Türk Medeni Kanunu’nun 599. maddesine göre mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar. Yani miras bırakanın alacak ve borçları tamamıyla mirasçılara geçer. Bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesinde mirasın reddi düzenlenmiş olup bu hakkın üç ay içerisinde kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

Mirasın Reddedilmesi (Redd-i Miras)

Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesine göre yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar 3 ay içerisinde mirası reddedebilir yani reddi miras işlemi yapabilirler. Miras bırakan tarafından kalan mirasta alacak ve borçlar hep birlikte yer alacaktır ve bu durum mirasçıları zor durumda bırakabilir. Mirasçıları koruyan bir düzenleme olan bu düzenleme neticesinde mirasçılar, miras bırakandan kalacak malları ve borçları değerlendirerek mirası reddetme konusunda karar verirler. Reddi miras işleminde 3 aylık süre olup bu süreye uyulması önemlidir.

Reddi Miras Süresi Var Mıdır?

Türk Medeni Kanunu’nun 606. maddesine göre mirası reddetmek isteyen mirasçı, miras bırakanın ölümünü öğrendikleri andan itibaren 3 ay içerisinde reddi miras işlemini yapmalıdır. Vasiyetname ile atanmış mirasçılar için bu süre, miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihte başlayacaktır.

Yasal ve atanmış mirasçılar, reddi miras yapmak istiyorlar ise bu sürelere muhakkak uymalıdır. Yasal süre içerisinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Türk Medeni Kanunu‘nun 609. maddesine göre ; reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin Sulh Mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Mirasçılardan Biri Tarafından Mirasın Reddi Mümkün Mü?

Yasal ve atanmış mirasçılar birden fazla olabilir. Bu halde içlerinden sadece biri dahi mirası reddedebilecektir. Türk Medeni Kanunu’nun 611. maddesine göre yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer. Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.

Yasal mirasçılar ve evlatlıkların mirasçılığı ile alakalı yazımızı okuyabilirsiniz :, Kimler Yasal Mirasçıdır?

Evlatlığın ve Altsoyunun Mirasçılığı