Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde düzenlenmiş olup madde metninde de belirtildiği üzere bazı şartları taşımak zorundadır. Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için en önemli husus tarafların evliliklerinin süresinin 1 yılı aşmış olmasıdır.

Anlaşmalı boşanma davasının şartları ve diğer hususlar için anlaşmalı boşanma davası yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz : Anlaşmalı Boşanma Davası.

boşanma davası avukat

1 Yıl Dolmadan Açılan Anlaşmalı Boşanma Davası Reddedilir Mi ?

Uygulamada 1 yıl dolmadan açılan anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemeleri hakimi tarafından usulden reddedilmektedir. Bu tür verilmiş kararlar Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre hatalı bir uygulama olacaktır. Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi önüne gelen bir dosyada Aile Mahkemesi Hakiminin böyle bir durumda davayı usulden reddetmek yerine eşler arasındaki uyuşmazlığın diğer boşanma nedenlerine dayanıp dayanmadığını araştırmaları gerektiğini söylemiştir. Şayet bir yılı doldurmayan evliliklerde diğer boşanma nedenlerinin varlığı araştırılacaktır. Diğer boşanma nedenlerin neler olabileceğini ise ilgili yazılarımızdan okuyabilirsiniz :

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma Davası
Boşanma Nedenleri

anlaşmalı boşanma

Aşağıda, bir yıl dolmaksızın açılmış anlaşmalı boşanma davasında aile mahkemesi hakiminin diğer boşanma nedenlerine ilişkin araştırma yapma yükümlülüğüne dair Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararını ibraz etmekteyiz :

Evlilikte Bir Yıl Dolmadan Açılan Anlaşmalı Boşanma Davaları İle İlgili Yargıtay Kararı

T.C YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 2007 / 1911 – Karar: 2007 / 15180 – Karar Tarihi: 07.11.2007
BOŞANMA DAVASI – TARAFLARIN EVLENDİĞİ TARİHTEN DAVANIN AÇILDIĞI TARİHE KADAR BİR YILLIK SÜRENİN DOLMAMIŞ OLDUĞU – TARAF DELİLLERİNİN TOPLANARAK GEREKLİ ŞARTLARIN OLUP OLUŞMADIĞININ ARAŞTIRILMASI GEREĞİ
ÖZET: Nüfus kaydından tarafların 7.8.2003 tarihinde evlendikleri ve davanın açıldığı tarihte henüz bir yıllık sürenin dolmadığı anlaşılmıştır. Mahkemece, tarafların gösterdikleri delillerin toplanarak, gerekli şartların oluşup oluşmadığı araştırılıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.
(4721 S. K. m. 166)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi ile <Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır> hükmü getirilmiştir.
Dosyadaki nüfus kaydından tarafların 7.8.2003 tarihinde evlendikleri ve davanın açıldığı tarihte henüz bir yıllık sürenin dolmadığı anlaşılmıştır.
Mahkemece, tarafların gösterdikleri delillerin toplanarak, Medeni Kanunun 166/1-2. maddesindeki şartların oluşup oluşmadığı araştırılıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken Medeni Kanunun 166/3. maddesinde öngörülen bir yıllık süre şartı gerçekleşmeden tarafların kabulüne dayanarak boşanmaya karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
Sonuç: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.