Evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte karı koca arasındaki en büyük sorun malların nasıl paylaşılacağı olacaktır. Nitekim ülkemizde evliliklerin sona ermesi aşamasında evliliği kurtarmaktan çok malların nasıl paylaşılacağı düşünülmekte, taraflar buna yönelik arayışlara girmektedir. Mal paylaşım davalarında da önemli olan taşınır/taşınmazların kişisel mal/edinilmiş mal ayrımına tabi tutulmasıdır.

malların paylaşımı boşanma

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere 1.1.2002 tarihiyle birlikte Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmiş ve çok köklü değişikliklere imza atmıştır. Eski Medeni Kanunda kabul edilen mal ayrılığı rejimi bırakılmış ve yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi benimsenmiştir. Peki kişisel mal nedir ve edinilmiş mal ne demektir ? Bu hususlara ilişkin detaylı açıklamalarımız için boşanmada kişisel mal yazımızı ve edinilmiş mallara katılma rejimi yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.

1.1.2002 Öncesi ve Sonrası Alınan Taşınır/Taşınmazlar  (Ev, Arsa, Tarla, Bağ, Bahçe, Araba, Daire, Yazlık vs.)

Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce alınmış olan taşınırlar ve/veya taşınmazlar var ise bu taşınır/taşınmazlar kimin adına tescil edilmiş ise onun kişisel malı sayılacaktır. 1996 yılında evlenmiş olan bir çift 1998 yılında bir ev ve 2004 yılında tarla almış olsun. 1998 yılında alınan ev hangi eş adına tescil edilmiş ise o eşin kişisel malı sayılacaktır. 2004 yılında alınan tarla ise 1.1.2002 tarihinden sonra edinildiği için tarafların ortak malı sayılacak ve tasfiyeye tabi olacaktır.

Eşlerden yalnızca biri çalışıyor ve taşınmazları kendisi almasına rağmen eşi adına tescil ediyor ise ne olacaktır ? Evlilik birliğinin sona ermesi safhasında malların paylaşımı için birbirine düşen eşler, 2002 tarihi öncesi alınan malların kendi paraları ile alındığını iddia edebilirler. Şayet malın alınmasında herhangi bir katkısı olmamış ve bunu da ispat edememiş eş herhangi bir katkı alamayacaktır. Fakat o malın alınmasında katkı yaptığını iddia eder ve ispatlarsa katkı payı alacak ve o taşınmaz tasfiyeye tabi tutulacaktır.

1.1.2002 sonrası alınan bir taşınmazda ise tüm parayı sadece bir eş vermiş olsa da ilgili taşınmaz taraflar arasında eşit bir şekilde paylaştırılacaktır.
Aşağıda kişisel mal ve edinilmiş mal ayrımını izah eden Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararını ibraz etmekteyiz. İlgili karar detaylı bir şekilde kişisel mal edinilmiş mal ayrımını yansıtmaktadır :

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.