Boşta geçen süre ücreti, yasada işe iade yargılaması için öngörülen süre olan 4 aylık süreye ilişkin işçiye ödenmesi gereken ücreti ifade etmektedir. İşe iade davası için başvuru yapan işçi bu davayı kazanması halinde 4 aylık boşta geçen süre ücretine hak kazanacaktır.

Boşta Geçen Süre Ücreti Nedir?

Yasa koyucu işe iade davaları için 2 aylık bir yargılama süresi öngörmüştür. Bu yargılama neticesinde ise kararın istinaf mahkemelerinde incelenmesi için de 2 aylık süre öngörmüştür. İş mahkemelerinde açılan işe iade davalarının kazanılması halinde yargılamanın 4 ay olacağı ve işçinin 4 ay çalışmadan geçireceği varsayılmaktadır. Bu nedenle boşta geçen sürelere ilişkin ödenmesi gereken 4 aylık ücret boşta geçen süre ücretidir.

boşta geçen süre ücreti nedir

İşe Başlatmama Tazminatı ile Boşta Geçen Süre Ücreti Arasında Fark

Boşta geçen süre ücreti, işçinin işe iade yargılaması esnasında boşta geçireceği sürelere karşılık ödenecek 4 aylık ücreti ifade eder. İşe başlatmama tazminatı ise işe iade kararı sonrasında işverene başvuru yapan işçinin bu talebinin işveren tarafından kabul edilmemesi halinde veya kabul edilmesi lakin bu kabulün samimi olmaması halinde ödenmesi gereken tazminatı ifade eder. Biri ücret iken diğeri tazminat niteliğindedir.

İşe başlatmama tazminatına ilişkin detaylı açıklamalarımızı okumak için : İşe Başlatmama Tazminatı.

Boşta Geçen Süre Ücretinin Hesaplanması       

Boşta geçen süre ücreti, ücret niteliğindedir. Bu ücret, işçinin ilk olarak işten çıkarıldığı zamandan itibaren hesaplanır ve sonraki 4 aylık ücret bulunur. Bunu örnekle açıklamak gerekirse iş sözleşmesi 10 Kasım 2012 tarihinde feshedilen bir işçinin boşta geçen süre ücreti, bu tarihten itibaren başlayacak ve sonraki 4 ay baz alınacaktır.

Boşta Geçen Süre Ücretinde Faiz

İşe iade davası ile tespiti gerçekleştirilen ve karara bağlanan ve en çok dört aya kadar hesaplanacak olan boşta geçen süre ücreti, İş Kanunu çerçevesinde bir ücret niteliğinde olduğu için bu ücrete uygulanacak faiz ; en yüksek mevduat faizidir.

Boşta Geçen Süre Ücretinde Zamanaşımı

Boşta geçen süre ücreti, niteliği itibariyle ücret olduğundan ötürü 5 yıllık zamanaşımına tabidir.

Boşta Geçen Süre Ücreti Nasıl Alınır ?

İşçinin işe başlama başvurusunun işveren tarafından reddedilmesi halinde işçi, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretini alabilme amacıyla İş Mahkemelerinde dava açmak zorundadır. Bu ücret ancak ve ancak dava yoluyla işverenden talep edilebilecektir. Daha önce verilmiş işe iadeye dair mahkeme kararı ile herhangi bir icrai işlem yapılamayacaktır.

Boşta Geçen Süre Ücretine Dair Yargıtay Kararı

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.