İşçinin maaşının (ücretinin) düşürülmesi bazı durumlarda işverenler tarafından talep edilebilmektedir. Bu tip bir talep halinde işçi, mevcut koşullarını değerlendirip bu talebi kabul edip etmeme hususunda karar vermelidir. Önemle belirtmek gerekir ki işveren, işçinin yazılı bir onayını almadan ücreti düşüremeyecektir. Bir işçinin ücretinin işçi aleyhine değiştirilmesi işçinin çalışma koşullarında esaslı bir değişikliktir. Bu nedenle muhakkak işçinin yazılı onayının alınması gerekmektedir. Gerçekten de İş Kanunu’nun 22. maddesi şu şekilde tanzim edilmiştir :
‘İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından 6 (altı) iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.’
İş Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
İşçinin ücretinin değiştirilmesine dair detaylı yazıya ise buradan ulaşabilirsiniz.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere ücretin değiştirilmesinde yazılı bir usül izlenmelidir. İşçiye ücret değişikliği teklifi yazılı olarak bildirilmeli, işçi de bu değişikliği kabul ettiğine dair beyan dilekçesini yazılı olarak tanzim etmeli ve imzalamalıdır. Bu şekil şartlarına uyulduğu takdirde işçinin maaşı (ücreti) İş Kanunu kapsamında uygun bir şekilde düşürülebilecektir.

Ücretin Düşürülmesi ve Yazılı Onay Hakkında HGK Kararı
Bazen bu şekil şartlarına uyulmuş olsa dahi İş Mahkemeleri işçinin maaş düşürülmeye zorlandığının söz konusu olduğunu ve somut olayın türüne göre işçinin maaş düşürülmesine dair talebi kabul etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtmektedirler. Aşağıda sunulan karar bu hususta önemli bir karar olup sizlere yön verebilir :
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.