Velayet ; reşit olmayan çocukların haklarının tümünü ifade eden ve Türk Medeni Kanunu’nda altıncı ayrımda düzenlenen bir kurumdur.
Türk Medeni Kanunu’nun 335 ve devamındaki maddelerde düzenlenen velayet, boşanma davalarında çoğu zaman temel sorunu teşkil etmektedir. Nitekim ayrılma aşamasında olan anne ve baba, çocuklarının geleceğini kendilerinin tesis etmesini arzu etmekte, buna binaen Aile Mahkemelerinden çocuklarının kendilerine verilmesini ve sorumluluklarının kendilerine bırakılmasını talep etmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 335. maddesine göre ; ‘ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır, yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz’ denilmektedir. Madde metninin devamında da hangi şartlarda velayetin anne ve babadan alınacağı belirtilmiştir. Şayet anne ve baba evli ise velayet her ikisi tarafından birlikte kullanılacak, evli değillerse velayet anne tarafından kullanılacaktır. Tabii ki bir boşanma davası sürecinden geçilmiş olup bu dava neticesinde velayet babaya verilmiş ise bu takdirde velayet hakkı babada olacaktır.
Velayet Hakkının Kapsamı
Velayet, çocuğun yaşamsal hakları üzerindeki sorumluluğu tanımlamaktadır. Peki velayetin kapsamı nedir ve ne kadar genişletilebilir ? Türk Medeni Kanunu’nun 339. maddesine göre velayetin kapsamı şu şekilde ifade edilmiştir : ‘ Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar. Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür. Ana ve baba olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar, önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar. Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar’ denilerek madde metninde ve devamında önemli noktalara vurgular yapılmıştır.

Eğitim
Velayet altındaki çocuğun eğitimi de önemli bir husus olup bu hususun kimler tarafından gerçekleştirileceği de ailenin yükümlülüğündedir. Nitekim TMK’nın 340. maddesine göre ‘ ana ve baba, çocuğu olanaklarına göre eğitirler ve onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişimini sağlar ve korurlar’ denilerek kanun koyucu tüm sorumluluğun ana ve babada olduğunu kanunlaştırmıştır. Bunun yanı sıra çocuğun normal eğitiminin yanı sıra dini eğitiminde de sorumluluk yine ana ve babaya aittir.
Çocuğun Temsil Edilmesi
Bazı durumlarda çocuğun, 3. kişilere karşı hukuki ve yaşamsal zeminde temsili gerekmektedir. Nitekim henüz ergin olmayan çocuk, bazı durumlarda haklarını savunabilecek durumda ve bilgide olmayabilir. İşbu nedenle bazı platformlarda temsile ihtiyaç duyulmaktadır. Buna binaen Türk Medeni Kanunu’nun 342. maddesi bu hususu düzenlemiş olup şu ifadeleri kullanmıştır : ‘Ana ve baba, velayetleri çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisidirler. İyiniyetli üçüncü kişiler, eşlerden her birinin diğerinin rızasıyla işlem yaptığını varsayabilirler.’ Görüldüğü üzere bazı hukuki zeminlerde çocuğun işlem yapabilme ehliyeti yoktur. Bu noktada devreye velayet hakkına sahip anne ve baba girmektedir.
Peki ergin olan çocuğun velayet altında iken aileyi temsil yeteneği söz konusu olabilir mi ? Türk Medeni Kanunu’nun 344. maddesi çerçevesinde bazı hallerde çocuk ailesi adına hukuki işlemler yapabilmektedir. Maddeye göre ‘velayet altındaki çocuk, ayırt etme gücüne sahip ise ana ve babanın rızasıyla aile adına hukuki işlemler yapabilir; bu işlemlerden dolayı ana ve baba borç altına girer’ denilerek çocuğun aileyi temsil etme imkanı sağlanmıştır.
Velayetin Kaldırılması
Velayeti ana ve babada olan çocuğun çıkarlarının korunması bakımından hakim bazı hallerde velayetin kaldırılmasına karar verebilir. Bu sebepler Türk Medeni Kanunu’nun 348. maddesinde şu şekilde sıralanmıştır :
- Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, özürlü olması, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.
- Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.
Bu iki halin varlığı halinde esasen hakim öncelikli olarak bazı önlemler almakla yükümlüdür. Şayet hakim, alınabilecek önlemlerin yetersiz olacağına dair bir kanı içerisinde ise velayet ilişkisini önlem almadan da sonlandırabilecektir. Türk Medeni Kanunu’nun 348. maddesi de bu şekilde bir düzenleme getirmiş olup hakime bu hususta geniş takdir yetkisi verilmiştir. Çocuk için alınabilecek önlemler Türk Medeni Kanunu’nun 347. maddesinde iki ana başlık halinde sıralanmıştır. Koruma önlemleri ve çocukların yerleştirilmesi üst başlıkları ile düzenlenen önlemler şu şekildedir :
- Çocukların Yerleştirilmesi : Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk manen terk edilmiş halde kalırsa hakim, çocuğu ana ve babadan alarak bir aile yanına veya bir kuruma yerleştirebilir. Çocuğun aile içinde kalması ailenin huzurunu onlardan katlanmaları beklenemeyecek derecede bozuyorsa ve durumun gereklerine göre başka çare de kalmamışsa, ana ve baba veya çocuğun istemi üzerine hakim aynı önlemleri alabilir.
- Koruma Önlemleri : Çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde, ana ve baba duruma çare bulamaz veya buna güçleri yetmezse hakim, çocuğun korunması için uygun önlemleri alır.
Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Neticesinde Velayet Hakkı
Boşanma davalarında eşlerin uzlaşamadıkları konularında başında müşterek çocukların veya çocuğun velayeti gelmektedir. Nitekim eşler, çocuklarını diğer eşe vermemek adına gerekli hukuki ve sosyal girişimlerini sürdürürler. Fakat ülkemizde gerek yargı kararları gerekse de kanunlar neticesinde hangi hallerde velayetin kime verileceği hemen hemen anlaşılabilir bir husustur. Örnek vermek gerekirse ; henüz yetişme döneminde olan ve yaşı küçük olan çocukların velayet hakları çok yüksek oranla anneye verilmektedir. Nitekim küçük yaşlardaki çocuğun anne şefkatine ihtiyaç duyduğu kabul edilecek ve yetişmesinde annenin katkısının çok büyük olması gibi kıstaslar ele alınarak velayet hususu takdir edilecektir.
Hakim, velayetin kimde kalması gerektiğini tayin ederken çocuğun çıkarlarını göz önünde bulundurmalı ve buna göre karar vermelidir. Nitekim velayet hakkına sahip olan ebeveyn yukarıda da bahsettiğimiz üzere çocuğun temel yaşantısına şekil verecek, hem eğitim hem de öğretim hususlarında tek söz sahibi olacaktır. İşbu nedenle velayet hakkının tayini çok büyük önem taşımaktadır. Fakat bugün ; yoğunluklu olarak anneye verilen velayet hakkı ancak ve ancak annenin kötü bir yaşam sürmesi halinde babaya verilmektedir. Buna ilişkin olarak verilmiş Hukuk Genel Kurulu kararı çok büyük önem taşımaktadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2010/683 K. sayılı Kararı şu şekildedir :
‘Taraflar arasında evlilik birliğinin davalı/karşı davacı annenin ağır kusuru ile son bulduğu hususlarında uyuşmazlık bulunmadığı açıktır. Ne var ki 27.01.2004 doğumlu T’nin yaşı dikkate alındığında annenin yakınlığına ve şefkatine muhtaç bir yaşta olduğu, benliğinin geliştiği bu yaşlarda ana yoksunluğunun derin izler bırakılabileceği gözetilerek velayetin anneye bırakılması uygun olacaktır.
Öte yandan davalı/karşı davacı annenin çocuğa karşı kötü davranışı ve istismarı da kanıtlanamamıştır. Hal böyle olunca ; çocuğun ananın bakım ve şefkatine muhtaç olması yanında, ana ile kalmasının bedeni, fikri ve ahlaki gelişmelerine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı hiçbir delil bulunmadığı gibi hemen meydana gelecek bir tehlikenin de varlığı kanıtlanamadığından, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 182, 136/2. maddeleri uyarınca küçüğün babanın velayetine bırakılması çocuğun yararına olmadığına göre, aynı hususlara işaret eden ve Hukuk Genel Kurulunca benimsenen Özel Daire bozma ilamının velayete ilişkin (2) numaralı bendine uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usül ve yasaya aykırıdır. ’
Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu karar velayet hakkına ilişkin çok büyük önem taşımaktadır. Nitekim bu karar incelendiğinde boşanmaya sebep olan olay ile velayetin birbirinden bağımsız sonuçlara gebe olduğu anlaşılacaktır. Yukarıdaki karar incelendiğinde boşanmaya sebep olan annedir. Fakat bu husus velayetin anneye verilmesine engel teşkil etmemektedir. Çünkü velayet hakkı karara bağlanırken mühim olan çocuğun çıkarları ve anne şefkatine ihtiyaç duyup duymamasıdır. Velayet hakkı ancak ve ancak annenin çocuğa karşı kötü davranışının ispatı ile el değiştirebilecektir.
Boşanma davası ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Velayet Hakkı Sahibinin Yeniden Evlenmesi
Boşanma davası neticesinde velayet hakkı verilen anne veya baba yeniden evlenirse velayet hakkında bir değişiklik meydana gelebilir mi ? Kural olarak velayet hakkı sahibi anne veya baba, yeniden evlenmesi durumunda velayet hakkını kullanmaya devam edecektir. Şayet bu evlilik çocuğun yaşantısında olumsuz bir etki yaratacak ise ilgililer başvuruda bulunarak velayet hakkının kendilerine verilmesini veya çocuğa bir vasi tayin edilmesini talep edebilirler.
Velayet Hakkı Olmayan Kişinin Çocukla Kişisel İlişki Kurması
Velayet hakkı sahibi olmayan anne veya baba, çocuk ile kişisel ilişki kurmalıdır. Kişisel ilişki kurulacak süreler açılacak dava neticesinde Aile Mahkemesi Hakimi tarafından belirlenir. Velayet hakkı sahibi olmayan anne veya baba veya üçüncü bir kişi lehine kişisel ilişki tesis edilebilir. Bu noktada önemli yazılarımızı okuyabilir, bu hususta bilgi alabilirsiniz.
–Dedenin-Anneannenin-Babaannenin Torun İle Kişisel İlişki Kurulması Davası
Merhaba eşim kızımıda alıp kaçmaya kalkıştı fakat sonradan kızımı bana verdi anlaşmalı boşanmak istiyoruz velayet bana yani babaya verilir mi çünkü eşim çocuğuda istemiyorum senide dedi ve gitti ben kızımın velayetini asla annesine verilmesini istemiyorum kızım daha 8 aylık anne sevgisine ihtiyacı olabilir ama beni aldattı bana verilir mi velayet cevap için şimdiden çok teşekkür ederim
Çünkü telefonda sevgilisi ile konuşurken yakaladım avukat bey herşeyi açıklamıyorum ama bana verilir mi sizce
Merhaba,
Velayet hususunda annenin bir talebi yoksa mahkeme buna göre bir karar verecektir.
merabalar ben azerı bır bayanla 5 yıldır evlıyım ve 3 bucuk yasında bır kızım var esım benı daha once ona aldıgım sevgılıler gununde telefonla benı aldattı baska bırıyle gorusmeye basladı ve ben bunu yakaladım ama kızım anne sevgısınden mahrum kalmaması ıcın ayrılmadım ama su ande gene aynı durumda ekınden telefon dusmuyor benı vatsap tan falan engellıyor bana herangı bı ılgı gostermıyor aynı yatakta yatmıyoruz yanı kısaca esımın hayatında baska bırı var bunu hıssedıyorum bende basanmak istiyorum oda gıt ac dıyor bosanma davasını ben kızımın velayetını ona veremem cunkı kızımı alıp azerbeycana goturucek ben bunlar ıcın kendı annemı bıraktım sırf esım le aram bozulmasın dıye ama kaynanam geldı bızım evımıze yerlestı su anda bizimle kalıyor sırv eşim uzulmesın dıye annesının bana yaptıgı seylerı sıyneye cektım ama olmuyor o ne ısterse yaptım ama genede yetmıyor dayanamıyorum artık ılıskımızde tek taraflı su an ama dayanamıyorum artık bosanmak istiyorum kızımın velayetını alabılırmıyım bu arada esımın oturma ıznı bıtıyor ve turkıyede annesınden baska yakını yok sızden cevap beklıyorum tesekur ederım,
Merhaba,
Eğer ortada bir aldatma var ise ve sonrasında taraflar bir arada yaşamaya devam etmişse ortada AF vardır ve artık boşanma davası açacaksanız bu hususları ileri süremezsiniz. Sürseniz dahi herhangi bir etkisi olmayacaktır. Eşinizin yeniden sizi aldattığından şüpheleniyor iseniz bu hususu kanıtlamanız halinde derhal boşanma davası açılması isabetli olacaktır.
Merhaba ben eşimden 2 cocuğumun velayetini aldım ve bunun karşılığında bana her ay 500 tl verirsen verimi. Dedi ve kabul ettim ve aldım velayetlerini şimdi ise 10 ay oldu ve artık bu parayı ödeyemiyorum bunu nasıl iptal edebiliriz ve devletten cocuklar için yardım alabilirmiyim gerçekten çok borçlandım artık
Merhaba,
Ortada bir mahkeme kararı var mı yok mu belirtmemişsiniz. Bu nedenle yardımcı olmamız mümkün değildir.
merhaba mehmet bey üç yıl oldu boşandım ve üç çocugumuz var velayetlerini anneye verdim boşanırken ve bir yıldır başka kişilerle ilişki yaşadıgını ögrendim ve bunu bana söyleyen çocuklarımın kendileri ve eski eşimle görüştüm velayetlerini ver diye vermem dedi yardımlaşma fonundan para alıyor çünki ben dava açsam çocukların velayetini alabilirmiyim yabancıları eve aldıgını çocukların kendileri görmüşler çocukların yaşları 9,10,13 çocukların kendileri gördügü için başka erkeklerle ilişkisini acaba velayet almam konusunda mahkemede bi yararı olurmu çocuklarımın ifadesi ve annelerini istemiyorlar baskı yapıyormuş çünki sürekli.. yardımcı olursanız sevinirim iyi günler
Merhaba,
Eşiniz çocukları verse de her halükarda velayetin el değiştirmesi için dava açmanız gerekmektedir. Çocukların sağlıklı ortamda yetişmemesi nedeniyle velayetin el değiştirmesi muhtemel. Dava hususunda tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Benim abimin 3 çocuğu var. 2 kız 1 erkek. Kızlar abimle birlikte yaşıyorlar. Erkek ise küçük olduğu için annesi ile kaldı velayeti annesinde. Annesi yeni bir evlilik yaptı ama çocuk babası ile yaşamak istediği için okul hayatına babasının yanında başladı yani artık her ihtiyacına abim bakıyor. Hafta sonuda annesini görmeye gidiyor. Velayet davası açsak kazanma şansımız ne olır çocuk şuan 7 yaşında
Merhaba,
Fiili olarak çocuk babası ile kalıyorsa ve velayeti annede ise baba, açacağı velayet davası ile velayetin el değiştirmesini ve kendisine verilmesini talep edebilir.
Meraba esim evi terk edeli 2 yil oldu fakat hala resmi nikahim var 3 tane oglum var cocuklarimin velayetini kendi uzerime alabilirmiyim
Merhaba,
Boşanma davası açarak içeriğinde de velayet talebinde bulunabilirsiniz.
Boşanma davamız var ve eski es çocuğumun velayetini istiyor. Kendisi çalışmıyor ve evi yok bekar arkadaşlarıyla kalıyor.ama çocuğu alıp şehir dışındaki ailemin yanına götürmek istiyor benim imkânlarım var evde işte var. Karşı taraf benim ruh sağlığımin yerinde olmadığını dilekçesinde beyan etti. Düşüm dozda antidepresan kullanmıştım panik atagimdan dolayı. 3 yıldır düzenli çalışıyorum oğlum 5 yaşında. ALDATMA SIDDET EVLE ILGISIZLIGI VARDI SAHITLERIMIDE SUNDUM.velayeti alma ihtimali varmıdır boşanmadan önce velayet veriliyormu
Merhaba,
Boşanma davası devam ederken velayetin dava sürecinde kimde kalacağına mahkeme karar verecektir.
Merhaba;
9 aylık bir evlilik sürecinden sonra eşimle boşandım , 1 kızımız oldu şu an 2.5 yaşında ve anne bakımına muhtaç olduğundan mahkeme kızımın velayetini annesine verdi.
Lafı çok uzatmayacağım , annesi şu an çalıştığı iş yerine yakın bir yerde ev tuttu ve kızımızı da kendi annesine bakması için verdi , hafta sonları görüyor .
BU DURUM KIZIMIN VELAYETİNİ ALMAM İÇİN TEK BAŞINA YETERLİMİ?
Bunun yanında psikolojik ve alkol sorunu var, bir tedavi oluyor mu bilmiyorum ancak ortak kızımızın olmasından dolayı irtibatta olduğumuz sürede ağıza alınmayacak küfür ve hakaretleri “bulunmakta bunları kanıtlayabiliyorum ” Öncesinde açacağım bir hakaret davası velayeti alma sürecinde elimi güçlendirir mi?
Bütün bu sürecin olumsuz olduğunu düşünerek kızım anneannesinde kalıyor ve evi bana 70-80 km mesafede ayda 2 defa bu mesafeyi kızımı sabah 9 da alıp akşam 17.00 te geri getirmek için mesafe yapıyorum ve kişisel ilişki kurabileceğim 7 saatin 2.5-3 saati yolda geçiyor. kızımın henüz 3 yaşında olmadığını da göz önüne alarak gece yatısı yada yaz tatili için en azından 1 ay gibi yanımda kalmasını sağlayacağım çözümler var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Eşinizin psikolojik sorunları ve alkol problemi eğer Mahkeme nezdinde kanıtlanabilirse velayeti alma şansınız çok az da olsa var. Fakat bu ihtimal bana göre çok düşük bir ihtimal. Bu nedenle bu kadar küçük yaştaki bir çocuğun annesinden alınacağını düşünmüyorum.
Yapmanız gereken işlem kişisel ilişkinin değiştirilmesi için dava açmak olmalıdır.
Merhaba eşimden ayrildim 15 yıl oldu oğlumun velayetini babasına vermek durumunda bırakıldım eski eşim 1 ay once vefaat etti benden sonra 2 evlilik daha yapmış şimdi oğlumun velayeti banami geçecek lutfen yardımcı olun ne yapmam gerekiyor
Merhaba,
Çocuğunuz 18 yaşından küçük olması durumunda velayeti size geçecektir.
Merhabalar,
Biz 3 yıl önce anlaşmalı olarak boşandık ve oğlumun velayeti bende.Şuanda babasının oğlumu yatılı alma izni yok bu 6 yaşından sonra mümkün olacak.Ve 6 yaşından sonra oğlum 15 tatillerde babasının memleketine gidecek.Ancak ben çocuğa kötü örmek teşkil edecek olumsuz tutum ve davranışları olduğu ve mirasdan yararlanmaması için oğluma zarar verebileceklerini düşündüğümden oğlumun babannesi ve dedesi ile görüşmesini istemiyorum.Bu konuyla ilgili yapabileceğim hukuki bir işlem var mıdır?İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Kendi sorunlarınız nedeniyle çocuğun anane ve dedesi ile olan ilişkilerini kısıtlayamazsınız. Şayet somut bir deliliniz var ise mahkemeye başvurup kişisel ilişkinin sınırlandırılmasını talep edebilirsiniz.
Mrh benim kardeşim velayet babamda ama babam cok sidet uyguladi iyi bakmadi annem yanjna geldi kardeşim 6 ay önce suan 2003 dogumlu kz kardeşim evlenmek istiyor anne imzasiyla evlenebilirmi
Merhaba,
Velayet kimse ise onun hukuki işlem başlatması gerekir. Velayet sahibi olmayan kişi işlem başlatamaz.
16 yaşındayım babam bir ay önce karşıma çıktı ve velayetim üstünde şimdiye kadar annemle yaşıyordum aralarında kan davası gibi bir şey var, ondan korkuyorum. Onunla kalmamak için yani beni yanına almaması için ne yapabilirim isteğimle onun yanında kalmamak için yurda gitme gibi bir ihtimalim var mı? yardımcı olursanız sevinirim…
Merhaba,
Annenizi ikna ederek velayet davası açmasını sağlamalısınız. Aksi halde velayet sahibi babanız kararları verecektir.
benim velayetim annemde 13 yaşında kız çocuğuyum ama annem evlendi bir kaç sene önce sonra evlendiği adam bizi kandırmış aslında alkolikmiş hiç bir zaman ondan kimse şiddet görmedi ama evden kovdu babama bazı nedenlerden dolayı bunu geç haber verdik ama sonra o adam tekrar geldi alkolü bıraktım diye ama bırakamamış tekrar evlendiler ve tekrar boşanmak zorunda kaldılar bu olay tam beş kez yaşandı babamın velayet davası açması durumunda velayeti alabilir mi veya hakim en başta beni ve erkek ikizimi mi dinler
Merhaba,
Artık velayet hususunda çocukların da görüşleri alınmakta ve hakim de bu beyana ve çocuğun çıkarlarına göre karar vermektedir. Bu nedenle velayet davası açıldığında yaşamak istediğiniz ebeveyni belirtebilirsiniz.
Merhabalar ben esimden 1 sene oldu ayrilali birde 2 yasind kiz cocugum var cocugumun velayeti bende ben eski esimle izmirde ayni sehirlerde yasiyorum ama bi evlilik dusunuyorum o kisi urfada yasiyor ve orada yasiyacagim tabi cocugumuda goturucegim bu konu bana engel olurmu acaba cocugumla ilgili yani ben baska bir sehire gidersem ve bi evlilik yaparsam cocugumun velayeti bende kalmaya devam edeermi acaba bana yardimci olursaniz sevinirm bu konu aklimi karistiriyor ben cocugumu birakmak istemiyorum cunku
Merhaba,
Muhtemelen eski eşiniz yeniden dava açacaktır. Kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesini isteyebileceği gibi velayetin kendisine verilmesini de isteyebilir.
Merhaba Avukat Bey,
Eşimle çekişmeli boşanma davamız devam ediyor. 2 çocuğum için 1.000er TL eşimin kendisi için de haksız yere 2.000 TL tedbir nafakası ödüyorum. Eşim davanın başlangıcında yapılan sosyal ekonomik araştırmada kendisinin çalışmadığını, ailesinin ikamet ettiği sitede ayrı bir ev açtığını ve ev kirası ödediğini beyan etmişti. Bunların hepsi gerçek dışı beyanlardı.
Davanın başlangıcından beri eşimin çalıştığını bildiğim için çalıştığını ve maaşı olduğunu delillendirip dava dosyasına ekledim ve kendisi için verilen nafakanın kaldırılmasını talep ettim. Eşim talebime itiraz etti, çocukların nafakasının 3 katına çıkartılmasını kendisinin nafakasının devam etmesini talep etti. Çocukların nafakasının arttırılmasına sebep olarak güncel ekonomik durumun ağırlaştığını ve son 2 aydır çocukları özel kreşe gönderdiğini, bakıcı ücreti verdiğini yazmış ve 2 aylık kreş faturasını ve kendisinin imzaladığı kira kontratını delil olarak göstermiş.
Çocukların kreşe gönderilmesi konusunda benden her hangi bir muvafakat alınmadı, haberim bile olmadı. Bu yasal mı?
Çocukların kreşe gönderilmesi ve bakıcı çalıştırılması çocukların nafakasının artırılmasına gerekçe midir?
Eşimin kiraladığım dediği evde aslında ailesiyle beraber yaşadığını ve ailesinin hiç başka bir ev kirası vermediğini de biliyorum.
Değerlendirmeniz nedir bu konularda?
Merhaba,
Çocukların kreşe gönderilmesi artık bir zaruri ihtiyaç fakat bu zaruri ihtiyaç çalışan kesim için zaruridir. Eğer eşiniz çalışmıyor ise haliyle çocuğun ilkokul eğitimine kadar kreşe gönderilmesi mali açıdan ek külfet olarak değerlendirilebilir. Burada takdir yetkisi Aile Mahkemesi Hakimi’ndedir. Belirttiğiniz gibi dokümanlar gerçeğe aykırı ve sonradan düzenlenmiş ise buna yönelik itirazlarınızı sunabilirsiniz.
Merhabalar eşimin bir çok borcu nedeniyle İstanbul’a kardesimin yanına taşındık borcumuzu ödeyip evimizi yaptırana kadar kardeşimin yanımda kalıp birlikte calisacaktik ama eşim sekiz ay sonra bana birden temmuz birde ailemin yanına tasinacagiz dedi ben kabul etmedim çünkü evlendigimiz ilk günden beri ailesi bana sözlü şiddet uyguladı bizi yanlarından kendileri gonderdi hiç bir şekilde yardımda bulunmadilar sürekli bizi zor durumda bırakmak için ellerinden geleni yaptılar benim 10 yaşında ve 4 yaşında iki oğlum var çalışıyorum küçüğünü kreşe gönderiyorum boşanma durumunda çocuklarımı benden alma şansı olurmu
Merhaba,
Velayet durumunda bir adım öndesiniz. Yine de boşanma davanızda kendinizi bir avukat ile temsil ettiriniz.
Merhaba 8 ay önce boşandım velayeti kayinvaldemin tehditleriyle babaya vermek zorunda kaldım şimdi oğlumla günde sadece birkez gorusturuyorlar oğlum henüz 10 yaşında ve orda kalmak istemediğini söylüyor. Velayet davası açsam çocuğu alabilirmiyim
Merhaba,
Yakın zaman önce boşanmışsınız. Bu nedenle mahkeme talebinizi kuvvetle muhtemel kabul etmeyecektir.
Merhabalar. Benim iki cocugum var. 11 ve 12 yaslarinda..Velayetleri bende. Onlari Annem (Babannesi) buyuttu.Cocuklar Annemden bana gelmek istemiyorlar. Ikinci evliligimi yaptim. Cok istedim yanima gelmelerini fakat bir turlu gelmiyorlar. Annemde Velayeti kendi tarafina istiyor.Bende kabul ettim Bu konuda hangimizin mahkeme acmasi gerekir.Nasil bir yol izlemeliyiz..
Merhaba,
Eşlerden birinin hayatta olması halinde velayet başkasına devredilemez.
Merhaba mehmet bey yazıları gördüm. Bişi danisabilirmiym.benim bi kızım var 14 yaşında lise ye gircek.ilk evlililgmden velayeti bnde ama babası arayıp zorla izmirde okuyacağını söylüyor.kizim istemiyor.biz konya da yasiyoruz.siz de napmaliym.
Uzaklaştırma alayımı…
Tesekkurler
Merhaba,
velayeti sizde ise eğitim ve öğretim hususunda da tercih hakkı sizindir. Bu nedenle tercihiniz ne ise o doğrultuda hareket etmeniz gerekir. Eğer eski eşiniz rahatsızlık veriyorsa kolluk kuuvetlerine bildirip uzaklaştırma kararı da aldırabilirsiniz. İlgili mercii kararını verecektir.
2018 yılında esimle anlasmali olarak ayrldm ve 5 yaşındaki kizimin velayetinde babasnda dava açsam alabilirmiyim şuan
Merhaba,
5 yaşındaki kız çocuğunun anneye muhtaç olduğu açıktır. Boşanmanın üzerinden de 2-3 yıl geçmiş bulunmaktadır. Dava açılabilir.
Annenin ve babanin rızası olduğu sürece çocuğu anaanne ve dedesine verebilir mi
Merhaba,
Anne ve babanın rızası var ise ihtilaf bu durumun neresindedir ? İhtilaf yok ise bize bunu sormanızın bir manası yok maalesef.
Mehmet bey sizi internetten araştırma yaparken buldum tarsustan yazıyorum size bi kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim
Ben yaklaşık 4 yıl önce boşandım oğlum 6 yaşında eski eşim kocaelinde evlenip gidecek lakin velayeti almak istiyorum evleneceği kişi yuvamızı yıkan kişidir ayrıca şuan nikahları yok ve buraya geldiğinde aynı yatağı paylaşıyorlar ış bunu oğlum söyledi aynen şu cümlelerle anneme söylemiş ” babaanne o geldiğinde annemle yatıyor ben anneannemle yatıyorum ” bunun oğlumun psıkolojısını etkilediği düşünüyorum alabilir miyim velayeti yada başka neler sunabiliriz mahkemeye
Cevaplarsanız sevinirim iyi çalışmalar diliyorum
Merhaba,
Velayetin el değiştirmesi için dava açmanız gerekmektedir. Yargılamada çocuğun da görüşleri alınacaktır. Çocuk sizinle yaşamak istiyorsa bunu beyan edebilir. Mahkeme de çocuğun yararına ise velayeti size verecektir.
Merhabalar, eşim ile boşanma aşamasındayız geçici velayeti mahkeme anneye verdi yaklaşık 4 ay oldu dava acilali 1.5 sene oldu dava tarihinden itibaren iştirak nafakasına hükmetti ben toplamda fazladan 3 senelik nafaka verdim fazla fazla hepsinin delili var . Son bir aydır nafaka parası vermeyince eşim çocukları benden habersiz komşuya akrabaya anneme çocukları bırakıp gidiyor para vermezsen çocuklara bakmam diye msjlarida var. Ben velayeti annede olan çocukların nafakasını fazla fazla vermişim. Anne eksik bulup çocukları kapıya bırakıp gitmiş. Hem velayetin el değiştirmesini hem de fazladan odedigim nafakayı talep edebilir miyim herşeyim ispatli.
Merhaba,
Nafaka kararı çıkmadan önce ödenmiş bedelleri nafakadan sayamazsınız. Bu nedenle mahkemece belirlenen nafaka bedeli ne ise onu ödemeniz gerekir. Daha önce ödedim şeklinde bir savunma maalesef geçerli değildir. Toplu nafaka ödemesi de geçerli sayılmaz, nafaka ay ay ödenmesi gereken bir bedeldir. Belirttiğiniz çocuğu bırakma vb. gibi hadiseler tabi ki velayet hakkının kötüye kullanılmasına örnek sayılır. Bu ve buna benzer durumlar örnek gösterilerek velayetin el değiştirmesi talep edilebilir.
Ailem ben 2; kardeşim 1 yaşındayken boşanmışlar. Türlü işlerle babam velayeti kendisine almış. Şimdi 20 yaşındayım. Üniversite okuyorum ve daha dört yılım var. Üstüne virüs vs. zor zamanlardayız. Ekonomi de çok kötü. Kimse işe almıyor vs. Babamla yaşadım 20 yıl ve şimdi evden atıldım. Sorun yine babamın geçmişe olan öfkesinden ve nefretinden kaynaklanıyor. Gerici kafası yüzünden evden atıldım. Defalarca kez direttim, konuşmaya çalıştım. Dinlenmedim. Şimdi kalabilecek çok az yerim var. Herhangi bir desteğim yok sadece devletten aldığm kredim var. Ki yarısından fazlası yurt masrafına gidecek. İş vs. bulamıyorum. Eğitimimi de tamamlamadım. Acaba mahkeme yoluyla babamdan bir hak alabilir miyim?
Merhaba,
Üniversite öğrencisi olmanız nedeniyle yardım nafakası talep edebilirsiniz. Bunun için Aile Mahkemesi’nde dava açmanız gerekmektedir. Avukat ile dosyayı takip etmeye mali gücünüz yok ise bulunduğunuz şehirdeki Baro’ya başvurup hukuki destek talep edebilirsiniz.
Merhaba emre bey eski eşimden 9 yaşında bir oğlum var velayeti bende daha önce nafakafan refagat etmek için velayet değiştirme davası açtı fakat hakim bende kalmasına karar verdi konu kapandı babası parmakla sayacak kadar görmeye gelmedi oğlum babasının ismini dahi bilmiyor hatta baba olarak bile görmüyor görmek dahi istemiyor evli olduğum eşime baba diyor şimdiki evli olduğum eşim askeri personel tayin çıkacak diye ve sorunlu bi hamilelik geçirdiğim için annemler biz de kalsın diye teklifte bulundu ve annemlerin yanında okula başladı bu arada cocugumla maddi manevi ilgilendim eski eşim nafakayi yatirmiyor icra verdiğim içinde işten ayrildigini söylüyor ve kendi ailesiyle kaçak gocek bi hayat yaşıyor sahtekar dolandiricilar yaklaşık bi hafta önce mahkemenin verdiği tarihin dışında dört sene sonra görmek istediklerini söylediler bizde kabul ettik annemle beraber bi yere götürmüşler ve annemi öldürmek ile tehdit edip cocugumu kacirdi bende alelacele gelip şikayet bulundum karakoldan arayıp uyardılar geri getirin diye fakat ben oraya gelmedim cocuk yanımda değil dedi sonra kamera kayıtlarını bulup ispatladık sonra yanında olduğunu itiraf edip herşeyi göze aldım ne istiyorsa yapsın demiş aradığımızda ise eski eşimin ailesi cocugumla gorusturmuyor çocuğumun hayatından endişe ediyorum bu süreç te neler olur ve cocugum ne kadar bi süreçte tekrar yanıma getirilir ve mahkeme kararı kaldırıp görmesi engellenirmi ve annemler çocuğuma baktığı için suç mu işliyor cevabınız için şimdiden teşekkürler saygılar diliyorum
Merhaba,
Ortada bir suç var ve bu husus ile kolluk güçleri ilgilenmelidir. Siz de avukatınızla veya yetkilendireceğiniz bir avukat ile Aile Mahkemesi’ne başvuru yaparak çocuk ile babası arasındaki kişisel ilişkinin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.