İştirak nafakasının arttırılması/azaltılması davası uygulamada iştirak nafakasının uyarlanması davası olarak da yer almaktadır. Aşağıda her iki dava hakkında bazı bilgiler paylaşılmış olup faydalı olmasını temenni ederiz. İştirak nafakasının arttırılması, kaldırılması, azaltılması gibi taleplere yönelik olarak açılacak davalarda izlenmesi gereken yolu, şartları, görevli ve yetkili mahkemeyi açıklayan yazımız için lütfen tıklayınız : İştirak Nafakası Davası.

Nafakanın Arttırılması Davası
İştirak nafakasının devam eden özelliği gereği süreç içerisine nafaka yükümlüsünün veya alacaklısının ekonomik durumu değişiklik gösterebilir. Böyle bir durumda ilgilisi nafakanın azaltılmasını arttırılmasını isteyebilir. Bu davalara da nafakanın uyarlanması davası denmektedir.
Bununla birlikte taraflar yoksulluk nafakası hususunda mutabık kalmış ve anlaşmalı boşanmış olabilirler. Keza çekişmeli boşanma davası neticesinde Aile Mahkemesi yoksulluk nafakası ödenmesine karar vermiş olabilir. Bu hallerde de kadın, ileride yoksulluk nafakasının arttırılmasını talep edebilecektir. Bu noktada ekonomik değişimler önem taşır.
Nafakanın uyarlanmasını talep eden taraf bir dilekçe ile bunu ilgili Mahkeme’ye bildirir ve Mahkeme tarafından tarafların ekonomik dengesi ve mevcut ekonomik koşullar değerlendirilir ve bir sonuca varılır.

Nafakanın Azaltılması Davası
Nafaka ödemekle yükümlü eş, gelişen ekonomik durumlar sebebiyle ödediği nafaka miktarının azaltılması için dava açabilir. Bu noktada nafakanın azaltılmasını istemek de nafakanın uyarlanması davası içerisinde değerlendirilir. Nafaka yükümlüsü eş, eski ekonomik durumundan uzak kalmış olabilir. Bununla birlikte nafaka ödenen eşin ekonomik durumunda iyileşme meydana gelmiş olabilir. Bu tip hallerde nafaka yükümlüsü eş, ilgili Mahkemeye başvurarak dava açabilecektir. Yukarıda belirlenen esaslar çerçevesinde nafaka yükümlüsü olan kişi, bir avukat aracılığıyla dava açabilir.
Görevli Mahkeme
Nafakanın azaltılması davasında veya nafakanın arttırılmasına yönelik davalarda Aile Mahkemesi görevlidir. Tavsiyemiz bu tip davalarda avukat ile hareket edilmesidir.
Yetkili Mahkeme
Nafakanın arttırılması davasında veya nafakanın azaltılması davasında yetkili mahkeme hususunda genel yetki kuralları geçerlidir. Genel yetki kuralları çerçevesinde davalı kişinin yerleşim yeri mahkemesi, işbu davalarda yetkili mahkemelerdir. Açılacak davalar buna göre açılmalıdır.
Nafakanın uyarlanmasına ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararını aşağıda sunuyoruz :
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Eski eşimden 3yıl önce ayrıldım 2tane müşterek çocuklarımız var geçen yıl nafaka davası açtım ama kendısi asgari ücret görüktüğü için nafaka oğluma 125tl kızıma 175tl bağlandı bu sene oğlum anasınıfa başladı kızım ise ortaokula gidiyo ama verdiği para okul masraflarını ve ihtiyet giderini karşılamıyo onun için ne yapmam lazım dava açarsam ne kadar artış olur bana yardımcı olun yorumunuzu bekliyorum benim aldığım maaş yetmiyo
Merhaba,
Yeniden Nafakanın uyarlanması davası açmanız gerekiyor. Başka bir yol yok maalesef.
Merhaba ben 2014 yılında eşimden ayrıldım 1 kızım var o zaman 1 yalında idi ve nafaka 200 tl baglandı o zaman eşimin sigortası dahı yoktu bir işte çalışmıyordu sımdı kızım 3.sınıfa gidiyor ve 8 yasında 200 tl masraflarına yetmıyor suan eskı eşim asgarı ucretle çalısyor ve mesaisi ile asgarı ucretın uzerınde maaş alıyor bunun ıcın dava acsam hak kazanormıyım nafakam artar mı bu arada eskı eşim evlı bu olumsuz bir sonuc verır mı?
Merhaba,
200 TL çok az bir miktar ilkokul çağındaki çocuk için. Bu nedenle muhakkak dava açınız.
Merhaba eski eşim nafaka artırım davası açarak kızıma odedigim nafakayı 750₺ yükseltti.dava kararı Üfe oranında yıllık artış yapılacak seklinde sonuçlandı.malum Üfe son 2yilda çok yüksek ve artış da aynı şekilde yüksek oldu.750₺ nafaka 1087₺ bu ayda 2652tl oldu.pandemide iflas ettim ailemin desteği için kendi adıma açtığım bir isyerim var tekelbayi.henuz 6ay kadar oldu.pabdemi iflas ettiğim dönemden kalma banka borçlarımı yapilandirdim.sadece banka yapılandırmalarına yaptığım ödeme aylık 7bin₺ kızım 17yasinda ve benim şuan bağlanan nafakayı ödemeye imkanım yok.yapilandirmalarim 2yil daha devam edecek.nafaka azaltımı için dava açsam kazanma şansım olur mu?nafaka azaltımı için açılan davada gelirime bakacaklari gibi giderime de bakacaklar mı.resmi evrakli olarak ispat edebileceğim aylık 10bin₺ ödemem var.ve yeni bir işletme herşey ucu ucuna yetişiyor.en fazla aylık odeyebilecegim nafaka 1500₺ bu rakama çekme sansim olabilir mi Üfenin son 2yilda normal artış göstermemesi de bir gerekçe olabilir mi?lütfen cvp verin avukat tutacak durumda değilim.karsi tarafın avukatı var ben avukat tutmadan böyle bir davayı kazanabilir miyim.inanin günde 18saat çalışıyorum borçlarımi ancak odeyebiliyorum.
Merhaba,
Bu tip davalarda avuaktsız hareket etmeniz sizi daha fazla maddi zarara sokar ve zaman kaybına uğratır. Bu nedenle bir uzman ile hareket etmeniz gerekmektedir. Nafakanın belirlenmesinde ve değiştirilmesinde tarafların ekonomik durumları önemlidir. Bunun yanı sıra çocuğun giderlerinin de tespiti gerekir. Bu nedenle bu tip davalarda bir avukat olarak olumlu ya da olumsuz görüş belirtmemekteyim.