Türk Medeni Kanunu’nun 107. maddesine göre ”alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir. Tevdi yerini, ifa yerindeki hakim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hakim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir” denilerek kira ödemesini almayan, iade eden ev sahibi aleyhinde tevdi tayini yoluna başvurarak kira ödemesini gerçekleştirebilir.

Kira sözleşmesinin tarafları olan ev sahibi ve kiracı , kira bedellerinin nasıl ödeneceği ve nereye ödeneceği hususunu kira sözleşmesinde belirtirler. Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.

Tevdii Mahalli Tayini hususunda ofisimizle iletişime geçebilirsiniz : İletişim

Türk Borçlar Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Tevdii Mahalli Tayini Davasında Davacı

Kira sözleşmesinin tarafları bu davanın tarafları olacağından ötürü kiracı işbu davada davacı konumundadır.

Tevdii Mahalli Tayini Davasında Davalı

Kira sözleşmesinin tarafı olan kiralayan mülk sahibi işbu davada davalı konumundadır.

Tevdii Mahalli Tayininde Görevli Mahkeme

Kira bedelinin ödenmemesi halinde tevdii tayini için yapılacak başvurularda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir

Tevdii Mahalli Tayininde Yetkili Mahkeme

Kira bedelinin ödenmemesi halinde tevdii tayini için yapılacak başvurularda yetkili mahkeme taşınmazın bağlı bulunduğu yer mahkemesidir.

Tevdi Mahalli Tayini Hakkında Örnek Dava Dilekçesi

T.C.

İSTANBUL

NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

                                                                                                                                                     …/…./2023

DAVACI                       :

DAVALI                       :

KONU                          : Tevdi mahalli tayini istemimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR       :

Davalı ile  arasında ………………… adresinde bulunan taşınmazla ilgili ……………  başlangıç tarihli yıllık …………… TL bedeli kira sözleşmesi akdedilmiştir. (EK-1 : Kira Sözleşmesi)

Kira sözleşmesi doğrultusunda her yıl Tefe Tüfe baz alınarak kira artış oranı belirlenecek ve kira artışı %10’dan aşağı olmayacaktır. Bu doğrultuda tarafımca yeni yıla ait kira bedeli yasalarca belirtilen oranda yapılarak davalının banka hesabına gönderilmiş, lakin gönderdiğim para tarafıma iade edilmiştir. Ekte ilgili dekontları sunmaktayım. (EK-2 : Dekontlar) Davalıya kira bedeli tekrar gönderilmiş lakin yine para tarafıma iade edilmiştir. Buna ilişkin dekontları da sunmaktayım. (EK-3 : Dekontlar)

Tarafımca ödemeler kira sözleşmesinde belirtilen ve davalıya ait olan IBAN’a yatırılmış ise de sürekli olarak bedeller tarafıma iade edilmiştir. Davalının temerrüde düştüğü açıktır. Bu nedenle davalı ödemeyi almaktan kaçınmakta olup bu başvuruyu yapmak zarureti hasıl olmuştur.

Türk Borçlar Kanunu’nun 107. maddesinde tevdi mahalli tayini için “Alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir. Tevdi yerini, ifa yerindeki hâkim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hâkim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir.” ifadesi yer almaktadır.

Davalının kasıtlı ve art niyetli olarak ödemeyi kabul etmediği açık olup “tevdi mahalli tayini” talebimizin kabulüne karar verilmesini Sayın Mahkemenizden asaleten talep ederim.

HUKUKİ NEDENLER              : HMK. , TBK. , Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri.

HUKUKİ DELİLLER: Kira Sözleşmesi, Kira Ödemelerine ait Dekontlar, İade Dekontları, Tanık, Telefon Kayıtları ve her türlü yasal delil.

SONUÇ VE İSTEM : Açıklanan nedenlerle ;

1-Davanın KABULÜNE,

2-Kira bedelinin yatırılacağı tevdi mahalli tayini hakkında KARAR VERİLMESİNE,

3-Kötüniyetli olarak işbu davanın açılmasına sebebiyet verdiği için yargılama gideri ve olası vekalet ücreti giderlerinin davalı üzerinde BIRAKILMASINA,

Karar verilmesini Sayın Mahkemenizden talep ederim.

                                                                                                                               Davacı(Kiracı)