Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davaları, miras bırakan kişilerin mallarını bir mirasçıya veya birkaç mirasçıya tapuda satış yaparak devretmesi ve diğer mirasçıları mağdur etmesi halinde diğer mirasçılar tarafından açılacak davalardır.
Gerçekten miras bırakan kişiler, ölümlerine yakın dönemlerde mirasçılarından mal kaçırma arzusu ile taşınmazlarını belirlediği bir mirasçıya devretmekte, diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakmaktadır. Nitekim taşınmazların satışında ya bedel ödenmemekte ya da tapu dairesi ile gerçekte ödenen bedel arasında fark olmaktadır. Ülkemizde bu durum farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Kimi zaman kız çocukları korunmak istenir kimi zaman erkek çocukları, kimi zaman ise eş veya torun muris muvazaası davasının tarafı olabilir.
Günümüzde özellikle kız çocuklarının mirastan pay almaması için sıkça yapılan muvazaa işlemleri hukuki açıdan bir şey ifade etmemekte, ilgili dava açıldığı takdirde mirasçılar hakları olan miras paylarına kavuşabilmektedir.
Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası (Muris Muvazaası)
Muris muvazaasında ; mirasçı gerçekte tapulu taşınmazını mirasçısı olan kişiye devretmek istemektedir. Fakat diğer mirasçılarını mirasından yoksun bırakmak amacıyla ; aslında bağışlama olan arzusunu tapu dairesinde satış olarak göstermektedir. Bu şekilde taşınmazını satmış olan miras bırakan, diğer mirasçılarını mirastan uzak tutma gayesi taşır. Muris muvazaasının varlığı halinde muris muvazaasına dayalı olarak tapu iptali ve tescili davası açılacak ve mirasçıların hakları bu şekilde korunmaya çalışılacaktır.
Muris muvazaasının varlığı halinde Yargıtay’ın 01/04/1974 – ½ sayılı İnançları Birleştirme Kararı doğrultusunda ; mirasçılar dava açarak resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespitini ve tapu kaydının iptalini isteyebilirler. Burada bahsi geçen mirasçıların saklı paylı olup olmamaları önemli değildir. Mirasçı sıfatını taşıyan her kimse bu davayı açabilecektir. Yukarıda bahsettiğimiz İnançları Birleştirme Kararında şu ifadeler kullanılmıştır :
‘ özellikle küçük kırsal bölgelerde kız çocuklarını mirastan mahrum etmek amacıyla muris erkek çocuğu ile anlaşarak gerçekte bağışlamak istediği malvarlığını, kötü niyetle satış göstermek suretiyle devir işlemi gerçekleştirmektedir. Bunun yanında eşin ölümü veya boşanma sebebiyle yeniden evlenen erkek, önceki eşinden olma çocuklarını sonraki eşin etkisiyle mirastan mahrum etmek amacıyla sonraki çocuklara gerçekte bağışlamak istediği malvarlığını satış göstermek suretiyle onlara intikal ettirmektedir. Bu türlü muvazaalı tasarruflar karşısında gerek kız çocuklarını erkek çocuklarla eşit miras hakkına kavuşturmak ve gerekse murisin çocukları arasında eşitliği sağlamak amacıyla muvazaa hukuksal nedenine dayanarak dava açabilme hakkına sahiptirler ’
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasında Davacı Sıfatı
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında dava açmakta hukuki yararı bulunan ve mirasçı sıfatına sahip olan kimseler davacı olabilirler. Bu davanın açılmasında mirasçılar ifadesine şu grupları dahil edebiliriz :
- Yasal Mirasçılar
- Atanmış Mirasçılar
- Evlatlıklar ve onun alt soyu
Burada davayı açacak mirasçı, davayı tek başına açabileceği gibi diğer mirasçılarla birlikte de açabilecektir.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasını Kimler Açamaz ?
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında bazı kişiler dava açma haklarını kaybetmiş olmaktadır. Bu kişiler :
- Mirası Reddeden Kişiler (Reddi Miras Hali)
- Miras Hakkından Feragat Sözleşmesiyle Vazgeçen Kişiler
- Mirastan Çıkarılan Kişiler
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasında Davalı Sıfatı
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında davalı sıfatı önem taşımaktadır. Bu davalarda davalı ; taşınmazı miras bırakandan devralan kişi olacaktır. Bu kişi ölmüş ise bu dava ölenin mirasçılarına veya aynı taşınmazı kötü niyetli olarak devralan 3. kişilere karşı açılacaktır.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasında Yetkili Mahkeme
Muris muvazaasına dayalı olarak açılan tapu iptali ve tescili davalarında genel yetki kuralları geçerli olacaktır. Buna binaen ilgili dava taşınmazın bağlı bulunduğu yerleşim yeri mahkemesinde açılacaktır.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasında Görevli Mahkeme
Muris muvazaasına dayalı olarak açılan tapu iptali ve tescili davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Nitekim görevli mahkeme eski usul kanununda taşınmazın değerine göre belirlense de Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile bu ayrım kalkmış, malvarlığına ilişkin davaların Asliye Hukuk Mahkemelerinde görüleceği belirtilmiştir.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasında Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süre
Muris muvazaası yapısı itibariyle zamanaşımı veya hak düşürücü sürenin uygulanamayacağı dava türüdür. Nitekim Yargıtay da kararlarında bu hususu hep vurgulamış olup bu tür davaların süreye tabi kılınmaksızın her zaman ileri sürülmesinin olanaklı bulunduğunu belirtmiştir. İşbu nedenle muris muvazaasına dayalı olarak açılan tapu iptali ve tescili davası herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir.
Muris Muvazaası Davasında Dava Süreci
Muris muvazaasına dayalı olarak açılan tapu iptali ve tescili davalarında esas olarak araştırılan husus murisin gerçek iradesidir. Nitekim murisin iradesi satışa yönelik de olabilir. Bu hususun belirlenmesinde murisin mali durumu, devralan mirasçının mali durumu ilk olarak araştırılacak hususlardır. Yargıtay Kararlarında dikkat edilen kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz :
- Yörenin gelenekleri (O bölgede kızların mirastan pay almayacağına dair genel bir kanı söz konusu ise)
- Toplumsal eğilimler
- Miras bırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul bir nedeninin olup olmadığı
- Davalının ekonomik gücü
- Miras bırakanın ekonomik gücü
- Satış bedeli ile gerçek bedel arasındaki fark
- Aile içi ilişkiler
Yukarıda sayılan hususların irdelenmesi ile birlikte miras bırakanın gerçek iradesi saptanmaya çalışılacaktır. Miras bırakanın gerçek iradesinin tespiti ile birlikte yapılan satış işleminin gerçekten bir satış mı yoksa bağış mı olduğu tespit edilecek, yapılan tasarrufun muvazaa olup olmadığı neticelenecektir.
Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davasında Deliller ve İspat
Muris muvazaasına dayalı olarak açılan Tapu İptali ve Tescili davalarında, davacı taraf miras bırakanın kendilerinden mal kaçırdığını her türlü delille ispat edebilir. Nitekim Hukuk Genel Kurulu da vermiş olduğu bir kararında mirasçıların muvazaa iddialarını her türlü delille ispatlayabileceğini belirtmiştir. Davacı taraf, iddialarını ispatla yükümlüdür.
Hangi Hallerde Muris Muvazaasından Bahsedilebilir ?
Uygulamada sıkça karşılaştığımız muris muvazaası hallerini sıralamak gerekmektedir. Nitekim yurttaşlar hangi hallerde mirastan pay alabileceklerini bilememektedir. İşbu nedenle şu hallerde mirasçılar, mirastaki paylarının kaçırıldığından bahisle dava açabilmektedirler :
- Babanın veya annenin, taşınmazını (ev, arsa, apartman, daire, bağ, bahçe vs.) mirasçılardan birisine devretmesi/satması halinde,
- Babanın, taşınmazını önceki evliliğinden olan çocuklarına devretmesi/satması halinde,
- Babanın, taşınmazını ikinci evliliğinden olan eşine veya çocuklarına devretmesi/satması halinde,
- Babanın, taşınmazını kız çocuklarından kaçırarak erkek çocuklara devretmesi/satması halinde,
- Babanın, taşınmazını ikinci eşine devretmesi/satması halinde vb.
Bu hallerde muris muvazaasından (mirasçılardan mal kaçırma) bahsedilebilir. Bu haller çoğaltılabilir. Mirasçılardan mal kaçıran miras bırakan kişiler yoğunluklu olarak bu şekilde davranış sergilemektedir. Nitekim bugün bize başvurusunu gerçekleştiren müvekkiller yoğunluklu olarak ‘babam evi arsayı kardeşime satmış, ikinci eşine satmış, ilk eşinden olma çocuklarına satmış, ikinci eşinden olma çocuklarına satmış’ vb. cümlelerle başvurularını gerçekleştirmektedirler.
Muris Muvazaası Davalarında Avukat
Bu tip davalar teknik davalar olup yurttaşların avukat olmadan bu davaları yürütmesi büyük hak kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle tapu davalarında uzman bir avukattan hukuki destek alınması önemlidir.
Mirastan mal kaçırma işlemlerine dair açılacak muris muvazaası (mirasçılardan mal kaçırma) nedeniyle tapu iptali ve tescili davalarını Hukuk Büromuz ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar.
Vekaletname bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Merhabalar
Dedem vefat etmeden önce bir daireyi ablamın üstüne yaptı tapusunu. Dedem vefat etti. Şuan annemin üstüne 3 tapu var 3 kardeşiz ve 1 daire ablamın üstünde olduğu için diğer 1 daireyide benim üstüme yapmak istiyor kendi isteğiyle. Fakat annemin vefatından sonra erkek kardeşim bize dava açabilirmi?
Merhaba,
Açabilir.
Merhaba Avukat Bey.
Dedem 17 eylül 2017 vefat etti.
Nenem ise yeni vefat etti.
17 sene önce tanımadığımız birine tarlaları ve evleri satmış görünüyor.
En küçük oğlu eşi ve çocuklarından 26 senedir ayrı ve görüşmüyorlar hiç,ama resmi nikahları duruyor.
Giden oğlunun Eşi ile oğlu tanınmayan kişiden üstüne geri satın alınmış görünüyor evleri ve tarlaları.yani dedem mal kaçırdı en küçük oğlunun eşine ve oğluna.
Dedemin 6 çocuğu var.3 kız 3 oğlan.
Mal kaçırma oldu diye dava açsak sonuç ne olur.
Teşekkürler
Merhaba,
Dedeniz satmış ise tenkis davası için 1 yıllık süreyi kaçırmışsınız. Neneniz kaçırdı ise 1 yıllık tenkis süreniz henüz kaçmamıştır. Yine de her halükarda mirastan mal kaçırma davası açabilirsiniz.
İyi günler avukat bey. Lütfen acil cevap bekliyorum.
Babam vefat etti. Annemin üzerinde 1 tane daire var. 5 kardeşiz yalnız 1 tane ablam sıkıntılı. Annemi kandırarak evi üzerine almaya çalışıyor. Annemin akıl sağlığı yerinde. Bunun için ne yapabilirim. Evi 4 kardeş ve annemin üzerine noter ile alırsam nasıl olur?
Merhaba,
Bu şekilde işlem yaparsanız annenizin ölümü sonrasında diğer mirasçılar da size dava açabilir.
İyi günler,öncelikle verdiğiniz hizmet adına derdi olan herkes adına teşekkür ediyorum.Babam 1980 yılında başlattığı 4 katlı 7 daireli apartmanın inşaatını 1985 yılında bitirmişti.Daireler babam tarafından zaman içinde çeşitli kişilere satıldı.Dairelerden birinin ağabeyimin üzerine geçmiş olduğunu yıllar sonra 2018 yılında o binanın diğer mülk sahipleri tarafından kentsel dönüşüme sokulması ile öğrendim.Yaptığım araştırmalarda binanın tamamının kat mülkiyetine çevrilerek o dairenin tapusunun ağabeyime geçtiğini öğrendim.Şimdi ağabeyim kentsel dönüşümde yıkılarak yenisi yapılacak binada konut sahibi olarak hak sahibi oldu.Ama benim hiçbir hakkım yok.Muvazaalı satış muris davası açabilirimiyim? kentsel dönüşümden yıkım için 60 gün süre verildiğini duydum.binanın üzerindeki arsa 2300 m2,yani arsa payıda iyidir.bina yıkılırsa ağabeyim mütahitle anlaşma yapacak ve bir veya birkaç daire sahibi daha olacaktır.Bu davanın sağlıklı sonuçlanması için binanın yıkılmadan bazı tespitler yapılması gerekmez mi? yani bu davayı açarsam binanın yıkım kararı tedbir ile durdurulabilir mi? YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN
Merhaba,
Muris muvazaası davası açabilirsiniz. Binanın yıkılması önemli değil, tapu payı üzerinde hakkınız devam edecektir.
Merhabalar ben bir dava konusunda bilgi almak istiyorum biz üç kardeşsiz babam sağ iken ortak paralarla abime direk başkasından devir alıp daire aldık tapu abimde abim evli ben bekarım sonuçta baba birlik döneminde ortaklaşa paralar havuza gelir birkimle bu daire alındı babam vefat etmesiyle ben bu mahkemeye versem o daireden hak talep alabilirmiyim
Merhaba,
Tapunun satın alınmasındaki katkınızı ispat ederseniz dava açıp bu bedeli talep edebilirsiniz.
Merhaba,Halam babama 1960 senelerinde tarla veriyor.babam 1980 ölüyor.Anneme kalıyor tarla .Daha sonra biz kardeşler arasında bölüşüyoruz para haklarını veriyoruz noterde 2 erkek kardeş alıyoruz tarlayı 2006 da kadastro geçti.Halamın çocugu dava açacağını söylüyor.Bağış gösterecekmiş ortada öyle bir durum yok sizce bu dava açılır mı?
Merhaba,
Dileyen istediği davayı açabilir, buna herhangi bir engel yok. Mühim olan davanın haklı olup olmadığıdır. Dava açıldığında tarafımıza ulaşınız, gerekli hukuki desteği vereceğiz.
Merhaba benim bı sorum olacak şimdi babannem bana 3 parça tarla verdi tapular benim adıma geçti aklı denge raporu alıp tapuyu bana devretti sorum şu amcam halam dava acarlarsa kazanma riski yüksek bunu biliyorum ama ben amcamdan ve halamdan noter huzurunda imza alırsam eğer babannem vefat ettiğinde kazanırlar mi mahkeme olursa
Merhaba,
Hukukumuzda bu hususta bazı sözleşmeler yapılarak mirastan vazgeçilebilmektedir. Ofisimizde bu hususta danışmanlık alabilirsiniz : 0216 550 33 23
Merhaba 21 sene önce babam mal paylasımı yaptı tapuları kardesce paylastı ancak babam ıkı hafta önce vefat etmiştir kız kardesler sımdı dava acmak ıstıyorlar 20 sene önce verılen tapu buzulurmu
Merhaba,
Eğer miras bırakan babanız, malları mirasçılar arasında paylaştırmış ise ve bu adaletli bir paylaşım ise açılan (muris muvazaası nedeniyle tapu iptali davası) dava reddedilebilir. Bu noktada taşınmazlar ve paylaşım ile ilgili bilgimiz olmadığından ötürü net bir yorum yapmak mümkün değildir.
Merhabalar sıze. Çok onemlı sorularım var kısaca anlatmam gerekırse dedemın kız kardesı vefat ettı ve yüklü mıktarda bır mıras kaldı vefat eden kardeş yasıyor ıken aklı dengesı yerınde raporu ıle mal ını kendısıne bakan kız kardesımın dıye parmak basmış sahıtlerde kız kardesının akrabaları yanı olen kısınınde fakat tapuda tüm mallar hala ölen kişinin üstünde gorunuyor dava açılacak bu durumda vefat eden kız kardesın mal varlığı dıger kardeslerıne pay edılırmı yoksa o rapor yuzunden mal tek kısıyemı kalır teşekkürler sımdıden cevap ıcın
Merhaba,
Tahminimce Ölüncüye Kadar Bakma Sözleşmesi yapılmış. Bu sözleşmenin iptali için dava açabilirsiniz. Tenkis davası da açabilirsiniz. Dedenizin kız kardeşi vefat ettiğinden ötürü hızlı bir şekilde dava açmanızı öneririm. Aksi halde mallar üçüncü kişilere satılır ve davanızda sonuç almaya uzaklaşırsınız.
Merhaba.Bir konuda size danışmak istiyorum.Biz 3 kardeşiz.2 kız 1 erkek.Babam ölümünden 3 sene önce kendisine ait taşınmaz evini 1987 yılında erkek kardeşime satmış.Tapuda 6 milyon liraya satış gerçekleşmiş .Bugünün parasıyla bu ne eder bilmiyorum ama benim kanaatim 50-100 bin lira arasında.Şu an annem de babam da vefat ettiler ve biz bu durumdan yeni haberdar olduk.Daha doğrusu evi annemin diye biliyorduk ve annem de 3 ay önce vefat etti. Erkek kardeşimden ,kız kardeşler olarak hak talep edebilir miyiz?Zaman aşımı olmuş mudur? Davayı hangi konuda açmalıyız?Bu dava sonucunda hakkımızı alabilir miyiz? Teşekkürler.
Merhaba,
Mirasçılardan mal kaçırılmıştır. Muris muvazaası davalarında zamanaşımı yoktur. Bu nedenle dava açabilirsiniz.
Avukat Bey iyi günler bir konuda sizden bilgi almak istiyorum amcam köydeki tarlalarımızı 1996 yılında kadastro geçerken hileli beyanla üzerine yazdırmıştır. Biz bu durumda zaman aşımı engeline takılmadan bir hak talep edebilirmiyiz. Muvazaa davası açsak kazanırmıyız.
İyi Günler Sayın Av. Mehmet Bey
Alzheimer hastası olan kısıtlının hakkında 6 yıl önce vasi atanmıştır.Fakat kısıtlı yakın zaman içinde vefat etmiştir.Vasi
kısıtlının ölümünden sonra tüm banka hesaplarını atm ile çekerek hesapları boşaltmış görünüyor hesap dökümlerinde.Ayrıca ticari değeri olan arazilerden hiçbir gelir beyan etmemiştir bu 6 yıl içinde tamamıyle kendi tasarrufu için kullanmıştır .Böyle bir durumda nasıl bi yol izlemek gerekir.Teşekkürler.
Merhaba,
Öncelikle cezai sorumluluğu vardır vasinin. Şikayette bulunabilirsiniz. Yine vasi kararını bekleyen mahkemeye de dilekçe ile başvurmanız gerekir. Yine mirasçılar olarak yapılan işlemlerin iptali için hukuki süreç başlatabilirsiniz. Dilerseniz info@emreulusoy.av.tr mail adresinden ulaşabilir, süreç hakkında bilgi alabilirsiniz.
Slm benim sorum şudur dedem2014 de yerleri bankadan para alabilmem icin bana satış yaptı 2016da vefatetti bana yerleri vermeden önce cocuklarına yerlerini aile meclisi yapıp görüşlerini aldı ve herkese paylaştırdı babam dahil 9kardeş 3 kızöldükten sonra aralarında anlaşmazlık sonucu dedemein ölmeden önceki paylaşımına itiraz edip 3kız dahil dahil öldükten sonra beş kardeş beni mahemeye verdiler yerler sadece benim üstüme yani hicbir şekilde ekip bicme mahsül alma gibi müdahalem soz konu olmamıştır davada kendimi savunabilmem icin ne yapmam gerekir diyer 4 kerkek kardeşde davaya dahili yazıyo evraklearda calışıyorum kendimi bu durumdan kurtaracak bir dilekceylen başvursam mümkünmüdür saygılar
Merhaba,
Yapmanız gereken bir avukatla kendinizi savunmak olmalı.
Benim sorum su .
2002 senesinde Rahmetli annem bir daireyi Hanimin üzerine Satti , bunun karsiliginda 17 Austos depreminde bize düsen devletin verdigi konutkredisinii kullanildik .Annem 2008 senesinde vefat etti, babam simdi dava acmis bu Daireyi geri almaya calisiyorki , aslinda bizim ona o zammen Almanyadan yolladigimiz vekaletle Tapu islerini kendisi hanimin üzerine devretti , ve Bankadan alinan parayida zamaninda kendisi kullandi.
Bunun sonuclari ne ola billir , ve nasil haraket etmeliyiz.
Merhaba,
Bu tip davalarda dosyayı incelemek gerekmektedir. Bu şekilde davanın seyriyle ilgili bilgi vermemiz zaten pek mümkün değildir. Bir avukatınız yok ise bize mail atabilirsiniz, dilerseniz ofisimizi de arayabilirsiniz.
Mail : info@emreulusoy.av.tr
Tel : 0216 550 33 23
merhaba.dedem 1988 yılında tarla ve ev yerini başka bir şahşa satıyor.dayım o zamanlar sağ idi oda 1993 te vefat etti. dedem1995 te öldū.2001 yılında annem bu yerleri dedemin sattığı şahıştan elden ödeme yaparak raic bedelden geri aldı.elimizde bir ödeme dekontu yok.aldığı şahısta 2015 te vefat etti.anneannem 2010 da vefat etti.biz dedemle annanemi ölene kadar baktık.şimdi dayımın iki kızı bize mulis muvazaa davası açtılar.biz bunu nasıl kanıtlıcaz bizden gerçek satışla ilgili kanıt isteniyor.elimizde dekont yok.annem o zamanlar banka yoluyla değil elden ödeme yaptığına şahitlik etsek olurmu.
Merhaba,
Tanık beyanları ile ilerleyeceksiniz mecburen. Bu da aleyhinize bir durumdur. Yapmanız gereken işlem bir avukat tutarak avukatla ilerlemek. Bu tip davalarda kendi başınıza hareket etmeyin.
Merhaba,
7 ay once maalesef annemizi kaybettik 2 kardeşiz. Annemizin 2. evliliği ve bu evliliğinden çocuğu yok. Bundan 2 sene önce Dedemin tüm parası sağlık sorunları hasıl olunca ölümünden çok kısa bir sure once annemin hesabına aktarılıyor ve dedem vefat ediyor. Akabinde tamamı dedemden gelen bu parayi annem bu 2. esi ile ortak hesap haline getiriyor. Bu ortak hesaba esin hiç bir katsisi yok, geliri yok. Annemin vefatı sonrasında da üvey babamiz ortak hesap oldugundan paranin %50 sini çekiyor , üstüne bir de katilim payi alacağı davası açıyor. Sorum, anneme bu paranin %100 u dedemden geldigi icin yani edinilmiş degil kişisel malı olduğu icin bu sekilde yarisini bu sahsa tasarruf etme hakki var midir ? Biz bunun bizden para kaçırmak amaciyla yapildigini one sürerek Muris Muvaazasi acabilir miyiz ? 2. sorum paranin zaten yarisini almışken, birde kalan diger yarisi icin katilim alacagi alabilir mi ? Simdiden teşekkür ederim, saygılar.
Merhaba,
Eğer bahsettiğiniz bu transferler kanıtlanırsa dava açabilir ve hakkınızı alabilirsiniz. Burada eş ancak miras hakkına dayalı olarak talepte bulunabilecektir.
Dava açmak arzusunda iseniz info@emreulusoy.av.tr mail adresimize mail atabilirsiniz.
Kolay gelsin Eşimin annesi vefat etti üzerine kayıtlı bir ev vardı eşimin 2 abisi var abisinin birisi icralık. Annesi vefat edince annesinin evini belediyeden rayiç bedeli üzerinden 100000(yuzbin) tl 3 e bölüp 33 bin ,33 bin abilerine verdik ve tapuyu eşimin üzerine aldık. Yaklaşık 1 ay sonra e devletten tapunun üzerine birikim varlık fonu tarafindan şerh konduğunu ve davalı olarak da eşimin adına ve icralık abisinin adına tasarrufun iptal davası açıldığını ogrendik. Dava sonucu ne olur bizim karşı bir dava açmamız gerekirmi nasıl bir yol izleyelim teşekkür ederim
Merhaba,
Aranızdaki satım işlemini kanıtlayabildiğiniz sürece sıkıntı yaşamayacaksınız fakat her halükarda avukat tutmanızda fayda var.
Merhaba,
Eşimin babası vefat etti.2 adet ticari taksi, 1 adet traktör, 3 adet araba, 2 adet ev 60 dönüme yakın tarla kaldı.
Fakat eşimin halası size sadece tarla va evden pay düşer.diğer araç ve ticari taksileri direk annenin adına
yapacağız diyor.Burada eşimin hakkının yenileceğini düşünüyorum.gerçekten durum böyle mi yoksa noterde imza
attırıp kandıracaklar mı?
Lütfen yardımcı olabilir misiniz.
Merhaba,
Tabi ki gerçekte durum böyle değildir. Eğer eşinizi babası adına kayıtlı ise yukarıdaki taşınır/taşınmazlar ; mirasçıların payı ne ise o oranda hak kazanırlar.
Merhabalar 1991 senesinde yapmış olduğum evlilik süresince 2004 ve2015 yıllarında iki kez bosanmistim (aynı kişi) ailelerin ve iki çocuğumun baskisiyla 2018 yılında tekrar evlendim bu son evliliği yaparken iki şahidin huzurunda bir daha boşanma söz konusu olduğunda eşimin üstündeki bütün malları bana boşanma tazminatı olarak vermesi konusunda sözleşme imzaladik ancak tam bizim boşanma döneminde eşimin daha önce tarihsiz olarak imzaladığı bir senedi işleme koymuşlar şimdi bu kişiler esime mal kaçırma davası acicaklarmis ben hakkımı nasıl savunabilirim tesekkurler
Merhaba,
Bahsettiğiniz sözleşme geçerli bir sözleşme mi bunun değerlendirilmesi gerekir. Geleceğe dair bu şekilde yapılan sözleşmeler genellikle geçerli değildir.
Selamar.
Öncelikle insanlara yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.
Babam sağ iken arsalarına benim binayı yapmam karşılığında arsanın 2/3’ünü benim üzerime yaptı.
arsa üzerine ben 3 bağımsız dairesi olan bir bina inşaa ettim 8 sene önce. iki daire benim, arsa sahibi olarak da babama bir daire yaptım. yani ilişkimiz müthait / arsa sahibi ilişkisi oldu. Babam ben daireyi bitirdikten sonra öldü ve onlara bıraktığım dairede annem oturmaktadır. inşaatı benim yaptığımı ben belgeler, mimarın şahitliği ve sigorta primi ödemeleri ile ispatlayabiliyorum. kardeşim bana babamla ikimizin arsa devrini “mal kaçırma” amacı ile yaptığımızı iddia edip dava açtı. dava dilekçesinde inşaatı benim yaptığımdan söz etmiyor. sadece arsa bedelini babama vermediğimden yola çıkarak dava açtılar. sizin görüşleriniz nedir? Çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu tip davalarda görüş bildirmek isabetsizdir nitekim dosyadaki belge ve delilleri de görmek gerekir. Muhtemelen kendinizi bir avukatla temsil ettiriyorsunuzdur. Bu nedenle meslektaşımız gerekli bilgileri size aktarmıştır.
Merhaba, Alzeimer hastasi halam vefat etti. Vefatindan önce hic cocugu olmadigindan yegenlerinden birine evini verdigi ve yegeninin evi sattigini ogrendik. Halam sağ iken satış icin vekalet vermis. Diger bir yegeni ise vasilik almiş. Bu yegenler vefat edenin kız kardesinden olan cocukları. Ben ve diger mirasçilar ise erkek cocuklarindan olan cocuklarız. Bu durumda satışı soz konusu olan evden hak talep edebiliyor dava acabiliyor muyuz. Tesekkurler
Merhaba,
Mirasçı olduğunuzdan ötürü tapu iptal davası açabilirsiniz.
Merhabalar Mehmet bey
iki kardeşiz babam kendine ait olan evi haberim olmadan kardeşimin üzerine yapmış
olduğunu öğrendim Babam sağ babam yaşıyorken benım haksız yere yapılan bu satışa
dava açabilme durumum varmıdır.yoksa babam vefat ettıkten sonramı hakkımı arayabilirim
benim bu yapılan satışı öğrenmemden dolayı kardeşim üzerine aldığı daireyı baskasına satarsa da benım dava açma imkanım varmıdır
teşekkürler
iyi çalişmalar
Merhaba,
Babanız vefat ettikten sonra muris muvazaası nedeniyle iptal davası açabilirsiniz. Ev satılsa dahi dava hakkınız olacaktır.
merhaba annemin kredi ile aldıgı yazlıgı var yarı parasını ben verdim ama elimde belgem yok annem bu evi bana nasıl aktarabilir evi satsa bende o para ile başka bir evi üzerime alsam kardeşlerim vefat durumunda bana dava açabilir mi?
Merhaba,
Bu hususta bilgi alabilmeniz için tarafımıza mail atmanız gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti kapsamında yardımcı olacağız. Ofisimize info@emreulusoy.av.tr mail adresinden veya 0216 550 33 23 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Merhaba benim babam öldü babam annemle imam nikahlı evli anneme ev aldı diğer resmi nikahlı eşi anneme mal kaçırma davası açtı babam evi hiç kendi üstüne almamıştı direk annemin üstüne yapmıştı anneme mal kaçırdı davası açıp annemi metres olarak gösterecek ama biz aile hayatı yaşayan 5 çocuklu bir aileyiz bunu engelleyebilir miyiz davayı kazanabilir miyiz
Merhaba,
Davada mutlaka bir avukat ile kendinizi temsil ettirmeniz gerekmektedir. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali davası karmaşık bir dava olup karar ile ilgili bir hüküm tahmininde bulunmak isabetli değildir. Bu nedenle olayı akışına bırakmak yerine mutlaka bir avukat ile yola devam ediniz.
Merhabalar yardımcı olduğunuz İçin çok teşekkür ederim. Bir sorum olucak.Dedem Üvey abime satış yoluyla bir daire verdi.20 bin TL gibi bir rakam gösterilerek satış verildi.Halalarımdan ve benden kaçırdı. Bankadan para ödemedi. Abimde kendi annesine bağış yapmış. Oda başkasına satmış. Şuan abim kıracı gibi kontratla kendi evinde oturuyor bankadaysa kira ödüyor gibi gösteriyor.Yapılacak birşey var mı
Merhaba,
Dava hakkınız vardır. Ofis numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba iyi akşamlar biz 4 kız kardeşiz babam vefat eder etmez büyük ablam ve eşi amcamla konusup aralarında babamin mirasını şu 6 dönüm tarla ben ve benden küçüğe diger 6 dönüm diğer iki kız kardeşe ve baba ocağını da bana ve diger kardeşime diye anlaşmışlar ve sözlü olarak söz vermişler. Büyük iki ablamın aldıkları tarla arsa olarak konumda ve ev yapılabilir bana ve kardeşime uzak yolu dahi olmayan biryer.amcam da bizim için bunlarında evlik yeri olsun diye baba ocağını biz iki kıza olsun demiş.onlarda kabul etmişler ve şimdi devlet baba ocaginda onları hisse yapmış ne yapmaliyiz.
Ayşe Hanım merhaba,
Bu tip durumlarda paylaşımı yapan babanız ise sorun yok lakin bir başkası bu paylaşıma karar veriyorsa bu noktada itiraz ve dava hakkınız mevcuttur. Dilerseniz ofisimizi arayınız, detayları üzerine konuşalım ve açılacak dava ile ilgili sizlere bilgi verelim : 0216 550 33 23
Merhabalar. Babamla aramız kötü olduğu için üzerime ait malların satışını engellemeye çalışıyor. İnat ve çıkıntılık olsun diye yapıyor. Başkalarından yani üçüncü kişilerden aldığım ve tapusu bende olduğu halde sana dava açarım diye tehditte bulunuyor. Her hangi bir dava açabilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Size ait olan mallar ile alakalı bağımsız bir şekilde tasarruf edebilirsiniz. Babanız işlemlerinizi kısıtlamak için davalar açabilir lakin detaylı değerlendirme için randevu almanız ve danışmanlık hizmeti almanız yerinde olacaktır.
Muris muvazaası davasında muris yani miras bırakan kişinin, sağlığında mallarını mirasçılarının birine veya birkaçına bedelsiz bırakması ve bu işlemin hileli olması mevzu bahistir. Sizin olayınız tam tersi bir istikamette ve muris muvazaası ile alakası söz konusu değil.