İşe iade davasını kazanan işçi, işverenine 10 gün içerisinde işe iade talebiyle başvurmalı, işveren de bu talep karşısında 30 gün içerisinde işçisini uygun bir pozisyonda işe başlatmalıdır. İşçisini işe başlatmak istemeyen işveren, hukuku dolanarak işçinin işe iadesini gerçekleştirmez ise işçi, alması gereken tazminatları almaya hak kazanır. Aşağıdaki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı da bu doğrultuda bir karar olup işverenin samimi iradesinin önem taşıdığını belirtmektedir. İşe iade davası için diğer yazılarımız mevcut olup aşağıda ilgili yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz : İşe İade Davası Nedir ? İşe İade Davası Nasıl Açılır ?

İşe İade Davasının kazanılmasıyla birlikte işçi bazı tazminatlara ve ücretlere hak kazanacaktır. Bu tazminata ve ücrete ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz : İşe Başlatmama Tazminatı ve Boşta Geçen Süre Ücreti

İşverenin İşçiyi İşe Daveti

İşçinin işe iade davasını kazanması sonrası işverene başvurması gerekmektedir. Bu başvuru neticesinde işverenin seçimlik hakkı bulunmakta, dilerse işçiyi işe almakta dilerse de mahkeme kararına uymayarak işçiye haklarını ödeyebilmektedir. İşçiyi işe davet eden işveren, bu davetinde samimi olmalı, yalnızca mahkeme kararını uygulamak maksadıyla işçiyi davet etmemelidir. Yapılan davette tüm hususlar detaylıca bildirilmeli, işçinin yeni hakları listelenmeli ve işçiye aktarılmalıdır.

Uygulamada mahkeme kararını uygulamak amacıyla işçiler işe davet edilmekte ve sonrasında işçiye mobbing uygulanmaktadır. Bu tip durumlarda da işçiler işe davetin samimi olmadığını belirterek sonrasında da iş sözleşmesini feshedebilir, işe iadenin sağlıklı gerçekleşmediğini ileri sürerek dava açabilirler. Aşağıda belirttiğimiz karar, işçinin davetinin samimi olup olmaması ile alakalı önemli bir karar olup sizlere sunmaktayız : 

Yargıtay Kararı

T.C YARGITAY Hukuk Genel Kurulu (Esas: 2013 / 22-1158 – Karar: 2014 / 743  – Karar Tarihi: 01.10.2014)

İŞÇİLİK ALACAKLARI VE TAZMİNAT DAVASI – İŞE BAŞLATMADAN ÖNCE EĞİTİME TABİ TUTARAK SONRASINDA YAPILACAK SINAVDA BAŞARILI OLMA ŞARTI – DAVETİN SAMİMİ OLMADIĞI – DAVANIN KABULÜNÜN İSABETLİ OLDUĞUNUN GÖZETİLMESİ GEREĞİ

ÖZET: Davalı işverenin davacıyı işe başlatmadan önce eğitime tabi tutarak sonrasında yapılacak sınavda başarılı olma şartını ileri sürmesi nedeniyle işe başlatmayı şarta bağladığı, buna göre işyerinin davacıyı işe başlatma amacı olmadığı, işe başlatma yönündeki iradesinin samimi olmadığı benimsenmiştir. Buna göre; işverenin işe başlatma yönünde yaptığı şarta bağlı çağrının gerçek bir işe başlatma daveti olarak kabulü mümkün değildir. Hal böyle olunca, mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya uygundur.

Kararın tam metni şu şekildedir : 

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.