Babalık davaları, nüfus kayıtlarına göre aralarında bağ olmayan çocuk ile baba arasında soy bağının kurulmasına hizmet eden davalardır. Türk Medeni Kanunu’nun 301 ve devamındaki maddelere göre ; ‘ Çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve hazineye, dava ana tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir’ denilerek babalık davası yasal düzenlemeye tabi tutulmuştur.
Babalık davası, evlilik dışı doğan çocuğun babasının tespitine yönelik bir davadır. Mahkemece, davalı babanın gerçekten çocuğun babası olup olmadığı eldeki delillere ve DNA testlerine bakılarak tespit edilir ve hüküm kurulur. Kurulan hüküm, şahsın çocuğun babası olduğuna yönelik bir hüküm ise ; çocuk ile baba arasında nesep ilişkisi oluşturulur ve çocuğun Aile Hukuku ve Miras Hukuku bağlamında hakları doğar. Ayrıca velayet hususları da aynı mahkemece çözümlenerek karara bağlanır.
Babalık Davasını Kimler Açabilir ?
Babalık davasını, evlilik dışı doğan çocuğun annesi açabilecektir. Bunun yanı sıra babalık davası; şayet çocuğa kayyım atanmış ise , kayyım tarafından açılabilir.
Babalık Davası Kimlere Karşı Açılır ?
Babalık davası, Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesinde belirtildiği üzere ; öncelikli olarak babaya karşı açılacaktır. Şayet baba ölmüş ise ; dava babanın mirasçılarına karşı açılacaktır.
Babalık Davası Kimlere İhbar Edilmelidir ?
Babalık davası kamu düzenini ilgilendiren bir husus olduğu için kanun koyucu bu davanın bazı mercilere ihbarını zorunlu kılmıştır. Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesinde göre ; babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve hazineye ihbar edilmelidir. Bu husus yargı makamları tarafından önemle üzerinde durulan ve kamu düzeninden olan bir husustur. Nitekim Yüksek Mahkeme vermiş olduğu bir kararda hazineye ve Cumhuriyet savcısına ihbar edilmeyen davada verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatine varmıştır.
Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Babalık Davasında Hak Düşürücü Süre
Babalık davasında kanunun getirdiği hak düşürücü süreler mevcuttur. Buna göre; ilgililer tarafından sürelerin kaçırılması halinde artık babalık davası açılmayacak, bu husus dava edilemeyecektir. Nitekim hak düşürücü süreye ilişkin Türk Medeni Kanunu 303. maddesinde düzenlemeler getirmiştir.
Bu maddeye göre : ‘ Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı doğumdan başlayarak 1 yıl geçmekle düşer. Çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliğ tarihinde, hiçbir kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar. Çocuk ile başka bir erkek arasında soy bağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir ’ denilerek hak düşürücü süreler konusunda kanun koyucu açık bir düzenlemeye gitmiştir.
Görüldüğü üzere kanunun düzenlemiş olduğu bu süreler kesin süreler olup hakim tarafından resen (kendiliğinden) dikkate alınacaktır. Hakim, sürelerin geçip geçmediğini araştırmakla yükümlüdür.
Zamanaşımı hususunu ilgililer açısından inceleyecek olursak :
Anne açısından Hak Düşürücü Süre:
TMK 303. maddesinde de belirtildiği üzere annenin dava açma hakkı doğumdan başlayarak 1 yıllık süreyi kapsamaktadır. Şayet bu süre geçirilirse annenin dava açma hakkı düşecek ve dava açmak yalnızca kayyım veya çocuğun ergin olduğu tarihten itibaren çocuğun inisiyatifinde olacaktır. İşbu nedenle gerek annenin mali haklarına kavuşabilmesi gerekse de çocuğun hukuki haklarını daha sağlıklı elde edebilmesi için bu sürenin kaçırılmaması gerekmektedir. Peki bu 1 yıllık süre hangi koşullarda değişiklik gösterebilir ?
Bu husus Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda da incelenmiş 2001 tarihli bir kararında Hukuk Genel Kurulu şu kararı vermiştir : ‘Babalık davasında, söz konusu 1 yıllık hak düşürücü sürenin geçmesinde, davalı taraf bir takım hileli davranış tutum ve olaylarla, örneğin ana ile evleneceğine dair vaatlerle ona güven vererek oyalamış ve bu nedenlerle, 1 yıl içinde dava açılmasını engellemiş ise, 1 yıllık süre geçmesine rağmen yine de dava açılması mümkündür’ denilmiştir. Görüldüğü üzere Hukuk Genel Kurulu, hak düşürücü süre olan 1 yıllık sürenin davalının kötü niyetli hareketleri sebebiyle kaçırılması durumunda kesin süre niteliği taşımadığını beyan etmiş ve davacı anne ve çocuğu koruma amacı gütmüştür.
Kayyım açısından Hak Düşürücü Süre:
Şayet çocuğa kayyım atanmış ise kanunun kayyıma yüklediği yükümlülükler bakımından bu husus önem arz etmektedir. Nitekim kayyım, çocuğun haklarını korumak, gerekli tedbirleri almak ve gerekli başvuruları yapmakla yükümlüdür. Buna binaen; evlilik dışı doğan çocuk için kayyımlık görevi verilmiş kişi, babalık davası açmaya yetkili kişidir ve buna yönelik hukuki süreci başlatmakla mükelleftir. Türk Medeni Kanunu’nun 303. maddesine göre kayyım için hak düşürücü süre ; kayyımlığın kendisine tebliğ edildiği günden itibaren 1 yıl geçmekle sona erecektir.
Çocuk açısından Hak Düşürücü Süre:
Şayet çocuğa kayyım atanmamışsa, çocuğun ergin olmasıyla birlikte babalık davasını açma hakkı başlayacaktır. Türk Medeni Kanunu’nun 303. maddesinde düzenlenmiş dava açma süresi yine çocuğun ergin olduğu tarihten itibaren 1 yıl geçmesiyle son bulacaktır.
Babanın Anne (Ana) ile Cinsel İlişkide Bulunması – Karine Hususu
Türk Medeni Kanunu, 302. maddede yasal karine düzenlemiş ve babanın anne ile cinsel ilişkide bulunmasını, çocuğun babası olduğuna dair karine kabul etmiştir. Bu maddeye göre : ‘Davalının, çocuğunun doğumundan önceki 300. gün ile 180. gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması, babalığa karine sayılır. Bu sürenin dışında olsa bile fiili gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olur. Davalı, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini kaybeder’ demiştir.

Madde metni yukarıda da bahsettiğimiz üzere gayet açıktır. Baba ile annenin cinsel ilişkiye girmesi karine oluşturacaktır fakat bu karine aksi ispat edilebilir bir karine olacaktır. Şayet baba, ortaya koyduğu delillerle baba olmasının imkansız olduğunu veya bir başkasının baba olmasının daha kuvvetle muhtemel olduğunu kanıtlayabildiği takdirde karineyi çürütebilecektir. Bu madde, özellikle DNA testinin imkansız olduğu durumlarda meydana gelecektir.
Nitekim günümüz imkanları bu tür testler ile soy bağını belirleyebilmektedir. İşbu nedenle babanın ölü olduğu hususlarda nadiren de olsa kullanılabilecek bir karinedir. Her ne kadar günümüzde uygulaması kalmamış olan bir madde de olsa babalık davasının babanın mirasçılarına karşı açıldığı varsayımında başvurulabilecek bir yoldur.
Burada açılması gereken davanın soy bağının reddi davası mı yoksa babalık davası mı olup olmadığı önem taşır. Bu nedenle ilgili yazımızı okumanız faydalı olacaktır. Soy bağının reddine dair yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Babalık Davasında Görevli Mahkeme
Babalık davalarında, görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin olmadığı adli birimlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatıyla babalık davasına bakmakla yükümlüdür.
Babalık Davasında Yetkili Mahkeme
Babalık davasında yetki hususu, genel hükümlere göre çözümlenecektir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava, davalının yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir. Buna göre babalık davası; davalı babanın yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir.
Babalık Davasında Annenin Mali Hakları
Babanın çocuğu tanımaması ve annenin çocuğa bakmakla yükümlü olması anne açısından hem maddi hem de manevi olarak çöküntüye sebep olacaktır. Nitekim kanun koyucu bu husus düşünerek Türk Medeni Kanunu’nun 304. maddesinde bu hususları düzenlemiştir. Maddeye göre anne (ana) aşağıdaki giderlerin karşılanmasını babadan talep edebilecektir :
- Doğum giderleri,
- Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,
- Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.
Kanun koyucu bu giderlerin karşılanmasını talep halinde mümkün kılmıştır. Şayet annenin dava sürecinde böyle bir talepte bulunmaması halinde hakim kendiliğinden bu giderlerin karşılanmasına karar veremeyecektir. Bunun yanı sıra maddeni devamında, çocuğun ölü doğması halinde dahi bu giderlerin karşılanmasına karar verilebileceği belirtilmiştir.
Babalık Davasında Nafaka Talepleri
Babalık davası açılırken, davacı taraf nafaka talebinde bulunabilir ve bunun karara bağlanmasını talep edebilir. Fakat hukukumuzda düzenlenen nafaka çeşitlerinden hangilerini talep edebilecektir ? Babalığa hükmeden mahkeme, şayet davacının nafaka talebi mevcut ise bunu da karara bağlamakla mükelleftir. Öyle ki iştirak nafakası talep eden annenin bu isteği, somut olayın şartlarına göre yerinde bir istek ise mahkemece kabul görülmeli ve çocuğa iştirak nafakası hükmedilmelidir. Bunun yanı sıra anne kendisi adına yoksulluk nafakası talep edemeyecektir.
Nitekim yoksulluk nafakası niteliği itibariyle boşanma davasının eki niteliğinde olup babalık davasında konu edilemez. Bununla birlikte boşanmaya bağlı olan maddi ve manevi tazminat talepleri de babalık davasında dinlenemeyecektir. Fakat açılacak ayrı bir dava ile bu hususlar dava konusu edilebilir ve hukuki süreç başlatılabilir.
Babalık davasında manevi tazminata talep edebilmek mümkündür fakat Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu bir kararda ; böyle bir talepte bulunabilmek için evlenme vaadi şartı aranmıştır. Şayet baba, evlenme vaadi ile anneyle birlikte olmuş ve bu birliktelikten bir çocuk dünyaya gelmiş ise annenin manevi açıdan yıprandığı kanun koyucu tarafından kabul edilmiştir.
Sonuç olarak ; babalık davası açılırken zamanaşımı hususları dikkate alınmalı, talep edilecek mali kalemler iyi irdelenmeli ve günümüzde başvurulan DNA testleri büyük ölçüde babalığı tespit edeceğinden ötürü dava açma düşüncesi iyice irdelenmelidir. Bunun yanı sıra çocuğun hukuki statüsünün değiştirilmesi ve neticesinde yasal haklarına kavuşabilmesi için babalık davası yoluna gecikmeksizin mutlaka başvurulmalıdır.
Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz. Ofisimizle iletişim bölümünden babalık davası için bilgi alabilirsiniz.
Merhaba
Ben 17 yaşındayım 6 aylık bı bebeğim var vasisi annem babalık davası açabilir miyim
Merhaba,
Annenizin dava açması gerekmektedir.
İyi akşamlar avkuat bey benim 15 yaşında kızım var evlilik dışı babalık davası açmak istiyorum babasına yalnıznbabasının isim soyadını ve oturduğu yeri biliyorum adres olarak bilmiyorum dava açaçağım için ne şekil işlem yapabilirim teşekkürler
Merhaba,
Bu tip durumlarda mahkemeden MERNİS (Nüfusta kayıtlı adres) adresine tebligat yapılması istenebilir.
Merhaba, babalık davasıyla ilgili aile mahkemesine dava açtım, ancak neshebin reddi davası açmadım, ben yaşlı birisiyim, biyolojik babam çoktan vefat etti. Kısacası babalık açmak yeterli mi, iki ay sonra duruşma var, neshebin reddi davası açmadığım için dava düşer mi, zaman aşımı var mı, hazineye ve Cumhuriyet savcısına ihbar etmem gerekir mi, babanın mezarını biliyorum mahkemen DNA testi yapılmasını istedim, bu test yeterli olur mu, bu aşamadan sonra ne yapmam gerekli teşekkür ederim.
Merhaba,
Durumunuzu anlatmadan hangi davayı açıp açmamanız gerektiğini sormuşsunuz. Yardımcı olmam imkansız.
Suan kimlikte 25 normalde 23 yasindayim babam resmi olarak baskasiyla evliyken annemle imam nikahi yapmis. Ve bana soyadini vermemis. Annemin babamdan once evli oldugu insan vefat etmis ben dogmadsn 3 sene önce. Nasil olduysa beni onun üzerine yazdirmislar. Babam 13 sene once vefat etti. Ben simdi babamin soyadni istiyorum yapabilcegim bisey varmi. Zaman asimi vs kafami karistirdi. Simdiden tesekkur ederim
Merhaba,
Babanızın soyadıyla birlikte nüfusuna geçmek istiyorsunuz değil mi ? Davanız uzun sürecek bir davadır. Bu nedenle info@emreulusoy.av.tr mail adresimize detaylı mail atarsanız yardımcı olacağız.
Merhabalar,
Benim babam 2 yıl önce abimse 4 yıl önce vefat etti.fakat abim babamın resmi nikahsız eşinden oldugu icin annesinin soyadını taşıyodu ve onun kütüğüne kayıtli sadece baba kısmında babamın ismi yazıyodu soyadı anne soyadıydı bu şekilde vefat etti.daha sonra babamda vefat etti biz veraset ilamıni cıkartmadık abimin mirascilari bu islemleri düzeltsin bekledik fakat su an mahkeme acmalari durumunda ikisininde mezarları acilirmi dna testi icin ve biz veraset ilamıni cikartirsak yasal mirascilari oldugumuz icin dava bize karsi acilacigindan abimiz oldugunu kabul etsekte mahkeme masrafıni biz mi öderiz?ayrıca sağken kendisi açmadıgı icin yıllar gectigi icin bu davada zamanaşımı var mı?yada mahkeme cok uzun bir süreç gerektirdiğinden mal paylasimını aramızda gercekleştirmek en mantıklı sonuc mu? Şimdiden çok teşekkürler ,iyi çalışmalar.
Merhaba,
Abinizin mirasçı sıfatı kazanabilmesi için davanın açılması gerekir. Burada dava açması gereken kişiler abinizin mirasçılarıdır. Onlar davayı size karşı açarlar. Kabul etseniz de etmeseniz de davalı sıfatında olduğunuz için masrafları siz ödersiniz.
Tavsiyem mal paylaşımını yapmanız.
Eşim babasina babalık davası açtı ve sonuçlandı kazandı babası çıktı bundan sonraki süreç ne olur mal satisi hemen baslarmi teşekkür ederim
Merhaba,
Babalık davasının kesinleşmesi sonrasında Nüfus Müdürlüğü’ne karar iletilir ve nüfus kayıtlarına gerekli düzenlemeler yapılır. Bundan sonra nasıl süreç izleneceği ise talebinizin ne olduğu ile alakalıdır. Miras kalan mallara yönelik işlem yapılması isteniyorsa veraset ilamı alınmalı ve sonrasında bir avukat ile süreç yürütülmelidir.
Merhaba.evli degilim ve amerikan vatandasi (turk vatandasi olmayan)) eski erkek arkadasimdan hamile kaldim.kendisi bunu kabul etmedigini ve onun cocugu olmadigini iddia ediyor. Bu durumda dogum yaptiktan sonra babalik davasi acabilir miyim? Ayrica dava actigim taktirde kendisi mahkemeye gelmezse ya da adres acisindan kendisini bulamazsam ne olur? Tesekkurler.
Merhaba,
Doğum öncesi veya sonrasında dava açabilirsiniz fakat kişinin DNA örneklerinin mutlaka alınması gerekir. Bu işlem yapılmadıktan sonra davanız sonuçlanamayacaktır.
Bisey sormak istiyorum ben 23 yaşındayım babam beni 5 ayıliken bırakmış soy adı ni taşıyorum evliyim babama madi manevi dava açmak istiyorum madi olarak daha çok istiyorum evliyken dava açıp hakimi alabiliyormuyum
Merhaba,
Babanıza açacağınız davadan herhangi bir sonuç alacağınızı düşünmüyorum.
Ben on aylıkken annem vefat etmiş. Babam tekrar evlendi ve bende dedemin üstüne kayıtlıyım. Yaşım 40 şuan dava açma ve varis olma hakkım varmıdır
Merhaba,
Dava açsanız da zamanaşımı problemi ile karşılaşırsınız.
Suan imam nikahli evliyim bir cocugum oldu esimin ilk esinden ayrildigindan 300 gun icinde dogdugu icin ilk kocasinin kimligine kayit oldu nasil kendi adima alabilirim..
Şimdidenteşekkür ederim.
Merhaba,
Önce nüfustaki babası ile ilişkisi kesilmeli yani soybağının reddi davası açılmalıdır. Sonrasında ise çocuğun biyolojik babası kim ise noter kanalıyla veya babalık davasıyla çocuğu üstüne alabilir.
Merhaba ben 26 yasındayım evlenme vadiyle annemi kandırıp ben doğmadan evlenmedn gitmiş benim varlığımı bile bile hiç aramadı sormadı dava acabilirmiyim özellikle tazminat davası benim için çom önemli bu teşekür ederim
Merhaba,
Açsanız da çok bir şey elde edemezsiniz.
Merhabalar mehmet emre bey evli bi bayandan ilişki yaşadım ve bi çocuğumuz oldu ama çocuk kendisinin ve evli olduğu adamın üstünde çocukta üç buçuk yalında oğlumu ala bilirmiyim dna sonucu ve ya velayetini zaman aşımından dolayı sıkıntı olurmu yardımınız şçin teşekkür ederim
Merhaba,
Önce nüfustaki babasıyla ilişkisinin kesilmesi gerekir. Bu da soybağının reddi ile mümkündür. O ilişki bitirildikten sonra babalık davası açabilirsiniz.
Merhaba Mehmet Emre Bey;
Benim sizlere danismak istedigim konum bundan 5 yil once evlilik disi oglum dunyaya geldi.5 yil suresi icerisinde cocugu yetistirme cabasi mali problemler nedeniyle dava acamadim.Sizlerden ricam bu sene icerisinde dava acabilirmiyim?Zaman asimi gibi bir durum varmidir?
Simdiden tesekkur eder Iyi Calismalar Dilerim.
Merhaba,
Çocuğa vasi atanır ve vasi dava açabilir. Sizin açınızdan zamanaşımı söz konusu.
12 yıllık evliligimden bir kızım oldu boşandık ve ben eşime dönmedigim için kızıma annene sor babam kim benim diyor dna testi istedim yapyırmıyor ben kızıma karsı suclu hissettim hem onun aklındaki soruyu cevaplamak için mahkemeye verip dna testi yapırabilirmiyim kendi yaptırmıyor
saygılarımla birgül
Merhaba,
Tespit talep edebilirsiniz fakat yine eşinizin rızası aranacaktır. Rıza göstermediği sürece DNA testine başvurulmamaktadır. Bunun haricinde soybağının reddi davası açılabilir. Zamanaşımı durumu değerlendirilmelidir yalnız.
Merabalar ben 25 yaşındayım annemle babam nikahsız olarak dünyaya geldim ikiside ben dünyaya geldiğimde başkalarıyla evliydiler annem yabancı uyruklu biriyle evliydi yanlız ben dünyaya gelmeden önce kendi memleketine gitti sonra babamla tanışmışlar ve ben dünyaya gelmişim soyadımıda üvey babamın üstüne kaydetmiş annem cünkü o sıralar onunla evli olduğu gözüküyor yanlız 1999 yılında annemin nikahı düşüyor ve üvey babam ölü kendisi pakistanlıydı ve orda öldü öz babamı tanıyorum ve biliyorum ben soy adını almak istiyorum nasıl bi yol gidebilirim bunun için bana yardımcı olabilirmisiniz babamda istiyor ama davayı benim acmamı istiyor
Merhaba,
DNA testi için mezar açılmasına gerek vardır. Bu nedenle işlemleriniz neredeyse imkansız.
Merhabalar babalik reddi davasi ne kadar sure sonra sonuclanir
Merhaba,
Hukukumuzda yargılama sürelerini tahmin etmek çok kolay değil. Bu tip davalarda her şey sağlıklı bir şekilde ilerler ise ortalama 1 yıl ile 1,5 yılda dava sonuçlanır.
Merhaba Mehmet Emre bey,ben rusum ve oğlum 5 yaşında,onun babası türk ve oglumu kabul etmedi ve babalık davası açmak istiyorum ama gec kaldım galiba,okudum sadece 1 yıl sonra olur.Oğlum otizm hastasi var ve daha önce gitmedim.
Merhaba,
Siz dava açma süresini kaçırmış olsanız da çocuğa kayyım atanmasını sağlayarak babalık davası açılabilir.
Beş aylık hamileyim bebeğin babası evli babalık davası açabilirmiyim
Merhaba,
Hamilelik esnasında da babalık davası açılabilir. (Geç yanıt için üzgünüz)
Mehmet Bey Merhabalar kolay gelsin 2011 yılında babamız mefat etti ve sonrasında miras işlemleri yapılıp mirasçılara tanzim edilip gerekli pay dağılımı yapılmıştır. şimdi ise üzerinden 8 yıl geçmiş ortaya biri çıkıyor ve ben ölenin oğluyum diyor bu durum bizde nasıl işler karşı taraf dava açarsa bi hakkı olurmu mezar açılırmı yada mezar açılmaması için kardeşlerden örnek alınsa olurmu gibi yardımlarınız için teşekkürler
Merhaba,
Babalık davasına yönelik yargılamalarda sürelere uyulması gerekir. DNA testi için ise Mahkeme Hakimi uygun görürse kardeşlerden DNA alınabilir. Bu noktada tarafların rızası ve hakimin kararı önemlidir.
Slm.45 yasindayim ve babamin uvey oldugunu yeni ogrendim.mahkeme yoluyla ogrenmis oldum.hakkimda uvey babam tarafindan acilan nufus kayitlarinin duzeltilmesi istemli davayi hak dusurucu sebeblerden kazanmis durumdayim.size sorum suki; bu 3 yillik surecte maddi manevi cokca yiprandim,ailemin huzuru kacti,psikoljik tedavi gördüm,eşim tansiyon hastasi oldu,cocuklarimin psiklojisi bozuldu.uvey babama tazminat davasi acmak istiyorum bu mumkunmu?acarsam kazanma şansım nedir?simdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Manevi tazminat talep edebilirsiniz lakin ya dava reddedilmekte ya da çok düşük miktarlara hükmedilmektedir. (Geç yanıt için üzgünüz)
Merhaba Mehmet Emre Bey;
Benim sizlere danişmak istediğim konum bundan 7 yil once evlilik disi oglum dunyaya geldi.7yil suresi icerisinde her aya aylık 5000 tl para yatırdım şu ana isi annesi bana babalık davası acmak istiyor bu konuma nasıl
Simdiden tesekkur eder Iyi Calismalar Dilerim.
Merhaba,
Bu tip davalarda zamanaşımı süreleri mevcuttur. Bu sürelere uyulması gerekmektedir. Yazımız detayında bu hususlarla alakalı detayları görebilirsiniz. (Geç yanıt için üzgünüz)
Merhaba 1 yil once kizim dogdu evlilik disi bir bebek ve soyadi benim soyadim baba adida teyzemin oglunun ismi.babasi cezaevinde oldugundan dolayi bu sekilde yapmak zorunda kaldik.suan kendi babasi kizimi uzerine almak istiyor mahkemeye basvurdugumzda dna testi zorunlumudur kabul ediyor ve kendisi uzerine almak istiyor.???
Merhaba,
Bu tip davaların tamamında DNA testi yapılır. Daha önce bir yere DNA örneği alınmış ise bu örnekler kullanılabilir lakin bu çok nadir olduğundan ötürü her yargılamada dna örnekleri alınarak karşılaştırma yapılır. (Geç yanıt için üzgünüz)
Merhabalar ben bisey danisaktim size benim annemin kimliginde dogdugundan beri babasinin ismi kayitli degil kaya yazmislar zamaninda yok demekmiş yani babasi öldü baya oldu öleli hiçbir şekilde mirasa ortak olamiyor çunku babasinin üzerine kayitli degil bunun icin ne yapmamiz gerekiyor
Merhaba,
Babalık davası açılması gerekmektedir. Yargı yoluna başvurulmadan bu hususun çözülmesi mümkün değildir.
Merhaba amcamın nüfusuna kayıtlı yım gerçek anne babamın nüfusuna geçmek için ne yapmalıyım hangi aşamalardan geçeceğim yarfımcı olurmusunuz.
Merhaba,
Öncelikle amcanız ile bağınız koparılmalı, sonrasında ise babalık davası ise tesciliniz sağlanmalıdır.
Merhaba Emre Bey,
Ben babanne tarafindan yurtdisinda buyutuldum. 2001 yilinda 16 Yasina geldigimde turkiyeye geldik ve annemi gorme karsiligindahala ogluyla nikahlandirildim noter uzerinden formaliteden.. Babam ufakkan oldu vekalet babaannedeydi. O hemen ayni gun askere gitti ven ben yurddisina gittim. Hic filen biraraya gelinmedi ve birliktelik olmadi sade kagit uzerine.
Yurtdisina gittik ten sonra sevdigim baska biriyle kactik ve cocugumuz oldu bu birliktelikten, henuz bosanma davasi acmadik tehditlerden dolayi. 2003 yilinda kizim dogdu 2004 yilinda resmi bosanma oldu turkiyede.
Mahkeme bizi bosandi ver bosanma kararinda hersey acikca yaziyor filen birliktelik asla olmadi nikah sonrasi yurtdisina cikti birdaha biraraya gelinmedi ve baskasiyla kacti ondan cocugu oldu diye kararda hepsi acikca yaziyor.
O donem zina var diye avkatim cocuk konusunu ve soybaginin reddi davasini acmadi.
Simdi kizim 18 yasina gireccek bir kac ay icinde yurd disindayiz ve gercek biyolojik baba uzerine kayitli dogumkagitinda ve resmi makamlarinca. TR kimligi cikartmadik cunki ilk esin ustune gececek dediler.
Simdi mahkeme karari ve dna testiyle dava acmak yeterlimidir. Hersey cok acik askere gidis tarihi benim yurtdisi cikis ve onun askerlik donemi hersey kayitlardan cikabilir.
Onunla gorusmuyoruz yani davada bize yardimcida olmaz hala ogluyla husumetimiz var, ve dava acmadik bazi tehditlerden sebeblerden dolayi ve yurtdisinda oldugumuzdan sebeb.
Simdi kizim 18 girince nasil yol cizecek bildigim kadar 1 sene icinde dava acmasi gerekiyor. Ama diger tarafla ugrasmak istemiyoruz hersey ap acip suanki esimi gosteriyor baba olarak. Sade nikahdan dolayi eski es kayidi cok sapma.
Ozet:
2000 da nikah
2001 da baskasiyla kacmak/ evlilik
2003 da dogum
2004 da resmi bosanma.
Merhaba,
T.C. Makamlarına bildirdiğiniz zaman her halükarda o tarihte kim eşiniz ise onun üzerine kaydı yapılacaktır. Sonrsaında soybağının reddi davası açarak bu ilişkiyi ortadan kaldırmanız gerekir.
iyi Günler benim oğlum daha 4 aylık evlilik dışı dünyaya geldi babası soyadını verecekti yalnız benim ilk eşimden boşanmam 800 gün geçmeden oğlum dünyaya geldiği için ilk eşime üzerine geçti onun soyadını aldı peki ben şimdi nereye gidip başvuracağım bu sorunu çözmek için acaba
Merhaba,
Öncelikle 800 gün değil 300 günlük süre baz alınır. Eğer boşanmadan sonraki 300 günlük süreçte çocuk doğarsa, evlilikteki eşinizin adına kayıt yapılır. Bu şekilde kayıt yapıldı ise öncelikle soybağının reddi davası açılmalıdır. Sonrasında çocuğun gerçek babası tanıma yoluyla veya babalık davası ile çocuğu nüfusuna alabilecektir.
Merabalar eşim babasına karşı babalık davası açtı davayı kazandı babası çıktı bundan sonraki süreç nasıl ilerler acaba
Merhaba,
Muhakkak bir avukatınız vardır, lütfen kendisinden bilgi alınız.
annem ve babam resmi olarak boşanmışlar ve biz annemizin üzerine kayıtlıyız annemizle birlikte yaşıyoruz. babam zamanında köyümüzü terörden dolayı boşaltığımız için tazminat alıyor devletten. babam bize bu hakkı hiç vermiyor. dava açabilir miyim?,
Merhaba,
Sizin adınıza alınan bir bedel söz konusu ise evet bu bedel için talepte bulunabilir, dava açabilirsiniz.
Merhabalar şu an babalik davası görülmekte yanliz baba dna vermıyor zorla getirme kararına rağmen bu dava daha ne kadar uzayabılır ve ne yapılması gerek
Merhaba,
Zorla getirme kararı uygulanacaktır. Kararın uygulanmasını bekleyeceksiniz mecburen.