İşçilerin kıdem tazminatı alabilme hallerini daha önce sıralamış ve bu hallerden birisinin askerlik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmek halinde de kıdem tazminatı olduğu belirtmiştik. Öncelikle kıdem tazminatının ne olduğu ve hangi hallerde işçilerin kıdem tazminatını hak ettiğine dair yazımızı okumak için tıklayınız : Kıdem Tazminatı Nedir?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi kıdem tazminatını düzenlemiş ve hangi hallerde işçilerin kıdem tazminatına hak kazandığını belirlemiştir. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinin 3. fıkrası ise askerlik hizmeti dolayısıyla işten ayrılan işçilerin kıdem tazminatı alabileceğine hükmetmiştir. Buna göre askerlik hizmetini gerçekleştirecek işçi işverene iş sözleşmesini askerlik nedeniyle feshettiğini bildirir dilekçe ile başvuracak ve iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

kıdem tazminatı

İşçi, işverene sözleşmeyi fesih dilekçesini ibraz ederken Askerlik Şubesi’nden alacağı askerlik sevk belgesini de ibraz etmekle yükümlüdür. Askerlik sevk belgesi olmaksızın yapılan fesihlerde işveren kıdem ödemekle yükümlü olmayacaktır. İş sözleşmesini bu şekilde fesheden bir işçi bu feshini 3 yoldan yapabilir :

  • Fesih dilekçesini ve sevk belgesini hazırlayarak noterden ihtarname çekebilir,
  • Fesih dilekçesini ve sevk belgesini hazırlayarak iadeli taahhütlü posta ile işverene gönderebilir,
  • Fesih dilekçesini ve sevk belgesini hazırlayarak çalıştığı yerin İnsan Kaynakları’ na veya yetkili birim hangisi ise oraya verip verdiğine dair bir sureti alarak iş sözleşmesini feshedebilir.

Bu şekilde bir yol izlenmesi ileride açılacak muhtemel dava için ispat sorununu da ortadan kaldıracaktır. Nitekim işveren kıdem tazminatını ödemediği zaman uyuşmazlık İş Mahkemelerinde görülecek ve iş sözleşmesinin askerlik nedeniyle feshedildiği kanıtlanacaktır.

Askerlik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi Ne Zaman Yapılmalıdır ? 

Uygulamada sorun olarak karşımıza çıkan hususlardan en önemlisi askere gidecek işçinin iş sözleşmesini ne zaman feshedebileceğidir. Yargıtay kararlarında da görüldüğü üzere askerlik nedeniyle iş sözleşmesini feshedecek işçinin makul bir sürede işverene bunu bildirmesi gerekir. Makul süre ise olayın durumuna göre değişiklik gösterir. Nitekim Yargıtay, bazı kararlarında 4 ay – 5 ay önceden yapılan fesihleri makul süre içerisinde bulmuştur. Bu nedenlerle uygun bir süreç içerisinde iş sözleşmesinin feshedilmesi ve kıdem tazminatının talep edilmesi gerekmektedir.

Askerlik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinde İhbar Tazminatı Ödenir Mi ?

İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır. Nitekim ihbar tazminatına yönelik yazımız bu konuda yön gösterici niteliktedir. İlgili yazı için : İhbar Tazminatı Nedir?

Bu nedenlerden ötürü askerlik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden bir işçi ihbar tazminatı almaya hak kazanamayacaktır.

Bedelli Askerlik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinde Kıdem Tazminatı

Ülkemizde belirli dönemlerde bedelli askerlik seçeneği uygulanmakta ve kişiler belirli bir meblağ ödeyerek bedelli askerlik yapmaktadır. Peki bedelli askerlik nedeniyle iş sözleşmesi feshedilirse işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir mi ? Ülkemizde bedelli askerlik sisteminin yerleşik hale geçirilmesi ve bu konuda çokça ihtilaf olması nedeniyle birçok dava açılmış ve farklı farklı kararlar verilmiştir. Son olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bedelli askerlik yapan kişilerin kıdem tazminatı talep edebileceğine hükmetmiştir. İlgili yazımız ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz : Bedelli Askerlik Yapan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı.

Askerliği Biten İşçi İşsizlik Sigortasından Faydalanabilir Mi ?

Askerlik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmiş işçi askerliğinin bitmesiyle birlikte işsizlik sigortasına başvurabilmekte ve işsizlik sigortasını alabilmektedir. Burada işsizlik sigortasının süresi için prim gününe göre değişiklik söz konusudur. Ödenen sigorta prim gününe göre hak edilen işsizlik sigortası maaşı süresi de belirlenmektedir. Bu belirleme şu şekildedir :

  • İşçi, 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemiş ise 6 ay,
  • İşçi, 3 yıl geriye dönük olarak 900 gün sigorta primi ödemiş ise 8 ay,
  • İşçi, 3 yıl geriye dönük olarak 1080 gün sigorta primi ödemiş ise 10 ay işsizlik maaşından faydalanabilecektir.

Askerlik nedeniyle iş sözleşmesinin feshine ilişkin Yargıtay Kararı sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.