Türk Hukukunda kanun koyucu, eşlerin iradelerine de önem vererek anlaşmalı boşanma kurumunu düzenlemiştir. Aile birliğinin varlığını devam ettirme amacı taşıyan Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre anlaşmalı boşanma hususu da belli başlı şartlara bağlı tutulmuştur. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/II maddesinde düzenlenen anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için şu şartların varlığı gerekmektedir :

  • Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı,
  • Eşlerin birlikte başvurması,
  • Hakimin tarafları bizzat dinlemesi,
  • Anlaşmalı boşanmaya ilişkin hususların protokole bağlanması.

Anlaşmalı boşanmada esas amaç tarafların iradelerine değer vermek ve bu iradeleri ön planda tutmaktır. Fakat bunun yanı sıra ağır işleyen Türk Hukuk sisteminde taraflara böyle bir imkan sağlanarak da boşanma işleminin daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi imkanı yaratılmıştır. Nitekim boşanma davaları yıllarca devam edebilmekte, bu süreç içerisinde taraflar yıpranmakta ve toplum içerisinde sıkıntılı bir süreç geçirmektedirler.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Olmalıdır?

Anlaşmalı boşanma protokolü gelişigüzel düzenlenecek bir protokol değildir. Hükümlerin özellikle incelenmesi ve buna göre protokole aktarılması gerekir. Nitekim tarafların bu protokole bağlı olarak boşanmaları gerçekleşecek ve taraflar sonraki yaşamlarında bu protokole bağlı olacaklardır. Hal böyleyken anlaşmalı boşanma protokolü önem taşımaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolünün nasıl düzenleneceği ve nelerin zorunlu unsur olduğu konusunda detaylı açıklamalarımız için lütfen anlaşmalı boşanma protokolü yazımızı tıklayarak okuyunuz : Anlaşmalı Boşanma Protokolü.

anlaşmalı boşanma avukatı

Anlaşmalı boşanma protokolünde, yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazı zorunlu unsurların bulunması gerekir. Bu zorunlu unsurlar ; nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı ve çocukla ilişki tesisi. Bu hususlara ilişkin detaylı açıklamalar anlaşmalı boşanma protokolü yazımızda yer almaktadır fakat burada tazminat ve nafaka hususlarına ilişkin yazılarımızı iletmek yerinde olacaktır : Anlaşmalı Boşanma Davasında Tazminat Belirlenmesi ve Anlaşmalı Boşanma Davasında Velayetin Belirlenmesi.

Anlaşmalı Boşanma Dava Süreci

Eşler, anlaşmalı boşanma davasını kendileri açabileceği gibi avukatları aracılığıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirler. Anlaşmalı boşanma davası sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Bunlara kısaca değinmek gerekirse :

  • Dava ortak bir dilekçe ile açılmalı veya eşin açtığı dava diğer eş tarafından kabul edilmeli,
  • Anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmeli
  • Taraflar duruşmada boşanma arzularını hakime bizzat beyan etmeli

Anlaşmalı boşanma davası açıldığında ilgili mahkeme duruşma günü verecek ve tarafların mutlak bir şekilde duruşmada hazır olmaları gerekecektir. Taraflardan birisinin duruşmaya gelmemesi halinde anlaşmalı boşanmaya aile mahkemesi hakimi karar vermeyecektir. Bu nedenlerle anlaşmalı boşanma duruşmasında tarafların hazır bulunması temel şartlardan birisidir. Bu şarta ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : Anlaşmalı Boşanma Davasında Taraf Teşkili. ve Anlaşmalı Boşanmada Tarafların Hazır Bulunması

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası ortalama 2-4 ay arası bir sürede sonuçlanmaktadır. Mahkemelerin yoğunluğuna göre bu süre kısalabilir veya uzayabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli Mahkeme

Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup, başka bir mahkemede davanın açılması halinde dava, görev yönünden reddedilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi ve tarafların son yerleşim yeri mahkemeleri davaya bakmaya yetkilidir. Taraflar itiraz etmedikçe herhangi bir yargı çevresinde de anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Vekaletname Bilgileri

Anlaşmalı boşanma davasında, anlaşmalı boşanma avukatı için resimli boşanma vekaletnamesi çıkarılmalıdır. Vekalet verilecek İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası anlaşmalı boşanma avukatı bilgileri şu şekildedir :

Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım? 

CEVAP : Anlaşmalı boşanma yolunu seçecek eşler; öncelikli olarak bu konudaki iradelerini netleştirmelidir. Boşanma hususunda kesin karar verildikten sonra anlaşmalı boşanma imkanı değerlendirilmeli buna ilişkin gerekli boşanma protokolü düzenlenmeli ve dava açılmalıdır. Bu davaların anlaşmalı boşanma avukatı ile yürütülmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Katılmak Zorunda Mıyım?

CEVAP : Anlaşmalı boşanma davalarında eşler; boşanma iradelerini her ne kadar yazılı olarak beyan etmiş olsalar da mahkemenin tayin edeceği duruşma gününde hazır bulunarak, bizzat hakimin önünde bu iradelerini yinelemek zorundadırlar. Aksi takdirde aile mahkemesi hakimi anlaşmalı boşanmaya karar vermeyecektir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların duruşmada hazır bulunmasına ilişkin detaylı açıklamalarımız için : Anlaşmalı Boşanma Davasında Tarafların Duruşmada Hazır Bulunması.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Tanık Gerekir Mi? 

CEVAP: Anlaşmalı boşanma davası, tarafların iradelerine önem veren, tarafların iradeleriyle bu evlilik birliğini sonlandırmak istediğini kabul eden kurumdur. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında tanık dinletmeye gerek yoktur.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? 

CEVAP : Anlaşmalı boşanma davası, davanın görüleceği Aile Mahkemesinin yoğunluğuna göre 2 – 4 ay sürmektedir.

Eşim (Karım, Kocam) Türk Vatandaşı Değil, Anlaşmalı Boşanabilir Miyiz? 

CEVAP : Eşlerden birinin Türk vatandaşı olmaması, anlaşmalı boşanmaya engel teşkil etmeyecektir. Şayet her iki eş Türk vatandaşı olmasa dahi, anlaşmalı boşanma gerçekleştirilebilecektir. Nitekim eşlerden birinin veya her ikisinin yabancı vatandaş olması halinde,  davanın avukatlar aracılığıyla sürdürülmesi, davanın daha hızlı sonuçlandırılmasını sağlayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Avukatlık Ücreti Ne Kadar? 

CEVAP : Anlaşmalı boşanma davalarında yurttaşların en çok merak ettikleri husus vekalet ücretlerinin yani avukatlık ücretlerinin ne kadar olduğudur. Bu hususta Türkiye Barolar Birliğinin ve İstanbul Barosunun her yıl çıkarmış olduğu çizelgeler size yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra tarafımıza iletişim bölümünden ulaşarak da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Talep Edilmeyen İştirak Nafakası ve yoksulluk Nafakası sonradan Talep Edilebilir Mi?

CEVAP : Anlaşmalı olarak boşanma davası açan eşler aralarında iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası hususunda anlaşmak durumundadırlar. Nitekim eşler, protokole nafaka verilmeyeceğine dair hüküm koyabilir. Böyle bir durumda ileride doğabilecek sıkıntılara binaen yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası hükümleri konulmalı mıdır ? Tarafların bu hususta bir hak kaybı doğacak mıdır ? Tüm bu soruların yanıtları için aşağıdaki yazılarımızı okumanız faydalı olacaktır :

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Yoksulluk Nafakası Talebi

– Anlaşmalı Boşanma Sonrası İştirak Nafakası Talebi

Anlaşmalı Boşanma Davası için Boşanma Avukatı Tutmak Gerekir Mi? 

CEVAP : Anlaşmalı boşanma davalarında ileride hak kaybı yaşamamak adına bir boşanma avukatından hukuki destek almak faydalı ve gereklidir.

Evlilikte Bir Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davası Açtım Ne Yapabilirim?

CEVAP : Eşler, bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açmış iseler dava kanunlar gereği reddedilecektir. Fakat uygulamada aile mahkemesi hakimleri, boşanma avukatlarına şayet evliliğin bir yılının dolmasına yakın bir süre varsa süre vermektedir. Taraflar böyle bir durum söz konusu ise hakimden böyle bir talepte bulunabilirler. Bir yılı doldurmayan evliliklerde anlaşmalı boşanma sürecinin nasıl yürüyeceğine dair detaylı açıklamalarımız için : Bir Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davaları.