Soy bağı ; kişiler arasındaki kan bağını ifade etmektedir. Hukuki anlamda ise özellikle ana baba ve çocuklar arasındaki ilişkiyi tanımlar. Özellikle aile arasındaki bu ilişkiler Miras Hukuku ve Medeni Hukuk alanında etkisini göstermektedir. Ana-baba ile çocuk arasındaki soy bağı şu hallerle kurulur :
- Çocuk ile anne arasında doğumla kurulur,
- Çocuk ile baba arasında ; anne ile evlilik, tanıma veya hakim kararı ile kurulur.
- Bunların dışında evlat edinme ile de soy bağı kurulmuş olur.
Soy bağının Reddi Davası
Soy bağının reddi davası, çocuk ile baba arasındaki ilişkinin sonlandırılmasına hizmet eder. Babalık karinesine göre ‘evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 (üç yüz) gün içinde doğan çocuğun babası koca’ sayılmaktadır. Hal böyleyken çocuk o şahıstan olmasa bile kanunen babası sayılmakta bu da kişileri hukuki anlamda mağdur etmektedir. Soy bağının reddi davası da bu mağduriyetin giderilmesine hizmet etmektedir. Soy bağının reddedilmesiyle birlikte çocuk ile baba arasındaki bağ ortadan kalkacak, böylelikle hukukun yarattığı babalık karinesi çürütülecektir.

Soy bağının Reddi Davasında DAVACI
Babalık karinesinin çürütüldüğü soy bağının reddi davasında amaç, babanın çocuk ile bağını ortadan kaldırmaktır. Niteliği itibariyle özel bir dava olan soy bağının reddi davasında davacı sıfatı kocadadır. Bunun yanı sıra çocuk da bu davayı açma hakkına sahiptir. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesine göre ‘koca, soy bağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir’ denmiş ve devamında ‘çocuk da dava hakkına sahiptir’ diyerek çocuğun davacı sıfatına sahip olabileceğini belirtmiştir.
Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
-Kocanın Mirasçılarının Dava Hakkı Var Mıdır ?
Kocanın mirasçıları olan kimseler, şayet soy bağının reddini gerektirir bir durum söz konusu ise bazı şartların varlığı halinde bu davayı açabileceklerdir. Kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi; dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde soy bağının reddi davasını açmak zorundadır.
-Baba Olduğunu İddia Eden Kişinin Dava Hakkı Var Mıdır ?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere baba olduğunu iddia eden kişiler ; çocuğun doğumu, kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilir.
Soy bağının Reddi Davasında DAVALI
Soy bağının reddi davasında davalı sıfatı, davayı kimin açtığına göre değişiklik göstermektedir. Nitekim şayet davayı koca açar ise davalı ; anne ve çocuk olacaktır. Şayet soy bağının reddi davasını çocuk açmış ise davalı koca ve ana olacaktır.
Soy bağının Reddi Davasında ZAMANAŞIMI
Kişiler, soy bağı ilişkisini sona erdirmek istiyorsa kanunun belirlemiş olduğu sürelere uymakla yükümlüdür. Nitekim Türk Medeni Kanunu da soy bağının reddi davasının açılması için bazı süreler öngörmüş ve bu sürelerde davanın açılmaması halinde bu hakkın kaybolacağını düzenlemiştir. Türk Medeni Kanunumuzun 289. Maddesi hak düşürücü süreleri düzenlemiştir. Buna göre ;
- Koca soy bağının reddi davasını ; çocuğun doğumunu, baba olmadığını veya annenin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde açmak zorundadır.
- Çocuk ise soy bağının reddi davasını ; ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde açmak zorundadır.
Hak düşürücü süre olarak düzenlenen bu süreler gecikmede haklı bir sebebin varlığı halinde uzatılabilir. Şayet gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bu sebebin ortadan kalkmasından itibaren 1 yıl içerisinde dava açılmak zorundadır. Aksi halde dava hakkı ortadan kalkacaktır.
Soy bağının Reddi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Soy bağının Reddi Davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi veya çocuğun doğduğu yerleşim yeri mahkemesidir.
Dava Süreci
Soy bağının reddi davasında Aile Mahkemesi ilk olarak araştırmasını süre yönünden gerçekleştirecektir. Nitekim hak düşürücü sürelerin kaçırılmış olması halinde dava usulden reddedilecektir. Süre yönünden bir sıkıntı olmaması halinde mahkeme araştırma safhasına geçecek ve tarafların çocuk ile ilişkisini araştıracaktır. Bu noktada kan tahlilleri gibi delillerin araştırılmasını isteyecek olan Mahkeme, gerek görürse DNA testine de başvurabilir. Nitekim bugün imkanların gelişmesi nedeniyle DNA testi esas sonucu vermekte, Aile Mahkemeleri de bu doğrultuda başarılı kararlara imza atabilmektedirler.
Taraflar bu davada iddialarını her türlü delille ispatlayabileceklerdir.
Sitemizde yer alan diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
20 yaşındayım anne babam boşandı ikisini de red edebilir miyim
Medeni Kanunumuz ve Nüfus Kanunumuzdaki düzenlemeler gereği keyfi olarak anne veya babanızı reddedemezsiniz. Kan bağı ile alakalı bir ayrım veya nüfus kayıtlarında yapılmış bir hatanın olması gerekmektedir. Bilginize.
Babalar evlatlıktan Red davası açabiliyor. Çocuklar açtığı zaman neden gerçek babası olup olmadığına bakılıyor.
Merhaba,
Çocuklar açtığında da baba açtığında da DNA testi yapılır, bir fark olmaz yargılama tarzında.
İyi çalışmalar. soy bağının reddi davasında DNA testiyle çocuğun babaya ait olmadığı tespit edildiği takdirde anne ve çocuk mahkemeye gelmezse davanın seyri ne şekilde olur.
Merhaba,
Davacı olan taraf davayı takip etmek zorundadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesine göre usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Dosya işlemden kaldırılırsa 3 aylık süre içerisinde dosya yeniden işleme konulabilir fakat bu ancak tek seferlik bir imkandır.
Ben 4 5 yaşımdan beri annemle yaşıyorum. Şuan 21 yaşındayım bu zamana kadar babamı görmedim. Hiç bir şekilde babalık vasfını yerine getirmemiş olup, üzerimde hakkı olduğunu düşünmüyorum. Reddetmek istiyorum. Mahkemeye başvursam onaylanır mı?
Merhaba,
Biyolojik babanız ise yapacak bir şey yok maalesef.
Anne baba ayrı babayla görüşmüyoruz uzun yıllardır ama babamızın borçları için bana ve kardeşlerime ulaşıyorlar sürekli en son kardeşimin evine icra kağıdı gönderilmiş babamın ödemediği bir borç yüzünden. Bu dururmdan kurtulmanın bir yolu varmıdır acaba ?
Merhaba,
Size tebligat gönderen ve telefonla taciz eden kişileri/numaraları savcılığa verebilirsiniz.
Merhaba ben 19 yasindayim 01.2003, annem nikahliyken babamla gitmis ve ben dogmusum . Annem 2000 yilindan 2004 yilina kadar nikahliymis. O donem nikahlı olduğu için kayit yaptirmamis beni nikahli eşin ustune gecmesin diye. Suan 19.5 yaşımdayim onun uzerine kayit oldum. Simdi soybaği davasi acabilirmiyim ergin olduktan 1 sene içinde yaziyor ama suan 1.5 2 sene oldu ergenlik geceli. Biolojim babamin ustune gecemiyorum ve soybagini once kurutmamiz gerekiyor. Bu davaya gecmi kaldim. Karsi taraf dava acmiyor benim ozman hakkimi kayip mi ettim gecmi kaldim. Ben piskolojim bozuluyor oz babamin istune gecmek istiyorum. Ergenlie girdik ten sonra ki zamanda da acabiliyormuyum soybagi davasini 20 veya 25 yasinda da. Hukuk nediyor zaman acimi için. Sade onun elinemi kaldik dava acsin diye? Lutfen bilgilendirirmisiniz. Ven kendim de evlenmeden bu islerin bitmesini istiyorum.
Merhaba,
Soybağının reddi davasında zamanaşımı hususu önemlidir. Burada siz nüfusa kayıt olduğunuz anda bu durumu öğrenmiş kabul edilirsiniz. Bu nedenle davanızı açmanız mümkün. Bize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz, davanız ile ilgili detayları konuşabiliriz.
Merhaba,
Soybağının reddi davası açılması gerekir fakat dava açma hakkınızın üzerinden çok uzun zaman geçmiş ve talebiniz zamanaşımına uğramış. Çocukların yaşı konusunda bilgi verebilirseniz belki onların dava hakkı devam ediyorsa o konuda bilgi verebiliriz.
17 yıl önce anlaşmalı boşanan adamın çocuğun kendinden olmadığını fakat evliyken o çocuğun kendininmiş gibi gösterilip yıllarca soy bağından gelen soyadını taşıdığını şuan duyduğunda bunu nasıl ispatlar ve çocuğu nasıl soy bağından düşürebilir ? Önceden biliyordu diye Çocuğun ve annenin yalancı şahitleriyle dava düşer mi ?
Merhaba,
Öğrenme tarihi itibariyle soy bağının reddi davası açmalıdır. Geçmişte verilen hükümle alakalı boşanma bakımından bir değişiklik olmaz.
Zamanında imam nikahı ile evlenen Annem ve öz Babam ayrıldılar ve babam da beni kütüğünde istemediğinden annemin kütüğüne geçtim. Daha sonra annem başka birisiyle yeni bir ilişki kurdu ve ben 14 yaşındayken üvey babamın kütüğüne geçirildim şimdi ise 18 yaşındayım ve üvey babamın beni kütüğünde istemediğinden ve bende onun kütüğünde bulunmak istemediğimden öz babamda beni kabul etmediğinden üvey babamın soyadını değiştirip annemin soyadını almak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor
Merhaba,
Kütüğe geçmek diye bahsetmişsiniz ama evlatlık mı edinildiniz yoksa tanıma yoluyla mı nüfusa alındınız. Bu hususlarda lütfen detaylı bilgiler içeren mail atınız : info@emreulusoy.av.tr
Suan 16 yasimdayim annemle babam evli ama ben babamla gecinemiyorum her firsatta beni evden kovmakla tehdit ediyor siddet uyguluyor 18 yasima girdigim zaman babamla kanunen bir iliskim kalsin istemiyorum babalik reddi davasi acabilirmiyim ?
Merhaba,
Babanız şayet size şiddet uyguluyor ise buna ilişkin en yakın karakola başvurup babanızdan şikayetçi olabilirsiniz. Bunun haricinde reşit olduğunuz dönemde babanızı reddetmeye ve babanızın nüfusundan çıkmaya yönelik dava açamazsınız. Ancak babanız kan bağı olarak sizin gerçek babanız değil ise dava açabilirsiniz. Bunun haricinde bir çocuğun babasının nüfusundan çıkması mümkün değildir.
Neden açamayalım ki? Ben duyuyorum gayet kan bağı olduğu halde babasını reddeden insanlar? Gayette olabilir kaldı ki baba tarafından da çocuklarda çıkarılabilir.
Kişiler anne veya babalarını reddedebilirler. Biz burada kanunlar doğrultusunda yorum yapıyoruz. Babanızın nüfusundan çıkmanız mevcut kanunlar gereği mümkün değildir. Bilginize.
2006 yılında evlendim 2009 yılında beni aldattığını öğrendim için anlaşmalı boşandım. Benim olmayan bebeği nüfusuna aldım evli olduğum dönemde,boşanma sonrası tüm çabalarına rağmen kendilerine ulaşamadım. Biyolojik babası olmadığım çocuğu nüfusundan çıkarmak istiyorum, mümkün müdür
Merhaba,
Soy bağının reddi davası açılması gerekir fakat sizin bakımınızdan zamanaşımı söz konusu.
değerli arkadaşlar yaklaşık 12 yıl önce anlaşmalı olarak boşandım ve 2 çocuğum için görme hakkı verildi
ancak bu süre zarfında ne bana yanlız çocuklarımı verdiler nede görüştürdüler bu meyanda onları aradığımda ise çocukların psikolojisi bozulur vs düşüncesi ile icraya gitmedim her aradığımda çocuklarım ters tepki verir konuma geldiler anneleri ise zamana bırak biz konuşuruz vs diyerek beni oyaladı şimdi ise çocuklar beni reddediyor ha yalan değil annelerine güvenmiyorum o yüzden ayrıldık ve içimi kemiren duygu ise acaba çocuklar benden değil mi acaba endişesi bu yüzdenmi çocukları düşman etti ve bana yaklaştırmıyor şimdi birinci olarak nesebin devamı davası açarsam çocuklar benim çıkarsa bana ayrıca tazminat davası açma hakkı varmı
Merhaba,
Soybağının Reddi Davası açmanız gerekmektedir. Karar aleyhinize olursa zaten mahkeme masraflarını ve eğer karşı taraf kendisini avukat ile temsil etmişse karşı vekalet ücretini ödeyeceksiniz. Bunun haricinde çocuklarınız size tazminat davası açacaktır ama kazanılma ihtimali çok düşük bir dava olacaktır.
2018 de evlendim 2019 da boşandım boşandıktan sonra eski eşim evlenmiş çocuğu olmuş fakat çocuk benim üzerime gözüküyor bunu nasıl düzeltebilirim
Merhaba,
Soybağının reddi davası açmanız gerekiyor. Böylelikle çocuğu nüfusunuzdan düşürebileceksiniz.
Ben 18 yaşındayim annemle babam ayri babamin soydini tasimak istemiyorum red davasi acip annemin soyadini ala mumkun mu
Merhaba Emre Bey
30 yaşındayım.Babamla kan bağımda vardır.Fakat yaklaşık 20 yıldan beri babamla görüşmüyorum.Ve soyadımı ve babalıktan red davası açabilirmiyim? Eğer babalıktan red davası kanunen kabul olmaz ise soyadımı değiştirme hakkım varmıdır? Manevi olarak babamın soyadını taşımak istememekteyim.
Merhaba,
Babanız biyolojik babanız ise soyundan çıkma gibi şansınız maalesef yok. Ancak soyisim değiştirme davası açabilirsiniz.
benim arkadaşım var babası doğarken para karsılıgı satmış arkadaşta dava açmak istiyor
Merhaba,
Talebiniz tam olarak nedir ? Biyolojik babaya karşı dava açmak mıdır ?
Merhaba benim 2010 tasisip ama yalanlarla duzmecelerle kandırdım beni ailemden istedi söz ve nisan yaptık meğersem evli ve 4.cocuk babasiymis ben 3.cocuk olarak biliyordum biz birlikte olduk ve 2014.bir erkek evladim oldu üstüne kayıt ettirdi soyadını taşıyor sikintilar fazla ve gersey ortaya cikti esi cocuklari oldugu benimle yasamadi arada geldi bununla ilgili sahit ve resim lerim bulunmakta ben evladının velayetini istiyorum vericem dedi ilk önce noterde yapalım dedi ok maddeler imzaliyicakmisim rahatsiz etmiyicem aranmaya gibi ve.sehler bende 18.yasina kadar görmeyeceksin annesiyle istediği yere yurt dışına benden izin almadan götürüp getire bilir maddelerine imza atmasını istedim sali günü yapacaktık dun okadar arayıp mesajından sonra evladini üstün den saldırıp soyadını tasimayacagini alakası kalmaksızın mahkemeye bas vuracağını söylüyor mesajlarida duruyor acaba böyle bisey yapa bilir mi benim hangi yolu izlemem gerekir evladının velayegini almam için vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba isim ve soyadı değişikliği için nereye başvurmam gerekiyor ailemden bağımsız ve uzak yaşıyorum yaptıkları psikolojik baskılardan dolayı evden ayrıldım .
Merhaba,
Nüfusa kayıtlı olduğunuz yer mahkemesine başvuracaksınız. Görevli mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.
Merhaba kucukken tcvze ugradim dogurdugmda yurda verdim ustunden 7 yil gecti aileye vermisler ustumden dusurmek istiyorum aileme sikinti oluyor kucuk yer oldugu icin tsklerr
Merhaba,
Çocuk başka ailede olmasına rağmen hala sizin nüfusunuza mı kayıtlıdır ? Eğer böyle ise aile ile iletişim kurmanız ve onların evlat edinme davası açmasını sağlamanız gerekir.
Avukay beybenim ikitane annem var bir babadan ben normal de gecek annem imam nikahiyka evli obur annemde resmiyete babamla evli fakat uvey annemn usdne.kaytliyim ben gecek annemn usdune kaydetrmkmisdiom kendimi veya hic birnn usdne aydimmolmasn isdiom
Merhaba,
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik dava açmanız gerekmektedir.
Merhaba ben şuan 21 yaşındayım geçen sene Aralık ayında öğrendim nüfusun kayıtlı olduğum kişinin biyolojik babam olmadığını nüfusundan çıkmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim dava açma hakkım var mı
Merhaba,
Dava açma hakkınız vardır. Soybağının reddi davası açarak nüfus kayıtlarında düzeltme talep edebilirsiniz.
merhaba emre bey.bnim evlilik dışı ilişkiden 2014 ocakta bebeğim oldu. ama nufusa baba olarak asıl babasını değil bir arkadasımı gösterdim.şimdi baba olarak arkadaşım gözüküyor.çocuğmu asıl babasının nufusuna kaydetmek istiyorum ama bunun için sadece asıl babaya karşı babalık davası açsam olur mu mahkeme asıl babasını kaydına geçirir mi yoksa önce soybağının reddini mi yapmam lazım .teşekkür ederim.
Merhaba,
Öncelikli olarak soybağının reddi davası açmanızda fayda var.
Merhaba,
Kütükten çıkmak maalesef mümkün değil.
Merhabalar avukat bey.ben esimden beş yıl dan beri ayrılık. Bir çocuğumuz oldu. Çocuk bende.dava açtık sonra dava sürer iken başkasıyla yaşamasıyla çocukları oldu bu çocuğu benim üzerime yazdirmis. Haberim olmadan.avukat nesebi ret davası aç dedi actikt. Yine bu davalar süre dursun yine cocuklari oldu onuda benim üzerime yazdirmis onada dava açıldı. Ama bir türlü sonuç alamadık her şey tamam tanımlar evrakların daha bir türlü bosanamiyorum. Avukat diyorki nesebi ret davaları bitmegince boşanma olmuyor diyo.eski eşim kendi havasında yaşamaya devam. Ben kizimla hâlâ mücadeleye devam. Yakinlarda aile dostu biriyle anlaştık ama ben bosanamadigim için hiç bişey yapamıyorum lütfen yardım. .. kolay gelsin
Merhaba,
Avukatınızdan bilgi alınız lütfen.
soybağı mahkemesini babam kazandı.soy adım degisecek benim sorum .bu kişi ben üzerinde kayıtlı oldugum için 18 yıl almanyadan benim adıma cocuk ve süt parası almış ve anneme hiç nafaka yatırmamış ben bunun için maddi tazminat davası acabilirmiyim lütfen cok acil bilgi rica ediyorum.
Merhaba,
Almanya kanunları ile alakalı olarak sizlere yardımcı olamayacağız fakat nafaka talebini annenizin yapması gerekmektedir. Bu hususta sizin dava açmaya yetkiniz yok.
Merhaba ben 29 yasindayim. Babam esrar ve alkol bagimlisi cocuklugumuzdan beri bize iskence ediyor. 4 kardes hepimiz sinir hastasi olduk.. ve anlatamayacagim bi cok sey yasiyoruz. Ben evlendim ve soyadim degisti ama yinede onu reddetmek istiyorum cunku ailece adimizi kirletecek seyler yapiyor. Ne yapmaliyim. Lutfen yardimci olun.
Merhaba,
Biyolojik olarak babanız ise soyundan çıkma durumunuz maalesef yok.
Merhaba amcamın oğlu babamin adına oğlu olarak bizim de abimiz olarak kayıtlı. Ancak bu gerçek değil. Kendisi amcamın oğlu. Babam onu nüfusundan çıkarabilir mi yaşı büyük malesef neredeyse 45 50 yaşında. Ama abimiz göründüğü için mirastan pay alma hakkı oluyor. Nasıl nüfustan dusurecegiz
Merhaba,
Bu tip durumlarda karşınıza zamanaşımı hususu ortaya çıkacaktır. Bunu iyi değerlendirmek için iletişim bölümünden bize mail atıp mirasçıların(kardeşleriniz,eşiniz) yaşları ile ilgili bilgi vermeniz gerekmektedir. Böylelikle daha sağlıklı yardımcı olabiliriz.
İyi günler Mehmet Bey!
Benim eşimin boşandığı kişinin başka bir adamdan çocuğu dünyaya geldi. Ve Çocuk 300 gün dolmadan dünyaya geldiği için eşimin üzerine kaldı. Yurtdışında mahkeme oldu çocuğun gerçek babasıda çocuğu kabul etti. Ama biz trde mahkeme açmak zorundayiz. Cocuk şuan 10 yaşında sanırım. Ama burda mahkeme olduğu için biz konu kapandı sanıyorduk ama trde çocuk hala eşimin uzerindeymis.Davayı biz açtığımızda ödemek zorunda kalacağımız masraflari anneden geri talep edebiliyormuyuz. Sonucta yurtdışında kaybeden taraf ödüyor. Mahkeme masraflari konusunda bilgilendirirseniz çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Türk Hukukunda dava açılış masrafları davayı açan kişiler tarafından ödenir. Dava sonunda eğer davacı taraf davasında haklı bulunursa ve davayı açarken masrafların karşı taraftan alınmasını talep etmişse mahkeme; kararında dava masraflarının davalı tarafından ödenmesine hükmeder ve dava başında ödenen ücretler davanın kazanılmasıyla birlikte davacıdan geri alınır.
selam. 1995 dogumlu alman vatandsiyim, türk makamlarinda annemin 1990 yilinda bosandigi ilk evliligindeki insanin ismi baba adi olarak geciyor. bunu degistirek icin nasil, ve nerede mahkemeye bas vurmaliyim. almanyadaki mahkeme bitti, baba adi asil babamin ki yaziyo. cevabiniz icin simdiden tesekkürler..
Merhaba,
Bu husus için nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davası açmanız gerekiyor. Davanız konusunda tarafımızdan hukuki destek istiyorsanız lütfen iletişim bölümünden bize mail atınız : http://www.emreulusoy.av.tr/iletisim
MERHABA
Soy bağı reddi davası en kısa nasıl sonuçlanır. Bana söylenen annenin kan örneği vermezse polisin devreye gireceği ve kararın daha kısa zamanda sonuçlanacağı söylendi bu doğrumu ve daha kısa zamanda nasıl sonuçlanır taraflar anlaşsa kan almaya yani DNA testine gerek var mı yinede fikirlerinizle yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,
Davanın kısa sonuçlanması diye bir husus maalesef Türkiye’de yok. Normal dava prosedürü ne ise o uygulanır.
davanın bir ay içerisinde sonuçlanması için dava karşılıklı olması gerekiyormuş avukatın dediğine göre anne de davacı olması gerekiyormuş bu doğrumu benim bildiğim kadarıyla annenin davacı olma durumu yok ama dilekçe yada başka bir prosödür mü var acaba fikirlerinizle yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba ben 36 yaşındayım.2007 yılından beri annemin emekli maaşını alıyorum.Dini nikahla beraberliğim vardı. 2010 yılında beraberliğimden oğlum oldu. Oğlum benim nüfusumda kayıtlı. Babası üstüme alacağım dedi. Nüfusunu üstüne almadı. Sonra bıraktı. Babalık davası açsam maaşım kesilir mi??
Merhaba,
Maaşınızın kesilmesine yönelik hukuki bilgi veremeyiz. SGK’ya başvurup öğrenebilirsiniz.
Merhaba,
Biyolojik babanız ise reddedemezsiniz.
Merhaba. Aile baskısı ile evlenmek zorunda kaldım ve bu evlilik sürecinde sevdiğim kişiden bir çocuğum dünyaya geldi. şuan anlaşmalı olarak boşanmış durumdayız karar temyize gitti ne yazıkki ve temyizin sonuçlanmasını bekliyoruz. bu süreçte resmiyette eşim olan adam soybağı reddi davası açacak ama bu hem maddi hem manevi olarak bizleri yıpratabilir bunun yerine nesebin düzeltilmesi davasını ben kendim açsam hem soy bağı reddini hem babalık davasını tek dava içerisinde halledebilirmiyim ve tanıklar olursa dna testine gerek kalmaksızın dava açabilirmiyim veya tıp fakültesinden dna testi yaptırarak dilekçeme ek olarak sunabilirmiyim en kısa zamanda cevablarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürker cevablarınız için
Merhaba,
Her halükarda DNA testi yapılacaktır.
Merhaba,
Dışarıdan DNA testi yaptırıp mahkemeye ibraz edebilirsiniz.
Merhaba Ben Üvey Babamın soyadını taşıyorum ama görüşmüyoruz, üvey Babamı Reddedebilirmiyim?
Merhaba,
Biyolojik babanızı bulabildiyseniz veya ölü ise mezarını biliyor iseniz dava açabilir, nüfus kayıtlarının düzeltilmesini isteyebilirsiniz.
Biyolojik Babamla 18 yaşımda görüştüm küçüklüğümden beri kendisiyle aynı şehirde yaşıyoruz ama görüşmüyoruz onun damı rızası gerekiyor benim soyismimi değiştirebilmem için sonuçta ben şuan sahip olduğum soyadını aldığımda reşit değildim
Ben ikisiylede görüşmüyrum ve görüşmek istemiyorum ama üvey babamın soyadını taşımak beni çok rahatsız ediyor
Merhaba evlenmeden önce hamile kaldım ve evlendikten 6 ay sonra çocuğumuz oldu.Hemen sonra boşandık.yaklaşık 7 yıl çocuğuma nafaka ödeyen oğlumun babası nesnenin reddi davası açtı.mahkeme dna testi için bizi mahkemeye yönlendirdi. Benim bildiğim kanunen red olunması gereken bir dava avukatım yok lütfen ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz
Merhaba,
Babanın açtığı davada herhangi bir sıkıntı yok. Bir avukat tutmanızda fayda olacaktır.
ben nilahsız bir çocuk yaptım çocugun babası doğumdan sonra nikah yapıcağımızı söyledi fakat aramızda resmi bir nikah olmadı başka kadınlardanda 3tane daha çocuğu olduğunu öğrendim çocuğum dünyaya gelmesinin 15 gün ardından bizi terk etti bende ailemle kalmaya başladi yaşım 17 9 ayda 18 imi doldurucam nesebi reddi davası açmak istiyorum bunun icin doğru zaman ve doğru yol nedir sizce davayı nasıl alabilirim.
Merhaba,
Açmanız gereken dava babalık davasıdır. Babalık davasına ilişkin yazımızı okumak için tıklayınız : http://www.emreulusoy.av.tr/babalik-davasi
Cocugu olan bir bayanla evlilik yaptim 15yil evli kaldik ve soyadimi verdimm simdi ayrilik asamasindayim ve sayadimdan diger imkanlardan yararlanmasini istemiyorum davami acmaliyim.
Merhaba,
Çocuğu nüfusunuza mı aldınız ? Şayet öyle ise nüfus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik dava açmanız gerekmektedir.
eşimin bir onceki evliliginden bir kizi var. eski eşine ve kizina nafaka odemeye devam ediyor ancak psikolojik baski yapan kizindan cok rahatsiz eşim. sosyal paylasim agindan surekli psikolojik baskiyla eşimi üzüyor. reddi miras davasi acabilirmiyiz ve soyadindan da cikartmak istiyor eşim. nasil bir yol izlememiz lazim ve acilan davalari kazanabilirmiyiz? tesekkurler iyi calismalar
Merhaba,
Çocuğun mirastan çıkarılması çok zor şartlara bağlanmıştır. Ya çocuk babasına veya yakınına karşı ağır bir suç işleyecek veya aile olmaktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyecek. Şayet çocuk babasına hakaret ediyor vb. hususlarda bulunuyorsa savcılığa şikayet edebilirsiniz. Ardından çocuk ceza alırsa mirasçılıktan men edebilirsiniz.
Merhaba,
Soybağının reddi davası açarak gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Dava açma arzusunda iseniz iletişim bölümünden tarafımıza detaylı bir mail atmalı ve randevu almanız gerekmektedir.
Baba beni 3 evtalan farklı tutuyor beni onlardan dışlıyor ben buna katlanamıyorum red etmek istiyorum ne yapmam lazım
Merhaba,
Hukukumuzda ancak babanız vefat ettiğinde mirası reddedebilirsiniz. Bunun haricinde babanız sizi mirasından çıkarabilir, bu da bazı şartlara bağlıdır.
Mrb ben 25 yasindayim 15 yasima girerken evlatlik oldugumu kendim ogrendim 1 bucuk yasimda vermisler beni koruyucu anne babam halamla enistem oluyor normalde oz anne babamda dayimla yengem beni evlatlik alirken yada verirken hicbir mahkeme yoluyla kanuna uygun olarak hareket edilmemis koruyucu anne babam hergun kufurle dayilarima dovdurmekle tehdit ediyolar evden kovmakla miras hakkini bagislamakla tehdit ediyorlar ben hicbisey istemiyorum onlardan aslinda 2 taraftanda ayni sekilde hicbir hak talep etmiyorum bu aileyi istemiyorum soyadimi dusurmek icin neler yapmaliyim hangi mahkemeye basvurmaliyim sonucu ne olabilir ceza alirlarmi lutfen yardim edin tsk ederim..
Merhaba,
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik bir dava açılarak bu husus giderilebilir fakat her halükarda nüfusta kayıtlı olacağınız bir ebeveyniniz olacaktır. Soyadınızı değiştirseniz dahi nüfustaki bağlılık devam edecektir.
Merhaba. ben 23 yasındayım babam kumar oynuyor ve senet üsulu başka oyunculara borçlanıyor.Bu senetlerle annemin emekli maaşını icra edebilirler mi? Ya da ilerde benden isteyeblirler mi ?Eğer böyle bir durum varsa babamı kanunen red edebilir miyim?Şimdiden teşekkürler.İyi akşamlar.
Merhaba,
Kumar borcu nedeniyle annenizin emekli maaşına müdahale edemezler. Babanızı da kanunen reddedemezsiniz fakat mahkeme kararıyla babanızın gelirlerini kısıtlayabilirsiniz.
Soybaginin retdi davasinda karar verileli 2.5ay oldu fakat hala nufusa karar gelmediginden nufusuma alamadim ne zaman alabilirim bunun bi suresi mi var?
Merhaba,
Dosyanız kesinleşmemiştir. Kesinleşmesi için mahkemenin kalemine gidip tebligatlar için talepte bulunmanız gerekiyor.