Çalışma hayatında yapılan iş karşılığında çalışanlara ücret ödenir. Bununla birlikte işveren, ödenen ücret kapsamında bazı vergiler ve primler de öder. İşveren tarafından her bir çalışan için yapılan tüm bu ödemeleri gösteren resmi belgeye ücret (maaş) bordrosu denmektedir. İşverenler, bugün mali müşavirler/muhasebeciler ile birlikte her bir çalışan için maaş bordrosu düzenlemekte ve ilgili kuruma bildirmektedirler. Yasal bir zorunluluk olan bu durum işverenler için emredici niteliktedir.

Maaş bordrosu içeriğinde işverenin işletme bilgileri ile işçinin bilgileri, işçinin işe giriş tarihi, işçinin ilgili aya ait ücretleri, primleri ve kesintiler yer alır. Örnek Bordroyu sunmaktayız, bu bordroda işçiye fazla mesai ödemesinin yapıldığı görülmektedir.

örnek maaş bordrosu

Bordronun İmzalanmasının İşçilik Alacaklarına Etkisi

Maaş bordrosunu tanzim eden işveren, o aya ilişkin işçiye ödediği ücret ve primlerin ilgili bordroda yer aldığını beyan ve kabul etmektedir. Bu nedenle İş Mahkemelerinde işçilik alacaklarına veya diğer davalarda ücretin tespiti için ücret bordroları önem taşır. Maaş bordrosunun bir diğer önemi ise işçinin onu imzalaması halinde yapılacak yargılamalarda artık en önemli delil haline gelmesidir. Gerçekten de bir işçinin maaş bordrosunu imzalaması maaş bordrosunun delil niteliğini tamamıyla değiştirmektedir. Bordroyu imzalayan çalışan, artık bordro içeriğini de kabul etmiş sayılacaktır.

İş Mahkemelerinde yapılan yargılamalarda davacı işçilerin genellikle en önemli delili tanıklardır ve tanık beyanları doğrultusunda işçinin alacakları ve diğer hususlar kanıtlanabilmektedir. Lakin maaş bordrosunun imzalanması halinde artık ortada yazılı bir delil olduğundan ötürü tanık beyanlarının önemi azalacak, maaş bordrosu içeriğine göre ise tanıkların beyanları delil olarak kabul edilemeyecektir.

Maaş bordrosunun içeriğinde işçinin ücreti ve diğer hak kazandığı primler ve alacakların yer aldığını belirtmiştik. Şayet maaş bordrosu içerisinde işçiye o ay fazla çalışma ücreti ödemesi yapıldığı belirtilmiş ve işçi de bordroyu imzalamış ise açılacak alacak davasında fazla mesai ücreti tanık ile kanıtlanamayacaktır. Maaş bordrosunun imzalanması ile birlikte işçi artık bordroda yazan çalışma saati kadar fazla çalışma yaptığını kabul etmiş sayılacaktır. Artık bir yazılı delil vardır ve davanın tarafları bu yazılı delili kabul etmişlerdir. Bu nedenle ancak başkaca bir yazılı delil söz konusu ise (örneğin işe giriş çıkış kayıtlarını gösteren yazılı ve imzalı listeler, kart okuma sistemi kayıtları vb.) işçi fazla mesai yaptığını iddia edebilir. Bu nedenle, bordronun imzalanması, işçilik alacakları davasında önemli bir delil niteliği taşımaktadır.

Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçinin hakları ve yargılama süreci ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aşağıda, bordronun imzalanması ve iddiaların ispatı bakımından önemli bir Yargıtay Kararını paylaşmaktayız :

Yargıtay kararlarına buradan ulaşabilirsiniz.