Ülkemizde her erkek yurttaş, askerlik çağı geldiğinde bu hizmeti yapmakla mükelleftir. Zorunlu askerlik kişilerin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler kısa dönemli askerlik hizmeti gerçekleştirirken bazı kişiler uzun dönem askerlik hizmeti gerçekleştirmektedir. Yurtdışında yaşayan yurttaşlar için ise dövizli askerlik imkanı söz konusudur. Bu imkanda belirli bir bedel ödenerek askerlik hizmeti yapılmaktadır. İşte yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşları için sağlanan bu imkan ülkemizde de dönem dönem bedelli askerlik adıyla uygulanmaktadır. Son dönemlerde yapılan yasal düzenleme ile kalıcı hale de getirilmiş ve bir ücret belirlenmiştir. Bedelli askerlik hususunda Milli Savunma Bakanlığı’nın detaylı bilgilendirme ekranına buradan ulaşabilirsiniz.

İş Kanunu’nun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri 1475 sayılı kanunda yer almakta olup ilgili kanunun 14. maddesi kıdem tazminatına hak kazanacak halleri düzenlemiştir. İşçinin askerlik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi de kıdem tazminatına hak kazanmaya yol açar. Bu nedenlerle askerlik hizmeti için ilgili evrakı( Sevk Belgesi) alan ve işverene ileten işçi, talep halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu tip durumlarda sevk belgesi ile birlikte iş sözleşmesinin feshedildiğini belirten bir dilekçe(ihtarname) işverene ibraz edilmelidir. İşçinin askerlik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanabildiğine dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz : Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Hakkı.

kıdem tazminatı

Bedelli Askerlik Yapan İşçi Kıdem Tazminatı Talep Edebilir Mi?

Uygulamada uzun zamandır sorun yaratan diğer husus ise bedelli askerlik hususudur. İlk olarak belirli süreli hizmet olarak yasalaşan bedelli askerlik, sonraki dönemlerde yalnızca bedelini ödemek kaydıyla askerliğin yapılmasına olanak sağlamıştı. Gelinen noktada artık bedelli askerlik sabit hale gelmiş ve ülkemiz gençleri dilediği şekilde askerliğini yapabilme imkanına erişmiştir. Bedelli askerliğin son zamanlarda kalıcı uygulama haline gelmesiyle birlikte bedelli askerliğin İş Kanunu kapsamında kıdem tazminatına hak kazandırıp kazandırmayacağı sorun olmuştur. Yasada bedelli askerlik yapacak kişilerin ücretsiz izinli sayılacağı düzenlenmiş olsa da kıdem tazminatı talep eden işçiler dava açmışlar ve yargıda da farklı kararlar ortaya çıkmıştır. Son olarak Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay da bedelli askerlik yapmak için işyerinden ayrılan işçinin kıdem tazminatı alabileceğine hükmetmiştir.

Bölge Adliye Mahkemesi Kararı

Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesi’nin kararı :

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.