Mahkeme kararı ile veya e-devlet üzerinden soyadını değiştirmiş yurttaşlar, haklı nedenin varlığı halinde yeniden dava açarak soyadı değişikliği talep edebilirler.
Türk Medeni Kanunu, kişilerin haklı sebeplere dayanması halinde soy isimlerini değiştirme imkanı tanımıştır. Kişiler, kanunda belirlenmiş haklı nedenlere dayanarak Asliye Hukuk Mahkemelerinden soy isimlerinin değiştirilmesini talep edebilir ve buna bağlı olarak dava açabilir. Bu noktada bu tür davalarda sürecin nasıl ilerlediğini, isim ve soy isim değiştirmenin şartları ve isim soy isim değiştirmek isteyenlerin hangi haklı nedenlere dayanabilecekleri konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler İsim Değiştirme Davası yazımızı ve Soy isim Değiştirme Davası yazımızı okuyabilirler.

Soyadı Değiştiren Bir Daha Soyadını Değiştirebilir Mi ?
Kanunlarımızda değişikliğe gidilmeden önce kişiler yalnızca bir defa nüfus davası açabiliyorlardı. Eski kanuna göre bir kez isim değiştiren veya soy isim değiştiren kişiler yeniden nüfus davası açtıklarında bu davaları reddediliyordu. Anayasa Mahkemesinin ilgili kanun metnini iptal etmesi nedeniyle kişilerin yeniden isim soy isim değiştirme davaları açmasının önü açılmış ve kişiler ikinci hatta üçüncü kez isim veya soy isim değiştirme davası açabilir hale gelmiştir. Bu noktada aşağıdaki Yargıtay Kararında da belirtildiği üzere kişiler ikinci defa isim değiştirme ve soy isim değiştirme davası açabilmektedir. İlgili Yargıtay Kararı şu şekildedir :
Soy İsim Değişikliğinin İkinci Kez Yapılabileceğine Dair Yargıtay Kararı
T.C. YARGITAY
18.Hukuk Dairesi
Esas: 2002/11187 Karar: 2003/48 Karar Tarihi: 20.01.2003
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİ – İSİM VE SOYADI DEĞİŞİKLİKLERİNE İLİŞKİN DAVALARIN İKİNCİ KEZ AÇILABİLECEĞİ – HAKLI NEDENİN VARLIĞI HALİNDE SOYADIN DÜZELTİLEBİLECEĞİ
ÖZET: Medeni Kanunun 27. maddesine göre, haklı nedenin varlığı halinde, soyadın düzeltilmesi mümkün olup, Yargıtay uygulamalarında kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı neden teşkil edeceği kabul edilmiştir. İsim ve soyadı değişikliğine ilişkin davaların doğum tarihinin düzeltilmesi ile ilgili davalarda olduğu gibi ikinci kez açılamayacağına dair bir yasa hükmü de bulunmamaktadır.
(4721 S. K. m. 27)
Dava dilekçesinde isim değişikliği istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı, dava dilekçesinde Aras ismini kullandığını, çevrede bu isim ile tanınıp bilindiklerini ileri sürerek, nüfus kaydında Arsak olan isminin Aras olarak düzeltilmesini istemiştir.
Medeni Kanunun 27. maddesine göre, haklı nedenin varlığı halinde, soyadın düzeltilmesi mümkün olup, Yargıtay uygulamalarında kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı neden teşkil edeceği kabul edilmiştir. Çünkü herkes, etrafında tanındığı ve çağrıldığı soyadını yasaya aykırı olmadıkça resmen ve kayden taşımak hakkına sahiptir.
Mahkemece dava; davacının murisinin 1959 yılında isim değişikliği davası açıp davacının şimdiki ismini aldığı, Nüfus Kanununa göre ikinci kez değişikliğin mümkün olamayacağı nedeniyle usul ve yasaya uygun bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmiş ise de; önceki dava davacıların murisi tarafından açılmış olup isim ve soyadı değişikliğine ilişkin davaların doğum tarihinin düzeltilmesi ile ilgili davalarda olduğu gibi ikinci kez açılamayacağına dair bir yasa hükmü de bulunmamaktadır.
Bu durumda mahkemece, yasal bir sakınca da olmadığı halde işin esası incelenerek, deliller toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yerinde bulunmayan gerekçelerle davanın reddi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.’nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 20.1.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
E-Devlet Üzerinden Değiştirilen Soyadı Yeniden Değiştirilebilir Mi?
Ülkemizde e-devlet uygulaması üzerinden yurttaşlara isim ve soyisim değiştirme hakkı tanınmış, buna nazaran yurttaşların büyük bir kısmı bu imkandan yararlanarak soyadlarını değiştirmişlerdir. Geçen süreçte soyadından memnun olmayan kişiler çoğalmıştır. E-devlet üzerinden soyadını değiştiren kişiler, haklı nedenin varlığı halinde yeniden dava açarak soyadlarının değiştirilmesini isteyebileceklerdir.
Yargıtay kararlarını sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
İyi günler. Ben dilekçe ile soyadımı değiştirdim ve etrafımca hoş karşılanmadım ve tekrar eski soyadıma dönme şansım var mı yoksa mahkeme açmak zorunda mıyım? Dilekçe ile olur mu?
Merhaba,
Haklı nedeniniz var ise ikinci defa isim ve soy isim değiştirmek için talepte bulunabilirsiniz.
Ben bir kere anlamsız olan soy adımı değştimişdim .10 yıl önce uzun bir soy ad aldım.şimdi onu tekrar değiştirmek istiyorum. Başka bir soy ad ile bu mümkünmü böle bi hakkım varmi yine değiştirebilrmiyim .
Merhaba,
Yazımızın detayında da belirtildiği üzere ikinci defa soyadınızın değiştirilmesi için dava açabilirsiniz.
Soyadımı 2 yıl önce değiştirdim ve tekrar eski soyadıma telaffuz olarak yakın bir soyadı almak istiyorum açacağım ikinci soyadı davasında tanık göstermeme gerek varmı
Merhaba,
Her dava yeni bir iddia olup her iddianın da kanıtlanması gerekmektedir. Bu nedenle ikinci defa soyadınızı değiştirmek istiyor iseniz yine iddialarınızı kanıtlamanız gerekmektedir.
Merhaba
Ben bir kere mahkeme kararıyla soyadımı değiştirmiştim tekrar ikinci defa değiştirmek istiyorum e-devlet veya nüfus müdürlüğü üzerinden mahkemeye dava açmadan bu kurumlarda ikinci kez soyadı değişikliği yapabiliyor muyum?
Merhaba,
İsim ve soy isim değişikliklerinde Asliye HUkuk Mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Eğer haklı bir nedeniniz var ise ikinci seferde de değişiklik yapabilirsiniz. Yazımızın içeriğinde bu husustan bahsettik.
Merhaba,
Evlilik oncesi hic bir islem yapmadigim icin evlendikten sonra direk esimin soy ismini almistim sonrasinda nufus mudurlugune dilekce vererek hem esimin soyadini hem kendi soyadinimi birlikte kullanmaya basladim.
Simdi sadece kendi kizlik soyadimi kullanmak istiyorum. Dava acmadan, nufus mudurlugunde bu islem yapilabilir mi?
Merhaba,
Aile Mahkemesi’nde dava açmanız gerekmektedir.
Bende e-Devletten Soyadımı Değiştirdim Fakat Eski Soyadıma Geçmeyi İstiyorum Nasil Yapabilirim Ne Gibi Haklı İddalar Lazım Anlamadım
Merhaba,
Yazımız içeriğinden faydalanabilirsiniz lakin dava detayıyla ilgili bilgi talebi ancak müvekkillerimize verilmektedir. Davanızı ofisimizle takip etmek isterseniz ofisimizi arayabilirsiniz : 0216 550 33 23
Mehraba ben soy adımı değiştiririm yaklaşık 6 ay önce ve şimdi tekrar eski soy adımı almak istiyorum bu mümkün mü
Merhaba,
Soy adı değişikliği yaparken bir haklı sebep belirlemeniz gerekmektedir. Bu haklı sebebi de tanık vasıtası ile ispatlamanız gereklidir. Bu şartlara uyulduğu takdirde ikinci defa soy isminizi değiştirebilirsiniz. Her halükarda bu kadar kısa sürede soyadı değişikliği talebi için açılacak dava risk taşır. Bilginiz olsun.
Merhaba bende yaklasik 2 ay once nufus cuzdanimi degiştirirken kizlik soyadimida eklettim fakat miras davasiyla ilgili işlerim oldugundan şimdilerde onlari yapamiyorum tekrar memleketime gidip tapudan duzeltmem gerekiyorbelli birde ucret cikiyormuş sorum şu mahkemeyle eski haline dondursem masraflarim dahami az olur yoksa tapudan yapsam habgisi daha kolay ve az masraflidir
Merhaba,
Bu tip işlemleri Tapu Müdürlüğü ile halletmeniz daha sağlıklı olur çünkü isim değiştirme talebinizi mahkeme haklı bulmayabilir.
İyi günler. Babamla ayrı yaşıyoruz ancak bir kaç ay önce soyismizi değiştirdiğine tanık oldum. 18 yaş altında olduğum için benim soy ismim de değişmişti. Böyle soy ismi değişikliğine razı değilim ve istemiyorum. 18 yaşımı doldurmama bir kaç hafta kaldı ve soy ismimi eskisiyle değistirmeyi düşünüyorum. Bu soy ismi değiştirmek için haklı bir sebep midir?
Merhaba,
Reşit olduktan sonra kendi adınıza başvuru yapıp soy isim değişikliği talep edebilirsiniz. Davayı bizimle takip etmek isterseniz info@emreulusoy.av.tr mail adresimize iletişim bilgilerinizi yazarsanız yardımcı oluruz.