Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesi evlilik birliğinin sarsılması başlığıyla düzenlenmiş olup maddenin ilk fıkrası evlilik birliğinin temelinden sarsılması hususunu açıklamıştır. Buna göre : ‘Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir’ denilmiştir. Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, genel boşanma sebepleri içerisinde düzenlenmiş olup genel bir ifade taşımaktadır. Nitekim bu genellik, evlilik birliği içerisinde olmuş her olayın boşanmaya konu edilebilmesi anlamı taşır. Kısacası bu sebeple açılan boşanma davaları belli bir kalıba sokulamamakta, ortaya çıkan her türlü olay veya olgu boşanmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle yapılmış araştırmalara göre açılmış ve derdest olan boşanma davalarının %90’ını evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayalı boşanma davaları oluşturmaktadır.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Şartları
Türk Medeni Kanununda da belirtildiği üzere, evliliği sarsıcı bir olay veya tutum meydana gelmeli ve bu olay veya tutumun eşler için evlilik birliğinin devamını imkansız kılması gerekmektedir. Nitekim günümüzde evlilik birliği içerisinde eşler tartışmalar yaşamakta ve sorunlar çıkabilmektedir. Fakat eşler için bu tartışma ve kavgalar evliliğin devamını imkansız kılmıyorsa bu sebeple boşanmaya karar verilemeyecektir. Kısaca özetleyecek olursak evlilik birliğinin temelinden sarsılması için :
- Eşleri sarsıcı bir olay meydana gelmeli
- Evlilik birliğinin devamı eşlerden beklenmeyecek derecede sarsılmış olmalı.
Meydana gelen ve evlilik birliğini etkileyen olay, her eş için farklılık gösterebilir. Nitekim bir eş için çekilemez bir hal olan davranış, söz veya tutum diğer eş için ağır bir sorun teşkil etmeyebilir. Bu hususta da hakim, gerek tanık beyanları gerekse de dava sürecinde tarafların kişiliklerinden ve geniş takdir yetkisinden yola çıkarak, eşler için meydana gelmiş olayın ne denli etkili olup olmadığını ve evlilik birliğinin devamının mümkün olup olmadığını değerlendirecektir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Neden Olan Olayın Tarihi Önemli Midir ?
Bu soru boşanma nedeninin ileri sürülmesi ve mahkemece değerlendirilmesi bakımından önem arz etmektedir. Nitekim tarafların kötüniyetli olup olmadıkları olayın oluş tarihine göre belirlenecek ve hakim vicdani kanaatini buna göre oluşturacaktır. Kural olarak, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olayın , resmi evlilikten sonra meydana gelmesi asıldır. Yani, evlilik tarihinden önce meydana gelmiş olaylar evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenli boşanma davalarında ileri sürülemeyecektir. Peki bu hususun istinası söz konusu mudur ? Şayet, evlilik öncesinde meydana gelmiş olay/olaylar etkisini evlilik birliği süresince de gösteriyor ve bu durum diğer eş açısından evlilik birliğini çekilmez kılıyorsa, mevcut davada ileri sürülebilecek ve hakim de bu hususu değerlendirmeye alacaktır.
Bir diğer husus ise ; evlenen eşlerin birlikte yaşayıp yaşamadıkları hususudur. Nitekim eşler, evlendikten sonra birlikte yaşamasalar dahi bu nedene dayanarak boşanma davası açabileceklerdir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Neden Olan Olaylar / Sebepler
Evlilik birliği, meydana gelen olaylar neticesinde zarar görmüş ve eşlerden bu evlilik birliğini devam ettirmeleri beklenemez hal almışsa evlilik birliği sarsılmış demektir. Burada kıstas, yukarıda da belirttiğimiz üzere evlilik birliğinin devamının eşlerden beklenemeyecek derecede sarsılmış olmalıdır. Fakat eşler arasındaki geçimsizlik ve yaşanan her olay evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olacak nitelikte değildir. İşte bu nedenle günümüze kadar mahkemeler ve Yüksek Yargıtay tarafından verilmiş kararlara dayanarak boşanma sebeplerini sıralayacağız.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylar/davranışlar/tutumlar
- Cinsel doyumun sağlanamaması (HGK, 79/3748 K. )
- Evlilikten itibaren iki ay geçmesine rağmen kızlığın bozulmaması (2. HD. 85/9645 K.)
- Yatak sırlarının ifşası (2. HD. 91/12620 K.)
- Küçük düşürme (HGK. 91/2200 K.)
- Yıkanmama , duş almama. (HGK. 64/2604 K.)
- Kumar oynayarak aileyi sıkıntıya düşürme (2. HD 75/9170 K.)
- Kocaya bulaşık yıkatma ve yemek yaptırma (HGK. 72/1357 K.)
- Aşırı kıskançlık (HGK. 72/262 K.)
- Eşin aşırı şekilde borçlanması, eve haciz gelmesine neden olması, at yarışı iddia ve şans oyunları oynayarak ailesini mağdur etmesi.
- Çalışmak istememe, eve bakamama
Bu nedenlere ilişkin detaylı açıklamalar için tıklayınız : Boşanma Nedenleri
Bu nedenler çoğaltılabileceği gibi yargı kararlarından da faydalanılabilir. Nitekim evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan hususları madde madde incelemek gerekirse ;
a. Ekonomik Nedenler:
Eşler, evlilik birliği süresince birbirlerine destek olmalı ve hayatın zor şartlarının altından birlikte kalkmaya çalışmalıdırlar. Nitekim günümüzde evliliklerin bitmesine neden olan olayların başında maddi sıkıntılar gelmektedir. Maddi açıdan evlilik birliğini keyfi olarak tatmin edemeyen eş, diğer eş için hayatı çekilmez kılabilmektedir. Yukarıda da örneğini verdiğimiz üzere ; kumar oynayan, aşırı borçlanan, eve haciz gelmesini sağlayan, çalışmak istemeyen, evin ihtiyaçlarını karşılamayan eş, diğer eş için hayatı çekilmez kılmıştır. İşte bu nedenle ekonomik nedenler dolayısıyla mahkemeler boşanmaya hükmedebilmektedir. Fakat burada önemli olan husus ekonomik sıkıntıya giren eşin bu hususu keyfi olarak gerçekleştirmesidir. Nitekim çalışan fakat elinde olmayan nedenlerle maddi zorluklar yaşayan eşin durumu farklılık arz edecektir. Burada diğer eş için hayat çekilmez bir hal alsa da evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığını kabul etmek gerekir.
b. Cinsel Nedenler:
Evlilik birliği, eşler açısından cinsel hayatın devamlılığını da kapsamaktadır. Nitekim Yüksek Mahkeme ; cinsel doyumun evliliğin bir parçası olduğunu ve evliliğin cinsel yaşantıyı da büyük oranda kapsadığını, eşlerin bu konuda birbirilerine karşı yükümlülükleri olduğunu karara bağlayarak bu konuda istikrarlı kararlarıyla dikkat çekmiştir. Bu nedenle cinsel yaşantısında problem olan çiftler için evlilik birliğinin çekilmez hal alması kabul edilebilir bir olgudur.
Yargıtay : ‘evlenmenin sosyal amacı yanında cinsel arzuları tatmin etme gayesi de vardır. Tarafların cinsel organları normal yapıda olmasına rağmen, psikolojik sebeplerle de olsa uzun evlilik süresi içinde cinsel ilişki kuramadıkları, kızlık muayenesine dair rapordan anlaşılmaktadır. Bu hal, evlilik birliğini temelinden sarsar.’
c. Hastalık:
Bir eşin taşıdığı hastalık, diğer eş için hayatı çekilmez kılıyorsa evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, hastalığın, diğer eşin hayatını etkilemesi, yükümlülüklerini yerine getirmekten alıkoyuyor olması veya eşin ve çocukların yaşantısını tehlikeye atabilecek olmasıdır. Evlilik birliğini tehlikeye atacak hastalıklardan bazıları ; sinir hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, madde bağımlılığı vb. hastalıklar sayılabilir.
Hastalık nedeniyle boşanmaya karar verilebilmesi için hastalığın tedavi edilememesi gerekmektedir. Şayet tedavisi mümkün ise evliliğin gereği olarak eşler birlikte bu hastalığa karşı savaş vermekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra tedavisi devam eden ve henüz sonuçlanmamış tedaviye dayanarak açılan davanın da reddedilmesi gerekecektir.
d. Sadakatsizlik, Aldatma vb.:
Eşlerin birbirlerini aldatmaları ve birbirlerine sadakatsiz davranmaları da kanun koyucu tarafından evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olarak kabul edilmiştir. Nitekim sadakat yükümlülüğünü yerine getirmeyen eşten evlilik birliğine saygı göstermesi beklenemeyecektir. Sadakatsizlik için cinsel birleşmenin gerçekleşmesi gerekmemekte, eşin bir üçüncü kişi ile yakınlaşması da sadakatsizlik olarak tanımlanabilmektedir. Bu haliyle, eşin bir üçüncü kişi ile yaşamış olduğu cinsel ve duygusal yakınlaşmalar sadakatsizlik olarak nitelenecektir.
Burada önemli olan ve uygulamada sıkça karşılaştığımız husus ; sadakatsizlik gösteren eşe diğer eşin tepki vermesi ve darp, hakaret girişiminde bulunulması. Böyle bir durumun varlığı halinde eşler eşit kusurlu sayılacaktır. Bu da aldatılan eşin tazminat hakkının kaybolması anlamını taşıyacaktır.
Her ne kadar özel boşanma nedeni olan zina da eşin affetmesi, rıza göstermesi boşanma davası açılması için engel teşkil etse de burada affa ve rıza göstermeye ilişkin hareketin bağlayıcılığı söz konusu değildir. Zinaya dayalı boşanma sebebinde affın kabul görmesi Türk Hukukuyla bağdaşmadığı gibi hatalı bir düzenlemedir. Nitekim Türk Aile yapısına göre kabul edilemez olan bu hususun kanun tarafından kabul edilmesi manasızdır.
e. Din, İnanç vb. Değerler:
Eşler, müşterek hayatları boyunca birbirilerine saygı göstermekle yükümlü olsalar da bazı hususlar eşler için kabul edilemez olmakta ve evlilik birliğini çekilmez kılabilmektedir. Nitekim eşler arasında inanç farklılıklarının olması normaldir. Yalnızca bu nedene dayalı olarak boşanmaya karar verilemez. Fakat eşler açısından bu inanç farklılığı çatışmalara ve aile içi huzursuzluklara neden oluyorsa boşanmaya karar verilecektir. Yargıtay vermiş olduğu bir kararında normalde başörtüsü takmayan eşin, evlilikten sonra başörtüsü takması diğer eş için hayatı çekilmez kılmıştır diyerek inançların evlilik birliğini çekilmez kılabileceğine karar vermiştir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması ve Özel Boşanma Nedenleri
Uygulamada sık karşılaşılmayan fakat bazı avukatlar tarafından başvurulan yollardan birisi de hem özel boşanma nedenine hem de evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanarak boşanma davası açmaktır. Bu husus önemli olup birçok hatayı beraberinde getirebilecektir. Aynı dava dilekçesinde, hem özel boşanma nedenine hem de evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanmak mümkündür. Fakat bazı davalarda her iki sebep çelişiyor, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil ediyorsa davanın reddi gerekmektedir. Nitekim eşlerin hem terk , hem de evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açması mümkün olmamaktadır. Terke dayalı boşanma davalarında eşin dönmesi için mahkeme kanalıyla ihtar çekilmektedir. Böyle bir uygulama söz konusu iken evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının iddia edilmesi kanunun özüne ve sözüne aykırılık teşkil edecektir.
Şayet eşler, hem özel hem de genel boşanma sebebine dayanmış ise, hakim her iki sebep açısından delilleri değerlendirmek ve boşanmaya buna göre karar vermekle mükelleftir. Bunun yanı sıra şayet her iki sebebe dayanılmış bir dava söz konusu ise Aile mahkemesi hakimi öncelikli olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına yönelmeli ve bu boşanma sebebine göre hareket etmelidir.
Belirtmek gerekir ki ; eşlerin aynı dilekçede birden fazla özel boşanma nedenine dayanmaları mümkün değildir.
Aile birliginin temelden sarılmayı nedeni ile acılan davada boşanmak için ne yapmalı tşkr
Merhaba,
Boşanmak istemiyorsanız bu hususu mahkemede dile getiriniz.
nafaka+boşanma için ne yapılmalıdır.ikisi birlikte tek davada mı görülür ayrı ayrı mı açılır.
Merhaba,
Her ikisi aynı davada konu edilebilir.
hayırlı günler bayanın şiddetli geçimsizlik nedeniyle açtıgı davada avantajı varmıdır ve davadan talepleri ne kadar alır?
ve davacının kendi istegi üzerine evi terk etmesi üzerine haksız durumdayken kendini haklı gösteren beyanın ile dava açıp maddi manevi talepte bulunması nasıl sonuç alır ve haklı davalının kendini savunmasında avantaj saglayacak durumlar nelerdir? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Merhaba,
Ortada açılmış bir dava var ise bilgi vermemekteyiz. Bu nedenle varsa avukatınızdan bilgi alabilirsiniz. Avukatınız yok ise ve bizimle çalışmak istiyorsanız iletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
7 aylarında knevliyim ama evlendigim gün Esim n şizofreni olduğunu öğrenip terk ettim sun ayrı olmm 7 ay oldu anlaşmalı bosanabilirmiyim
Merhaba,
1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanmanız mümkün değil. Her iki taraf her hususta anlaşmış ise 1 yılı beklemeden de işlemleriniz gerçekleştirilebilir.
Esimin eczanesinden haberi olmadan para aldim ve tespit edildi..para almamin sebebi evlenirken cektigim kredi odemesi..calistigim yerden 2 aydir maas alamiyordum.o an ihtiycaim oldu ve parayi aldim..esim bosanma davasi acti..ama ben bosanmak istemiyorum.esimi seviyorum.ewliligimiz daha bir yil olmadi…bu nedendenn dollayi hakim bizi bosarmi
Merhaba,
Yaptığınız eylem kabul edilebilir değildir. Bu nedenle boşanma nedenidir ve mahkeme boşanma kararı verecektir.
Iyi günler mehmet bey biz şubatın binde evlendik ve eşim beni terk etti ve martin on sekizinde dava açmış cekismeli aile birliği temelinden sarsılma diye onlar ilk cevabı yazdı ve bizde cevabı yazdık geçen hafta duruşma günü nezaman belli olur yani bir ay evli kaldık ve bu arada ben kadınım
Merhaba,
Bir ay evli kalmış olsanız da açılmış çekişmeli boşanma davası haliyle uzun sürecektir.
Merhaba eşimle 1bucuk senedir evliyim çocuğumuz yok eşim sürekli beni dövüyor evde sokakta heryerde dovuyor hakaret ediyor ölümle tehdid ediyor tahammül edemedigim benimde hakaret ettigim gunler oldu yalan değil mahkemede soyluceni soyluyor çalışmıyor eve bakmıyor özel ihtiyaclarimi karsilamiyor Beni eve kapatıyor eziyet ediyor bunun ile ilgili darp raporlarim var kendimize ait bir evimiz bile yok orda burda ve kendisi madde bağımlısı madde kullanıyor aileme ve akrabalarıma sürekli hakaret Edip saldiriyor ölümle beni vurmak ve yaralananlar tehdid ediyor ve buna dair ses kaydım da var aldattiginida biliyorum ama elimde malesefki ona dair bir kanıtım yok ben bir an önce kendisinden kurtulmak davanın ilk cersede bitmesini istiyorum eşim boşanmak istemediğini söylüyor dava acicam nasıl sonuç olur acaba ?
Merhaba,
Eşin uyuşturucu kullanması, eşe karşı şiddet uygulanması ve bu gibi fiiller boşanma nedenidir. Bu nedenle bu muamelelere maruz kalan eş, boşanma davası açıp haklarını talep edebilir.
Eşimle evleneli 1 ay oldu evliliğimizin 22. Gününe kadar ufak tefek siddetler hirpalanmalar yaşadım daha oncesindede 4 yıl birlikteliğimiz ve 7 aylık nişanlılık durumumuz oldu esimle 22. Gün şiddet gördüm ailemin evine geldim 10 gündür ayrıyız esimle karsilikli konusmayi denedik fakat anlasamiyoruz kendisi ailesine bu evliligi istemedigini soylemis aileside dava açacaklarını bildirdi bize karşı taraftan dava açıldığı bize bildirildiğinde bizde dava açıcaz mahkeme boşarmı?
Merhaba,
Eşlerden birisi boşanma davası açıyor ise diğer eş de karşı dava açabilir. Bu noktada boşanmaya neden olan olaylar ve bunların ispatı önemlidir. Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ispatlanırsa Aile Mahkemesi Hakimi boşanma kararı verecektir.
Görücü usulü evlendim fakat eşimin şizofren ansiyetesı varmış benden gizlediler evlenince ogrendim ailesine sordugumda kişiligi yapısi oyle diyerek benı sindırmeye kabulenmeme saglamaya caliştılar eşımde kabul etmıyor rahatsızlını 2014 te dava actım aile birlıginin. Temelden sarılması diye dava hala devam ediyor tetbır nafakası ödüyorum.istanbula hastaneye den rapor istedi hakım pandemiden dolayı 1ciyi gitmedı ara karar alındi tekrar hastaneden sıra alınmasına bununla alakalı bılgi ve emsal karar ornegi ıstiyorum şimdıden teşekürler
Merhaba,
Bu şekilde bir paylaşımda bulunmuyoruz.
Merhaba,
Her sey yazılmış fakat şiddet yok. Evlenmeden önce melekti 7 aydır evliyiz eşim her tartışmayı en uç noktaya çıkarıp bana şiddet uyguluyor, hakaret ediyor. Boşanmak istiyorum. işim var çalışıyorum. Bu nedenle mahkeme hemen boşar mı? Nafaka yada tazminat alabilir miyim?
Merhaba,
Şiddete uğruyor iseniz her iddia gibi bunu da kanıtlamak zorundasınız. Şiddet olduğu için yargılama hızlıca sona erecek diye bir kaide yok maalesef. Mahkeme iddialarınızı araştırmak için gereken işlemler ne ise onu yapacaktır. Yani yargılama normal seyri ile devam eder.
İddialarınızı kanıtlar iseniz mahkeme lehinize tazminata hükmeder, ekonomik durumunuz değerlendirilip ayrıca nafakaya da hükmedebilir.
Merhabalar benim 30 senelik evliliğinim vardı eşim tiktok tan bulduğu biriyle kaçtı beraber yaşamaya başladılar çekişmeli dava açtım ve tazminat talep ettim elimizde sosyal medyada konuşmaları var nasıl sonuçlanır acaba (4 tane çocuğumuz var yanımda 3 18 yaş üstü)
Merhaba,
Dosyadaki evrakları görmeden bir karar vermek doğru olmaz. Elinizdeki delilleri süresinde ve açıklamaları ile dosyaya sunun. Aile Mahkemesi gerekil tahkikatı yaparak kararını verecektir. Karar sizi tatmin etmezse itiraz hakkınız olacaktır.
Eşimle 30 senelik bir evliliğinim vardı kendi si sosyal medyada tanıdığı bir adamla kaçtı ve beraber yaşamaya başladılar çekişmeli dava açtım ve tazminat talep ettim 4tane çocuğumuz var yanımda 3 18 yaş üstü sizce bu davayı kazanıp tazminat alırmıyım sosyal medya üzerinden konuşmaları var delil olarak
Merhaba,
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar delil kabul edilecektir. Bu nedenle yargılama esnasında delillerinizi süresinde sunmanız gerekir. Aksi halde mağduriyet yaşabilirsiniz.
30 yıldır eşim beni yok sayor hiç bir konuda fikrimi almıyor evin hizmetlisi gibi yaşıyorum seni ilgilendirmez senden isteneni yap diyor parayı ben kazanıyorum tek başıma herkararı alırım diyor kendini benden üstün görüyor narsist
Merhaba,
Bu bahsettiğiniz hususların tanıklar vasıtası ile veya yazılı veya görsel bir delil ile kanıtlanması gerekmektedir. Aksi halde mahkemeler ispatlanmayan iddialara bakarak hüküm kuramazlar. Bahsettiğiniz hor görme, aşağılama eylemleri de bir boşanma sebebidir. Belirttiğimiz gibi mahkemede kanıtlanmaları gerekir.