Ceza yargılamasında CMK md. 100 kapsamında bir suçun varlığı söz konusu ise şüpheli ve sanık için tutuklama kararı verilebilir. Yargılama sonunda kişinin beraat etmesi halinde haksız bir şekilde tutuklandığı yapılan kovuşturma ile ortaya çıkmıştır. Böyle bir durumda haksız bir şekilde tutuklanan ve yargılanan kişi CMK md. 141 uyarınca maddi ve manevi tazminat talep edebilir

Şüphelinin/Sanığın Tutuklanması

Ceza Muhakemeleri Kanunu‘nun 100. maddesine göre ‘kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.’ Yine aynı maddenin devamında ”şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyarından somut olgular varsa; şüpheli veya sanığın delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme durumu söz konusu ise ; tanık mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişimi söz konusu ise tutuklama nedeninin var olduğu belirtilir.

Soruşturma aşamasında veya kovuşturma sürecinde tutuklama kararı verilebilir. Keza yargılama sürecinde tutuklu olan şüpheli veya sanığın tahliyesine de karar verilebilir. Bu gibi hallerde kovuşturma aşamasının bitmesi ve yargılamanın sonuçlanması gerekmektedir. Ceza Mahkemesi, sanığın beraatine karar verir ise bu halde kişinin tazminat hakkı doğacaktır.

Beraat Kararı Halinde Tazminat

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141. maddesinin e bendine göre suç soruşturması veya kovuşturması sırasında kanuna uygun olarak yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına (takipsizlik) veya beraatlerine karar verilen kişiler maddi manevi her türlü zararlarını Devletten isteyebilir.

istanbul en iyi avukat

Haksız Tutuklama Tazminatı Ne Zaman İstenebilir ?

Haksız tutuklanan şüpheli veya sanık, hakkında beraat kararı veya takipsizlik kararı verilmesinin ardından CMK 141 uyarınca başvuru yapabilir. Şüpheli/Sanık karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren 3 ay ve her halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen 1 yıl içinde maddi ve manevi tazminat istemelidir. Haksız tutuklanan kişi, bu süreleri kaçırır ise tazminat talepleri kabul edilmeyecek açılan dava reddedilecektir.

Haksız Tutuklama Tazminatında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Haksız şekilde tutuklanmış ve hakkında takipsizlik kararı veya beraat kararı verilmiş şüpheli ve sanıklar uygulanan haksız tedbir nedeniyle maddi ve manevi tazminat talepli dava açacaktır. Açılan davada görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir. Ağır Ceza Mahkemeleri bu davaları genel tazminat hukuku kapsamında inceleyecek ve hükme bağlayacaktır.

Haksız tutuklama nedeniyle açılacak tazminat davalarında ise yetkili mahkeme zarara uğrayan şüpheli veya sanığın yerleşim yeri mahkemesidir. Kararı yerleşim yerinde olan Ağır Ceza Mahkemesi vermiş ise ve başka bir daire yok ise bu halde en yakın yer Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olacaktır.

Haksız Tutuklama Tazminatı için Avukat Tutulmalı Mıdır ?

Ülkemizde yurttaşlar haksız tutuklama ve gözaltı tedbiri ile karşılaşabilmektedir. Bu tip hallerde gerek soruşturma aşamasında gerek kovuşturma aşamasında bir avukat ile kişilerin kendisini temsil ettirmesi gerekmektedir. Beraat ve takipsizlik kararı sonrasında açılacak tazminat davalarında da bir avukat temsil edilmek üst düzey önem taşır. Bu nedenle haksız tutuklanan yurttaşların tazminat hakkı olduğunu bu hakkın bir avukat ile talep edilmesi gerekliliğini belirtiriz. Haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası için ofisimiz avukatları ile iletişim kurabilirsiniz : İletişim