Anlaşmalı boşanma davalarında bazı şartlar söz konusudur. Örneğin en temel ve en önemli şart karı ve kocanın en az 1  yıl evli kalması şartıdır. Yine bunun gibi başkaca şartlar da söz konusu olup bu yazımızda duruşmada karı ve kocanın olmasının şart olup olmadığı hususu değerlendirilecektir.

anlaşmalı boşanma

Bu şartlar ve anlaşmalı boşanma davasına ilişkin boşanma avukatının açıklamalarını detaylıca okuyabilmeniz adına ilgili yazımızı inceleyiniz : Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları, Süresi.

Anlaşmalı Boşanan Eşler Duruşmaya Katılmak Zorunda Mıdır ?

Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, öncelikle boşanmanın şartlarına ilişkin bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamalıdır. Protokolün boşanma avukatı tarafından hazırlanması önem teşkil eder. Boşanma protokolünün hazırlanması sonrası taraflar protokolü imzalar ve anlaşmalı boşanma davası açılır. Anlaşmalı boşanma protokolüne ilişkin yazılarımıza ulaşabilirsiniz : Anlaşmalı boşanma protokolünün geçerliliği

Anlaşmalı boşanma davasının şartlarından birisi de eşlerin duruşmada hazır bulunmaları zorunluluğudur. Nitekim eşlerin duruşmada kendilerini avukatla temsil ettirmeleri yetersiz kalacak, bizzat kendilerinin duruşmada hazır bulunarak anlaşmalı boşanma istediklerini, mahkemeye ibraz ettikleri anlaşmalı boşanma protokolünü onayladıklarını beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi halde tarafların anlaşmalı boşanmaları fatih escort gerçekleşmeyecek, dava çekişmeli boşanmaya dönüşecek ve evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığının ilgili mahkemece araştırılması gerekecektir.

maddi manevi boşanma

Uygulamada duruşmaya ilk seferde katılmayan eşler için bazı hakimler ikinci bir duruşma günü vermektedir. Bu uygulama yanlış olsa da aile mahkemelerinin dosyalarının bitirilmesi amacı taşımakta olup dosyaların çözümü için de uygun bir uygulamadır. Fakat bu uygulama dosyada boşanma avukatı varsa bu avukatın ricası ile gerçekleşmektedir.

Tüm bu nedenlerden ötürü anlaşmalı boşanmak isteyen eşler duruşmada hazır bulunmalı ve taleplerini hakim huzurunda yinelemeli ve/veya anlaşmalı boşanma protokolünü kabul etmelidirler. Nitekim bazı durumlarda protokolde hatalı olarak yazılmış hususlar düzenlemeler bulunabilir. Bunun haricinde çocuk ve eş aleyhine ağır düzenlemeler de yer alabilir. Bu noktada hakimin, anlaşmalı boşanma protokolüne müdahale etmesi gerekecektir. Bu husustaki yazımız ve detaylara şuradan ulaşabilirsiniz : Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Hakim Müdahalesi

Tarafların Duruşmada Hazır Bulunması Gerektiğine Dair Yargıtay Kararı

Aşağıdaki sunulan Yargıtay Kararında anlaşmalı boşanma davasının duruşmasına taraf vekillerin katıldığı, davacı asil ve davalı asilin bizzat duruşmada hazır bulunmadıkları fakat buna rağmen Yerel Mahkemenin davanın kabulüne karar verdiği görülmektedir. Yargıtay 2 HD ise bu kararı bozmuş ve tarafların bizzat duruşmaya katılması gerektiğini belirtmiştir. Anlaşmalı boşanma davasının duruşmasında tarafların hazır bulunması gerektiğine dair verilen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararını sizlere aktarmaktayız :

T.C YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
(Esas: 2010 / 18621 Karar: 2011 / 19302 Karar Tarihi: 22.11.2011)
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI – EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMIŞ OLUP OLMADIĞININ TAKDİRİ ZORUNLULUĞU – DAVACI VE DAVALI ASİLLER DİNLENİLMEKSİZİN TARAF VEKİLLERİNİN BEYANLARI İLE BOŞANMA HÜKMÜ KURULMUŞ OLMASI – HÜKMÜN BOZULMASI


ÖZET: Taraflar hazır bulunup, bizzat anlaştıklarını açıklamaz veya hakim tarafların anlaşmalarını uygun bulmaz ise, taraflardan delilleri sorulup, toplanması sonucunda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olup olmadığının takdiri gerekirken, davacı ve davalı asiller dinlenilmeksizin taraf vekillerinin beyanları ile boşanma hükmü kurulmuş olması usul ve
yasaya aykırı bulunmuştur. Davacı vekilinin davalı aleyhine 23.12.2008 tarihinde açtığı anlaşmalı boşanma davasında, tarafların boşanma ve diğer hususlarda anlaştıklarına ilişkin ibraz edilen protokol ve taraf vekillerinin duruşmadaki beyanları doğrultusunda davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.


4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi hükmüne göre, en az bir yıl sürmüş evliliklerde eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde dahi boşanma kararı verebilmesi için, hakimin bizzat tarafları dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve
boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.

Taraflar hazır bulunup, bizzat anlaştıklarını açıklamaz veya hakim tarafların anlaşmalarını uygun bulmaz ise, taraflardan delilleri sorulup, toplanması sonucunda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olup olmadığının Türk Medeni Kanununun 166/1-2 maddesi çerçevesinde takdiri gerekirken (TMK. md.184), davacı ve davalı asiller dinlenilmeksizin taraf vekillerinin beyanları ile boşanma hükmü kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.

Sonuç: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6.
maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca
etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.