başvurulan bir dava halini almıştır. Nitekim boşanma sayısının artması ve eşlerin anlaşarak boşanma istekleri doğrultusunda bu davayı açmaları neticesinde Aile Mahkemeleri bu tür davaları daha sık görmektedir. Peki anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ? Anlaşmalı boşanma davası açılırken nelere dikkat edilmelidir?

anlaşmalı boşanma

Anlaşmalı boşanma davasına yönelik şartlar ve dava süreci ile ilgili detaylı bilgiler için öncelikle anlaşmalı boşanma davası makalemizi okumanızı tavsiye etmekteyiz. Burada ise sizlere anlaşmalı boşanma davasında dikkat edilmesi gereken hususları izah edecek, dava sürecinde karşılaşılacak hukuki sorunları aktaracağız. Öncelikli olarak anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için gereken şartları sıralamak istiyoruz. Buna göre;

  • Eşler arasındaki evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı
  • Eşler anlaşmalı boşanmak için birlikte başvuru yapmalı
  • Eşler, hakim tarafından bizzat dinlenmeli
  • Eşler, boşanma arzularını içerir anlaşmalı boşanma protokolü düzenlemeli.

Yukarıda sayılan şartların sağlanması halinde Aile Mahkemesi eşlerin anlaşmalı olarak boşanmalarına karar verecektir. Bu şartların sağlanamaması halinde anlaşmalı boşanma davası reddedilecektir. Yukarıda sayılan ilk üç şarta yönelik detaylı açıklamalarımızı aşağıda bulabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma protokolüne ilişkin açıklamalarımız için anlaşmalı boşanma protokolü yazımızı okuyunuz.

Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Boşanma Avukatının Anlaşmalı Boşanma Davasında Önemi Var Mıdır?

Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, anlaşılan hususları protokole aktarır ve dava dilekçesi ile birlikte davalarını açarlar. Bu noktada protokol ve içeriği eşler bakımından önemlidir. Protokolde geleceğe yönelik hak ve taleplerden feragat edilmesi halinde bu feragatin sonuçlarının ne olacağı yurttaşlar tarafından bilinemez. Bu ancak hukuk eğitimi almış bir kişinin bileceği bir husus olup eşler bakımından aleyhe durumlar yaratabilir. Örneğin nafaka hakkından feragat eden bir kadın ileride oluşacak aksi bir durumda nafaka davası açtığında bu talebi reddedilecektir.

Boşanma protokolü hazırlanması aşamasında bir boşanma avukatından bilgi almak bu nedenlerle önemlidir. Haklarınızın korunması bakımından en ufak bir sözleşmede dahi hukuk eğitimi almış kişilere başvurmak elzemdir. Bu durum sizin aile yaşantınızı ve sonrasını etkiliyor ise daha da elzemdir. Örneğin çocukların velayeti hususunda anlaşmalı boşanma protokolüne hükümler yazarken nelere dikkat edilmelidir? Ancak hukuk eğitimi almış ve Aile Hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat size destek olabilir. Bu durum yadsınamaz bir gerçektir.

İstanbul ili Kadıköy İlçesinde yer alan hukuk büromuzda anlaşmalı boşanma davası için gerekli hukuki destek verilmekte olup iletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz.