İşçilerin neredeyse tamamı emekli olabilmeyi ve emekliliğinde rahat bir yaşam sürmeyi hedefler. Emeklilik için devletin koymuş olduğu bazı kurallar ve şartların sağlanması gereklidir. Bunlardan birisi de sigorta primlerinin belirli şartlarda ve günde yatırılmasıdır. Böylesine önemli bir özelliği olan sigorta primleri maalesef işverenler tarafından ek külfet olarak görülmekte ve masrafları dolayısıyla usulüne uygun yatırılmamaktadır. İşçiler ise sigorta primlerinin gerçek maaş üzerinden gösterilmemesi veya sigorta primlerinin hiç yatırılmaması nedeniyle mağdur olmaktadırlar.

İşçilerin gerçek maaşları üzerinden primlerinin yatırılmaması iş sözleşmesinin feshedilmesinde haklı neden kabul edilmektedir. Hal böyleyken işçinin en temel özlük haklarından birisinin işveren tarafından yok sayılması ve buna ilişkin usulsüz yapılması hem haklı fesih nedeni kabul edilmekte hem de bu usulsüzlük için idari para cezası kesilmektedir.
Sigorta Primleri Eksik Yatırılan İşçinin Hakları Nelerdir ?
Sigorta primleri eksik yatırılan işçi, iş sözleşmesini bu nedene dayalı olarak feshedebilir. İş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacak ve bu tazminatı işveren ödemez ise yasal yollara başvurabilecektir. Diğer yandan işçi, SGK’ ya şikayette bulunarak işverenin idari para cezasına çarptırılmasını da isteyebilir. Yine işçiler sigorta primlerinin eksik yatırıldığına yönelik şikayetlerini Alo 170 servis numarasına da bildirebilirler. Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının oluşturduğu bir çağrı ağı olup bu tür şikayetlerin incelenmesi için kurulmuştur.
Sigortası hiç yapılmamış işçiler ise bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez İl Müdürlüklerine başvurularını yapmalıdır.
Sigorta primlerinin eksik yatırılması veya hiç yatırılmaması nedeniyle şikayette bulunacak veya dava açacak kişilerin bordroları önem taşır. Nitekim bordroda gösterilen maaş ile SGK’ ya bildirilen maaş arasındaki farklılık işçinin haklı kılınması için yeterli olacaktır. Bu nedenle gerçek maaşınızı gösterir evrakları saklamanız, bu evrakları yeri geldiğinde SGK yetkililerine veya İş Mahkemelerine ibraz etmeniz iddianızı ispatlamanız açısından önem taşır.
Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi ve Kıdem Tazminatı
Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar doğrultusunda sigorta primleri eksik yatırılan işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu fesih işlemi derhal fesih olarak kabul edilir ve işçi fesih iradesini bildirdiği gün itibariyle işe gitmeyecektir. Bu nedenle iş sözleşmesini fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanacak ve bu tazminatın işveren tarafından ödenmesini isteyecektir. İşverenin kıdem tazminatı ödemesi yapmaması halinde ise İş Mahkemelerinde alacak davası açılacak ve taraflar arasındaki uyuşmazlık İş Mahkemeleri önünde çözülecektir.
Kıdem Tazminatına ilişkin yazımız için : Kıdem Tazminatı Nedir ? Kıdem Tazminatının Şartları, Süresi, Görevli ve Yetkili Mahkemesi.

Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması İş Sözleşmesini Feshetme İmkanı Verir Mi?
Yargıtay’ın farklı dairelerinin vermiş olduğu kararlar doğrultusunda; sigorta primlerinin eksik yatırılmasının iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme nedeni olarak kabul edilecektir.
Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması Nedeniyle İş Sözleşmesini Fesheden İşçi İhbar Tazminatına Hak Kazanır Mı?
İş sözleşmesini, sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle fesheden işçi iş sözleşmesini kendisi haklı nedene dayalı olarak feshettiği için ihbar tazminatı alamaz. Buna ilişkin aşağıda sunacağımız Yargıtay 7. hukuk Dairesi kararı yol gösterici olacaktır :
ÖZET: Somut olayda; davacı isticvap beyanında davalı işverenin hakareti ve kendisinin üzerine balyozla yürümesi nedeniyle işe gitmediğini beyan etmiş olup davacının bu beyanı davacıya bağlar. Davacı tanıklarının ikisinin davacının komşusu olduğu ve işyeri çalışanı olmadığı, diğer tanığın ise fesihle ilgili bilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle davacının iş akdinin davacı tarafından sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle haklı nedenle feshedildiğinin kabul edilmesi gerekir. İş akdini haklı nedenle de olsa fesheden tarafın ihbar tazminatına hakkı olmadığı ve davacının beyanının davacıyı bağlayacağı gözetilmeden ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalıdır.
İlgili karara ve diğer kararlara ulaşabileceğiniz sorgulama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
merhaba mobilden takip ediyorum ssk mı 2016 11 ci ay eksik gözüküyor eksik gün 7 yazıyor nedeni puntaj kayıtları yazıyor pek anlamadıgım için size yazmak istedim yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,
Bu hususta şirket insan kaynaklarına veya muhasebe departmanına başvuru yapmanız gerekir.
Avukat bey 5yillik sgk primleri asgari ücretten yatırdı hep yuksek uctet aldim belgem ve tanıklarım var dava actim kazanırsam ne kadar ceza alır parasal olarak isveren mesleğimi bile yanlış bildirmiş sgk ‘ya bilginiz varmı acaba
Merhaba,
Bu tip durumlarda her ay için asgari ücretin iki katı oranında idari para cezası kesilmektedir. Bunun haricinde vekalet ücreti ve dava masrafları da ödenecektir.
Merhaba Mehmet bey
Sözleşmeli öğretmenlik yapıyorum sigortam 30 gün üzerinden yatması gerekirken 19 günden yatmış 1 gün de istiharat gözüküyor ne yapmam lazım düzelir mi maaşım eksik yattı da
Merhaba,
İşverene düzeltilmesi için başvuru yapabilirsiniz. DÜzeltme yapılmazsa dava açabilirsiniz.
iyi akşamlar,geçen ayın sigortası çalıştığım bir özel şirket tarafından eksik yatırılmış,bu sorunu şirket primi tam yatırarak düzelteblir mi, böyle bir şey yapılablir mi,herhangi bir süre varmıdır veya mümkün müdür,benim yapmam gereken nedir teşekkür ederim,iyi çalışmalar..
Merhaba,
SGK’ya bildirilerek eksik gün tamamlatılabilir fakat ilgili şirket tarafından yapılmalıdır.
Merhaba
Ben ücretli öğretmen olarak 2 yıl görev yaptim.ayda 10 ya da 15 gün prim ödendi.hatta bazı aylarda sadece 3 gün ya da hiç ödenmedi. Yani sadece çalıştığım gün parası ödendi. Bu konuda ne yapılabilir
Şimdiden teşekkkürler.
Merhaba,
Bu şekilde sigorta yapılması uygun değildir. Bu nedenle dava açabilirsiniz ödenmemiş primlerinizin ödenmesini talep edebilirsiniz.
Efendim merhabalar.
3,5 yıl üretim personeli olarak çalıştığım şirkette görev değişikliği ile Vardiya Amirliğine atandım. Yaklaşık 13 aydır vardiya amiri olarak görev alıyorum. Fakat sgk kayıtlarındaki meslek kodu halen üretim operatörü olarak geçmektedir. Tüm ısrarlarıma rağmen Sgk kayıtlarında ki meslek kodu vardiya amiri olarak değiştirilmiyor. Bu durumda izleyeceğim yol ne olmalıdır. Teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu tür taleplerinizi her daim yazılı olarak yapınız.
Merhabalar 13 senedir aynı işyerinde çalışmaktayım maaşım yüksek olmasına rağmem sigorta primim asgari ücretten yatıyor.bordro veya belgeyle maaş almıyorum.elden alıyorum.ancak aynı işyerinden şahit gösterebilirim aldığım maaşla ilgili.işten ayrılsam geçmiş dönemlere ait primim yükseltilirmi?
Merhaba,
İş sözleşmenizi feshedebilir ve sonrasında haklarınız için dava açabilirsiniz.
Iyi gunler .2013 yilinda rahatsizligimdan dolayi 1 hafta rapor aldim.prim odememde 15 gun eksik gorunuyor .nadil bir yol izlemeliyim şimdiden tesekkurler
Merhaba,
Bu eksikliğin giderilmesini işverenden talep edebilirsiniz. Olumsuz bir yanıt alırsanız haklarınızı yasal yollara başvurarak arayabilirsiniz.
Merhaba 1995 yılında işe girişim var ama siğorta başlangıcım bir sonraki siğortalı çalıştiğim 2002 yılından gözüküyor bu sebeble emeklilik yaşım ve prim sürem uzuyor ne yapabilirim
Merhaba,
95 yılında işe girdiniz şirkete dava açmanız gerekir. Hizmet tespiti davası açarak o dönemde çalıştığınızı kanıtlamanız gerekir. Böylelikle sigorta kayıtlarınız düzeltilecektir.
Merhaba iyi günler 2018 2020 yilları arası çalıştıgım sirket yaklaşik 23 ay sigortami yatirmamiş haklarım nelerdir ve ne yapmaliyim
Merhaba,
Sigortası eksik yatırılan işçiler veya sigortası hiç yatırılmayan işçiler açacakları dava ile sigorta primlerinin yatırılmasını ve hizmetlerinin tespitini isteyebilir. Bu doğrultuda tarafımıza iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.
Ben bir sirkette makina kayna montas elamini olara calisiyorum asgari ucretin ustunde aliyorum ama pirimim asgari ucretten yatiyor sizce kanunlara göre bu uygunmu veya ne yapmam lazim
Merhaba,
Kanunlara tabi ki aykırı. Bu nedene dayanarak iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz. İleride hizmet tespiti davası da açabilirsiniz.
Ben 16 aydır aynı is yerinde çalışıyorum ama prim günlerim her ay eksik yatmış napmaliyim
Merhaba,
İş sözleşmenizi bu nedene dayalı olarak feshedebilir sonrasında kıdem tazminatınız ve kalan ücretleriniz ile yıllık izin ücretinizi talep edebilirsiniz.
Merhaba.
Ben bir senedir çalışıyorum. Tam ay çalışmama rağmen sigortada 10 gün çalışmış görünüyorum ve 10 gün olmasına rağmen eksik gün sayısı yazılı. Aldığım maaş ise asgari ücretin hemen hemen yarısı. İşçi ve işveren arasında iş sözleşmesi yapılmadı. Her gün ve yoğun çalışmamdan dolayı aldığım karşılığı çok yetersiz buluyorum. Bu konuda haklarımı nasıl savunabilirim?
Merhaba,
Asgari ücret altında işçi çalıştırılması yasal değildir. İş sözleşmenizi ücretinizin ödenmemesi ve primlerinizin eksik yatırılması sebebiyle feshedebilirsiniz.
Merhabalar,
Otelcilik sektöründe çalışıyorum. Kısa çalışma ödeneği ile devam ediyoruz. Fakat hizmet dökümüne baktığımda otelde çalıştığım günlerin de yatırılmadığını ve 4 ay sigorta primimin sıfır göründüğünü, maaşımın tamamını belirli günlerde otelde çalışmama rağmen İşkurdan aldığımı farkettim. Haklı fesih sebebine giriyor mu ? Teşekkürler
Merhaba,
Sigorta primleriniz yatırılmamış mı yoksa sigorta çıkışınız mı yapılmış bu önemlidir. Her halükarda sigorta primlerinizin yatırılmaması veya sigorta çıkışınızın yapılması haklı fesih sebebidir.
Ben bir işyerinden çıkış yapmadan başka bir işyerinde başladım sigortalarım nasıl olacak eski işyerim sigortamıyatırmaya devam ediyordu
Merhaba,
Sigorta primlerinizi yatıran işveren 2 Temmuz 2021 tarihi itibariyle çıkışınızı yapabilir. Daha önce de gerçekleştirebilirlerdi fakat sizden istifa dilekçesi almaları veya haklı nedenle sözleşmenizi feshetmeleri gerekirdi. Eski işvereniniz ile görüşerek iş sözleşmenizi sonlandırmanız gerekmektedir. Sonrasında yeni işveren sigorta girişinizi geçrekleştirebilir.
Bir kamu işyerinde işe başlangıç saat ücretleri unvana ve diploma derecesine göre farklı farklıdır.Bu uygulama 6 sene 7 ay devam etmiştir.Fakat kamu işvereni ben diploma ve unvan tanımam.Bütün işçiler ilkokul mezunu saat ücretini alacaklar diyebilir mi?Yani kamu işvereni diplomayı ve unvanı yok edebilir mi?
Merhaba,
Memur ücretlerinin belirlenmesinde kişinin kadro unvan ve dereceleri ile eğitim seviyeleri de mühimdir. Belirttiğiniz gibi bir uygulama hukuka uygun değildir.
Merhaba. Ben 1998 yılında reklamcıda 1999 yılında elektrik atölyesinde çalışmıştım. Her iki iş yerinde de 9-10 ay (toplam 20ay) civarında çalıştım. Maaşımı haftalık olarak elden alıyordum. Askerden önce çalıştığım bu iki yer de sigortamı yatırmamış. Reklam şirketi küçük bir yer orada çalıştığıma dair şahidim yok maalesef. Ama elektrik atölyesinde çalışırken ki şefim halen orda çalışmakta. Tabi onu şahit gösterirsem bana yardımcı olurmu bilmiyorum. Bu durumda şirkete dava açabilirmiyim. Veya uygun bir tavsiyede bulunabilirmisiniz? Malumunuz eyt yasası çıkmak üzere. Böyle bir yasa çıkacağını daha önce düşünmediğimden üzerine gitmedim. Şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu tip davalarda ilgili işyerinden ayrıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açılmalıdır. Bu şekilde açılmayan davalar zamanaşımına uğrayacaktır. Bu nedenle sizin talepleriniz kabul görmeyecektir.
Merhabalar. 10 aydır eksik yatan sigortam, son ay gerçek maaştan yatmış. Geriye dönük eksik yatırmalar bana yine de hak kazandırır mı?
Merhaba,
Yapılan usulsüzlük (primlerin eksik yatırılması) giderilmediği müddetçe bu hususta iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim.