Babalık davaları, nüfus kayıtlarına göre aralarında bağ olmayan çocuk ile baba arasında soy bağının kurulmasına hizmet eden davalardır. Türk Medeni Kanunu’nun 301 ve devamındaki maddelere göre ; ‘ Çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve hazineye, dava ana tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir’ denilerek babalık davası yasal düzenlemeye tabi tutulmuştur.
Babalık davası, evlilik dışı doğan çocuğun babasının tespitine yönelik bir davadır. Mahkemece, davalı babanın gerçekten çocuğun babası olup olmadığı eldeki delillere ve DNA testlerine bakılarak tespit edilir ve hüküm kurulur. Kurulan hüküm, şahsın çocuğun babası olduğuna yönelik bir hüküm ise ; çocuk ile baba arasında nesep ilişkisi oluşturulur ve çocuğun Aile Hukuku ve Miras Hukuku bağlamında hakları doğar. Ayrıca velayet hususları da aynı mahkemece çözümlenerek karara bağlanır.
Babalık Davasını Kimler Açabilir ?
Babalık davasını, evlilik dışı doğan çocuğun annesi açabilecektir. Bunun yanı sıra babalık davası; şayet çocuğa kayyım atanmış ise , kayyım tarafından açılabilir.
Babalık Davası Kimlere Karşı Açılır ?
Babalık davası, Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesinde belirtildiği üzere ; öncelikli olarak babaya karşı açılacaktır. Şayet baba ölmüş ise ; dava babanın mirasçılarına karşı açılacaktır.
Babalık Davası Kimlere İhbar Edilmelidir ?
Babalık davası kamu düzenini ilgilendiren bir husus olduğu için kanun koyucu bu davanın bazı mercilere ihbarını zorunlu kılmıştır. Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesinde göre ; babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve hazineye ihbar edilmelidir. Bu husus yargı makamları tarafından önemle üzerinde durulan ve kamu düzeninden olan bir husustur. Nitekim Yüksek Mahkeme vermiş olduğu bir kararda hazineye ve Cumhuriyet savcısına ihbar edilmeyen davada verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatine varmıştır.
Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Babalık Davasında Hak Düşürücü Süre
Babalık davasında kanunun getirdiği hak düşürücü süreler mevcuttur. Buna göre; ilgililer tarafından sürelerin kaçırılması halinde artık babalık davası açılmayacak, bu husus dava edilemeyecektir. Nitekim hak düşürücü süreye ilişkin Türk Medeni Kanunu 303. maddesinde düzenlemeler getirmiştir.
Bu maddeye göre : ‘ Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı doğumdan başlayarak 1 yıl geçmekle düşer. Çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliğ tarihinde, hiçbir kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar. Çocuk ile başka bir erkek arasında soy bağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir ’ denilerek hak düşürücü süreler konusunda kanun koyucu açık bir düzenlemeye gitmiştir.
Görüldüğü üzere kanunun düzenlemiş olduğu bu süreler kesin süreler olup hakim tarafından resen (kendiliğinden) dikkate alınacaktır. Hakim, sürelerin geçip geçmediğini araştırmakla yükümlüdür.
Zamanaşımı hususunu ilgililer açısından inceleyecek olursak :
Anne açısından Hak Düşürücü Süre:
TMK 303. maddesinde de belirtildiği üzere annenin dava açma hakkı doğumdan başlayarak 1 yıllık süreyi kapsamaktadır. Şayet bu süre geçirilirse annenin dava açma hakkı düşecek ve dava açmak yalnızca kayyım veya çocuğun ergin olduğu tarihten itibaren çocuğun inisiyatifinde olacaktır. İşbu nedenle gerek annenin mali haklarına kavuşabilmesi gerekse de çocuğun hukuki haklarını daha sağlıklı elde edebilmesi için bu sürenin kaçırılmaması gerekmektedir. Peki bu 1 yıllık süre hangi koşullarda değişiklik gösterebilir ?
Bu husus Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda da incelenmiş 2001 tarihli bir kararında Hukuk Genel Kurulu şu kararı vermiştir : ‘Babalık davasında, söz konusu 1 yıllık hak düşürücü sürenin geçmesinde, davalı taraf bir takım hileli davranış tutum ve olaylarla, örneğin ana ile evleneceğine dair vaatlerle ona güven vererek oyalamış ve bu nedenlerle, 1 yıl içinde dava açılmasını engellemiş ise, 1 yıllık süre geçmesine rağmen yine de dava açılması mümkündür’ denilmiştir. Görüldüğü üzere Hukuk Genel Kurulu, hak düşürücü süre olan 1 yıllık sürenin davalının kötü niyetli hareketleri sebebiyle kaçırılması durumunda kesin süre niteliği taşımadığını beyan etmiş ve davacı anne ve çocuğu koruma amacı gütmüştür.
Kayyım açısından Hak Düşürücü Süre:
Şayet çocuğa kayyım atanmış ise kanunun kayyıma yüklediği yükümlülükler bakımından bu husus önem arz etmektedir. Nitekim kayyım, çocuğun haklarını korumak, gerekli tedbirleri almak ve gerekli başvuruları yapmakla yükümlüdür. Buna binaen; evlilik dışı doğan çocuk için kayyımlık görevi verilmiş kişi, babalık davası açmaya yetkili kişidir ve buna yönelik hukuki süreci başlatmakla mükelleftir. Türk Medeni Kanunu’nun 303. maddesine göre kayyım için hak düşürücü süre ; kayyımlığın kendisine tebliğ edildiği günden itibaren 1 yıl geçmekle sona erecektir.
Çocuk açısından Hak Düşürücü Süre:
Şayet çocuğa kayyım atanmamışsa, çocuğun ergin olmasıyla birlikte babalık davasını açma hakkı başlayacaktır. Türk Medeni Kanunu’nun 303. maddesinde düzenlenmiş dava açma süresi yine çocuğun ergin olduğu tarihten itibaren 1 yıl geçmesiyle son bulacaktır.
Babanın Anne (Ana) ile Cinsel İlişkide Bulunması – Karine Hususu
Türk Medeni Kanunu, 302. maddede yasal karine düzenlemiş ve babanın anne ile cinsel ilişkide bulunmasını, çocuğun babası olduğuna dair karine kabul etmiştir. Bu maddeye göre : ‘Davalının, çocuğunun doğumundan önceki 300. gün ile 180. gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması, babalığa karine sayılır. Bu sürenin dışında olsa bile fiili gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olur. Davalı, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini kaybeder’ demiştir.

Madde metni yukarıda da bahsettiğimiz üzere gayet açıktır. Baba ile annenin cinsel ilişkiye girmesi karine oluşturacaktır fakat bu karine aksi ispat edilebilir bir karine olacaktır. Şayet baba, ortaya koyduğu delillerle baba olmasının imkansız olduğunu veya bir başkasının baba olmasının daha kuvvetle muhtemel olduğunu kanıtlayabildiği takdirde karineyi çürütebilecektir. Bu madde, özellikle DNA testinin imkansız olduğu durumlarda meydana gelecektir.
Nitekim günümüz imkanları bu tür testler ile soy bağını belirleyebilmektedir. İşbu nedenle babanın ölü olduğu hususlarda nadiren de olsa kullanılabilecek bir karinedir. Her ne kadar günümüzde uygulaması kalmamış olan bir madde de olsa babalık davasının babanın mirasçılarına karşı açıldığı varsayımında başvurulabilecek bir yoldur.
Burada açılması gereken davanın soy bağının reddi davası mı yoksa babalık davası mı olup olmadığı önem taşır. Bu nedenle ilgili yazımızı okumanız faydalı olacaktır. Soy bağının reddine dair yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Babalık Davasında Görevli Mahkeme
Babalık davalarında, görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin olmadığı adli birimlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatıyla babalık davasına bakmakla yükümlüdür.
Babalık Davasında Yetkili Mahkeme
Babalık davasında yetki hususu, genel hükümlere göre çözümlenecektir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava, davalının yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir. Buna göre babalık davası; davalı babanın yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir.
Babalık Davasında Annenin Mali Hakları
Babanın çocuğu tanımaması ve annenin çocuğa bakmakla yükümlü olması anne açısından hem maddi hem de manevi olarak çöküntüye sebep olacaktır. Nitekim kanun koyucu bu husus düşünerek Türk Medeni Kanunu’nun 304. maddesinde bu hususları düzenlemiştir. Maddeye göre anne (ana) aşağıdaki giderlerin karşılanmasını babadan talep edebilecektir :
- Doğum giderleri,
- Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,
- Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.
Kanun koyucu bu giderlerin karşılanmasını talep halinde mümkün kılmıştır. Şayet annenin dava sürecinde böyle bir talepte bulunmaması halinde hakim kendiliğinden bu giderlerin karşılanmasına karar veremeyecektir. Bunun yanı sıra maddeni devamında, çocuğun ölü doğması halinde dahi bu giderlerin karşılanmasına karar verilebileceği belirtilmiştir.
Babalık Davasında Nafaka Talepleri
Babalık davası açılırken, davacı taraf nafaka talebinde bulunabilir ve bunun karara bağlanmasını talep edebilir. Fakat hukukumuzda düzenlenen nafaka çeşitlerinden hangilerini talep edebilecektir ? Babalığa hükmeden mahkeme, şayet davacının nafaka talebi mevcut ise bunu da karara bağlamakla mükelleftir. Öyle ki iştirak nafakası talep eden annenin bu isteği, somut olayın şartlarına göre yerinde bir istek ise mahkemece kabul görülmeli ve çocuğa iştirak nafakası hükmedilmelidir. Bunun yanı sıra anne kendisi adına yoksulluk nafakası talep edemeyecektir.
Nitekim yoksulluk nafakası niteliği itibariyle boşanma davasının eki niteliğinde olup babalık davasında konu edilemez. Bununla birlikte boşanmaya bağlı olan maddi ve manevi tazminat talepleri de babalık davasında dinlenemeyecektir. Fakat açılacak ayrı bir dava ile bu hususlar dava konusu edilebilir ve hukuki süreç başlatılabilir.
Babalık davasında manevi tazminata talep edebilmek mümkündür fakat Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu bir kararda ; böyle bir talepte bulunabilmek için evlenme vaadi şartı aranmıştır. Şayet baba, evlenme vaadi ile anneyle birlikte olmuş ve bu birliktelikten bir çocuk dünyaya gelmiş ise annenin manevi açıdan yıprandığı kanun koyucu tarafından kabul edilmiştir.
Sonuç olarak ; babalık davası açılırken zamanaşımı hususları dikkate alınmalı, talep edilecek mali kalemler iyi irdelenmeli ve günümüzde başvurulan DNA testleri büyük ölçüde babalığı tespit edeceğinden ötürü dava açma düşüncesi iyice irdelenmelidir. Bunun yanı sıra çocuğun hukuki statüsünün değiştirilmesi ve neticesinde yasal haklarına kavuşabilmesi için babalık davası yoluna gecikmeksizin mutlaka başvurulmalıdır.
Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz. Ofisimizle iletişim bölümünden babalık davası için bilgi alabilirsiniz.
Merhaba,
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik dava açmanız gerekmektedir. İletişim bölümünden tarafımıza ulaşırsanız sizlere dava süreci ile ilgili bilgi aktarabiliriz.
merhaba avukat bey.ben 32 yaşındayım ..annem ve babam dini nikahlı iken dünyaya gelmişim.ve babam benim kimliğimi çıkartmadan yurtdışına gidip orda evlenmiş..annemde benim kimliğimi çıkartırken baba haneme gerçek babamın adını yazdırmış ama soyadım annemin kızlık soyadı…şimdi babam birkaç gün içinde Türkiye’ye gelecek benide kabul ediyor..benim dava açmam mı gerekiyor yoksa direk nüfus müdürlüğü ve noterden tanıma senedi ile babam soyadını bana verebilir mi??(ayrıca 17 yıl önce babam benim nikahım olurken yurtdışından benim kızımdır evlenebilir diye bir akit yapıp göndermişti..)yardımcı olursanız sevinirim..
Merhaba,
Notere başvurabilirsiniz.
mehmet bey merhaba … bir konuda size sorum olacaktır ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. babam ve annem resmi nikah olmadan yani imam nikahliyken babam vefat eder 1 ay sonra ben doguyorum annem başkasıyla evlenir ben iki yaşında resmiyette amcamin üstüne kayıtliyjm değiştirme imkanım var mı ? varsa nasıl . iyi çalışmalar dilerim
Merhaba,
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik dava açmanız gerekiyor. Dava açma arzusunda iseniz iletişim bölümünden mail atarak bize ulaşınız.
Merhaba esim daha once baska biriyle birlikte oldu ben esimi tekrar kabuk ettim çocuğumuz oldu 8 ay sonra erken dogumla oldu ozel babalik testi yaptirdim cocugun biyolojik babasi olmadığım ortaya cikti ben bu cocuk dogdugunda nufusuma aldirdim ve ailemi ve cocugumu birakmak istemiorum fakat coxugin gercek babasi ortaya çıkıp gormek istedigini beyan ederse çocuğu görebilirmi esim cocugu gostermek istemiyor bende çocuktan ayrilmak istemiorum nasil bir yol izlenmeli belkide dna da bi yanlislik var yada babalik davası açabilirmiyim
Merhaba,
Çocuğun biyolojik babası ve nüfusta kayıtlı olduğu babası farklı ise babalık davası açılmalıdır.
Merhaba ben oğlumu doğumu ile evlatlik aldım benim cocugum olmuyor 1 yıl koruyucu annelik yaptım ve dava açıp kütüğüme geçirdim ismini degistirdim şimdi 19 aylık biyolojik babası dava açarsa benden alabilirmi evlilik dışı bir bebek öz anne ve babası başka kişilerle evli öz babanın eşinden kaynaklı bebeği olmuyor oğlumu benden alabilirlermi cvp verirseniz çok mutlu olacagim
Merhaba,
Dava açılırsa çocuğun velayetini alır.
Merhaba,
Davasını kendisi takip eden kişilere yardım etmemekteyiz.
iyi günler emre bey ben 22 yaşındayım babam ben 5 yaşındayken bizi bırakıp almanyaya kacmıs ve hicbir sekilde yardımı olmamısdır ne manevi nede maddi acıdan bu konuyla ilgili ne yapılabilir tazminat davası acabilirmiyiz
Merhaba,
Babanıza bu nedenden ötürü tazminat davası açamazsınız fakat nafaka vb. hususlarda dava yoluna gidebilirsiniz. Tabi ki hala üniversite okuyorsanız. Nafakaya ilişkin yazılarımızı okuyabilirsiniz. Fakat babanızın Almanya’da olması davanın kendisine ulaşması bakımından sıkıntı yaratır ve davanız uzun sürer.
üniversite okumuyorum yani hicbir sekilde birsey yapamazmıyız emre bey
Tanima yolu ile Babamla kurdugumuz evlatlik iliskisinin koca bir yalan oldugunu ogrendim 5 gun evvel..babama tanimanin iptali icin dava acmayi dusunuyorum..o bitince de gercek babama babalik davasi acacagim .Ancak davam süre yönünden reddedilebilir mi? Fakat annem bana gercegi açıklamasaydı ogrenemezdim.Kafam cok karışık lütfen yardım edin..istanbuldayim mail adresi alabilir miyim? Sürede sorun yasar mıyız?
Merhaba,
Babalık davası için öngörülen zamanaşımı sürelerini Anayasa Mahkemesi iptal etti. Bu nedenle süre yönünden sıkıntı yaşamazsınız. İletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz fakat yine de mail adresimi size aktarıyorum : info@emreulusoy.av.tr
Merhaba,
Herhangi bir hastaneden DNA testi yaptırınız. Çocuk sizin ise nüfus müdürlüğü ve noter kanalıyla çocuğu tanıma dediğimiz usuli işlemle nüfusunuza alabilirsiniz.
Merhaba ben evlilik dışı olan hamile olduğum çocuk için babalık ve nafaka ve ceza davası açmak istiyorum. AYnı dilekçede hepsi olurmu? Birde cumhuriyet savcisi, hazie ve kayyuma ihbar nasıl yapılıyor?
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu bahsettiğiniz şeyleri bilmediğiniz çok açık. Bu nedenle bir avukat tutunuz.
Mrh bn eski esimle anlasmali olarak bosanmak istiyoruz fakat o izmirde bn denizlideyim mahkeme icin izmire gtmm gerekiyormu dava ordan acildi ve korkuyorum
Merhaba,
Dava için İzmir’e gitmeniz gerekiyor.
Merhaba ben sizden bi konu hakkında yardiminizi isteyecegim ben eski esimden 31.12.2014tarihinden beri ayri yaşıyorum gectigimiz gunlerde dava oldu ve bosandik karar kesinlesti ben suan baska birinden 5aylik hamileyim cocugun kendi babasinin nufusuna geçmesini istiyorum bunun icin ne yapmam lazim cocuk dogmadan babalik davasi acip dogunca babasinin nufusuna geçirebilir miyim bu icin eski esimle muhattap olmak istemiyorum eger boyle bi dava açılabiliyorsa ben mi acmaliyim ve bu konuyla ilgilenen aile mahkemesi mi oluyor beni aydinlatabilirseniz cok sevinirim simdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Çocuk doğmadan bir şey yapamazsınız. Kararın kesinleşme tarihi ve doğum süresine göre eski eşinizin nüfusuna geçecektir. Ardından dava açmanız gerekir.
15 yıllık evliyim resmi nikahlı eşimle. 5yıl birisiyle beraberligim oldu resmi nikahlıyken beraberligimden 4 yaşında kızım var kızım ilk eşimleyken dünyaya geldi şimdi babalık davası acmak istiyorumilk eşimden olmadıgından eminim davada ilk eşimdenmi test yapılcak yoksa kızımın babasındanmı ?
Merhaba,
Dna testi konusunda kararı kararı mahkeme hakimi verecektir. Siz direk kızınızın babası olduğunu düşündüğünüz kişiden dna testi alınmasını talep ediniz.
Kızımın babası kabül ediyor özel dna testi yapıldıgında sonuclanırsa nüfüsuna alabilirmi mahkeme olmadan
Kişiler kabul etse de muhakkak dna testi yapılır. Maalesef babalık davasında davayı kabul etmenin bir vasfı yoktur.
Cevabınız için teşekkürler mehmet bey
Merhaba vereceğiniz cevaplar ötürü şimdiden cokk teşekkür ederim. Ben 29 yaşındayım.evliyim Ben nüfusa annemin Üzerine kayıtlıyim ama beni babamın resmi nikahı eşi büyüttü. Babamla büyüdüm ama babamda sorumluluk sahibi olmadığı için nüfusuna almadi ama ben öz annemle gorusmuyorum.babamin söy adını istiyorum babamda istiyor. Yani babamla bir dava sürecimiz olucakmi. Oda bende eminiz ve ikimizde istiyoruz.dava dna testi şartmi. Babamın üzerine hiç bir mal yok yani bir miras durumuda söz konusu değil sadece beni bırakmış bana annelik yapmamış bir kadının soyadını taşımak istemiyorum.bana yardimci olun lütfen.
Merhaba,
Dava açılması gerekir. Başka türlü maalesef bir yolu yok.
Emre bey size sorum olacak dün adliyeden tebrikat geldi bir haftaya kadar cocugun dilekce yazmamı yöylediler babalık davası ile ilgili ben dilekçeye ne yazcam yardımcı olurmusunuz. ben sizi izmirden arıyorum
Merhaba,
Biyolojik olarak babası siz iseniz çocuğunuzu nüfusunuzdan çıkaramazsınız.
Emre bey size sorum olacak 21.1.2016 duruşmamız oldu babalık davası hakim sordu kızımın nüfüsusta kimin üzerine oldugunu sordu bende boşandıgım eşimin üzerine kayıtlı oldugunu nüfusta boşandıgın eşinin üzerinden çıkar yani soybalıgın reddi davası açılması sonra cocugu gercek babasına babalık davası açılması söyledi benim üzerime resmi hiç bir şey yok baronun avukatını tutabilirmiyim bide boşandıgım eşim reddi davasını kimin üzerine dava açcak benimmi cocugun üzeine soybalıgın reddi davası açılca cevabınızı bekliyorum teşekkürler.
ben hukuk okuyorum şunu merak ettim babalık davası 16 yaşında bir kisiye açılmış olsun bu durumda annenin mali taleplerinin karşılanmasına ilişkin nasıl bir yol izlenmelidir yani annenin dogum giderleri gibi giderlerinin karsilanmasina iliskin 16 yasindaki baba sorumlu tutulabilir mi?
Merhaba,
Hukuk öğrencisi isen ben sana soru sormak istiyorum : 16 yaşındaki çocuk reşit midir ? Reşit olmayan bir kişinin eylemlerinden(Cezai ve Hukuki) kim sorumludur ?
meraba efendim 4 yıl önce imam nikahlı bi evlilik yaptım kadın eşinden ayrı yaşıyordu hemen boşanma açtık fakat bu süreç içersinde kadın hamile kaldı doumuna 1 kaç ay kala boşanma gerçekleşti ancak çocuumuzun kimlii eskieşinin üzerine verildi 1 yıl geç almamız gerekirken acele alındı sonuç olarak çocuumuzun kimlii kadının eski eşinin üzerine oldu adamın haberi olmasına ramen ilgisiz bu duruma, şu an çocuum 3 yaşında beraber yaşıyoruz nası bi dawa açmamız gerekli . teşekkür ederim
Merhaba,
SOybağının reddi davası açılması gerekir fakat bunu karşı tarafın açması gerekir. Siz nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davası açınız.
Merhaba çok acil yardıma ihtiyacım var.
2009 da evli bir adamla imam nikahı ile evlendim. 1 sene sonra bir çocugumuz oldu. Nufus kağıdında benim soyadım yazıyor ancak baba adı bölümünde babanın gerçek adı ve (kendi nüfus kağıdında yazmayan) 2. adı yazıyor. 3 senedir çocuğunu ne arıyor ne de soruyor. Çocugumun soyad olarak benim soyadımı taşımasına devam etmesini istiyorum ancak nüfus kaydında baba adının doğru şekilde yazmasını istiyorum. ilerde miras vb problemleri olmasın diye şimdiden babasıyla bağını kanıtlamak istiyorum. bunun yanı sıra çocugum okula başlayacak okul masraflarının babası tarafından karşılanmasını ve bize aylık bir nafaka vermesini istiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Cevap verirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Evli bir kişi ile evlenip imam nikahı kıymanız ve ardından o kişinin sizi bırakıp gitmesi. Olması gerektiği gibi olmuş. Bu nedenle yapmanız gereken Babalık Davası açmak olmalı. Yazımızda davanın detayları yer alıyor.
Hayırlı aksamlar efendim benim ablam 17 18 yaşlarında tanıştığı biri tarafından madde ye alistiriliyor ve kendisini bir süreliğine arkadaşının evine bırakıyor bu şahıs ceza evine giriyor eve girip çıkan çok kişi ablam madde etkisi ile başından neler geçtiğini net hatırlayamadığini söyledi bu dönemde gebe kalmis ve su anda 12 yaşında erkek çocuğu var resmi evlilikte yok şimdi şahıs 12 yıl önce kabullenmeDigi çocuk için babalik davası acıyor zorla alicam gerekirse diye tehdit ediyor çocuğa kayyum atanmış ne yapmamız gerekiyor efendim saygilarimla
Merhaba,
DNA testi neticesinde çocuğun babası kim ise nüfusa bu şekilde kayıt edilir ve ardından da velayet konusu gündeme gelir. Şu aşamada yapmanız gereken işlem davayı takip etmek olmalı.
Merhaba Mehmet bey kız arkadasım eşinden boşanmak için dava açmaştı dava sürerken bizim birlikteliğimiz oldu ve bu birliktelikten bi cocugumuz oldu cocuk suan 2 yasında ve ben yeni ögrendim bu durumu hamile olduğunu bilmiyordum habersizce uzaklastı benden yurtdısında yaşıyorlar ulaşmam zaman aldı boşanma aşamasındaken eşi hamile oldugunu fark edip tehdit edip tekrar evlenecez ve cocugu kendi nufusuma alacam diyor tekrar evlenip dogum oldugunda cocugu adam kendi nufusuna alıyor ben bu durumu cocugun annesinden ögrendim itraf etti ben cocugumu kendi nufusuma almak istiyorum cocuk suan yurtdısında yasıyor ne yapmam gerekiyor cocugumu almak icin yardımlarınız icin tşk ederim
Merhaba,
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi talepli dava açmanız gerekli. Fakat çocuğa ve babaya ulaşılarak DNA testi yapılması gerekmektedir. Bu da işinizi biraz zorlaştırıp dava süresini uzatacaktır.
Merabalar ltfen cevaplarsaniz sevinirim ben 17 yasindayim kacark imam nikhli evlilik yaşadım ve evlilik diai bi cocugum var 4 aylik valeyti yaşım küçük olsugundan dolayi annemde babsi balik davsi acrsa bende alabilrmi cocugumu bn nüfusunu almasına istmiyorum dava nasıl sonuçlanır acaba tehit aldm ayrildiktan sonra hakaret aldm vanliydi kendileri lutfen cevaplarsaniz sevinirim
Merhaba,
Babası dava açabilir fakat velayetini alamaz. Çünkü çocuk çok küçük ve anne sevgisine muhtaç.
benim evlilik dışı 15 yaşında oğlum var .baba kabul etmedi ,b.ende kendi nufusuma kaydettirdim .ben tekrar evlendim babası olarak bildi eşimi bizde söylemedik ama bu sene söylemek zorunda kaldık ,biyolojik babası 6 sene önce ölmüş babalık davası açabilirmiyim ,zaman aşımına girmiş olabilirmi.farklı şehirlerdeyiz davanın hangi şehirden açıldıgı fark edermi .
Merhaba,
Dava açabilirsiniz zamanaşımı durumunu söz konusu fakat çocuğunuz dava açabilir. Davanızda biyolojik babanın mezarı açılır ve dna testi yapılır.