Soy bağı ; kişiler arasındaki kan bağını ifade etmektedir. Hukuki anlamda ise özellikle ana baba ve çocuklar arasındaki ilişkiyi tanımlar. Özellikle aile arasındaki bu ilişkiler Miras Hukuku ve Medeni Hukuk alanında etkisini göstermektedir. Ana-baba ile çocuk arasındaki soy bağı şu hallerle kurulur :
- Çocuk ile anne arasında doğumla kurulur,
- Çocuk ile baba arasında ; anne ile evlilik, tanıma veya hakim kararı ile kurulur.
- Bunların dışında evlat edinme ile de soy bağı kurulmuş olur.
Soy bağının Reddi Davası
Soy bağının reddi davası, çocuk ile baba arasındaki ilişkinin sonlandırılmasına hizmet eder. Babalık karinesine göre ‘evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 (üç yüz) gün içinde doğan çocuğun babası koca’ sayılmaktadır. Hal böyleyken çocuk o şahıstan olmasa bile kanunen babası sayılmakta bu da kişileri hukuki anlamda mağdur etmektedir. Soy bağının reddi davası da bu mağduriyetin giderilmesine hizmet etmektedir. Soy bağının reddedilmesiyle birlikte çocuk ile baba arasındaki bağ ortadan kalkacak, böylelikle hukukun yarattığı babalık karinesi çürütülecektir.

Soy bağının Reddi Davasında DAVACI
Babalık karinesinin çürütüldüğü soy bağının reddi davasında amaç, babanın çocuk ile bağını ortadan kaldırmaktır. Niteliği itibariyle özel bir dava olan soy bağının reddi davasında davacı sıfatı kocadadır. Bunun yanı sıra çocuk da bu davayı açma hakkına sahiptir. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesine göre ‘koca, soy bağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir’ denmiş ve devamında ‘çocuk da dava hakkına sahiptir’ diyerek çocuğun davacı sıfatına sahip olabileceğini belirtmiştir.
Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
-Kocanın Mirasçılarının Dava Hakkı Var Mıdır ?
Kocanın mirasçıları olan kimseler, şayet soy bağının reddini gerektirir bir durum söz konusu ise bazı şartların varlığı halinde bu davayı açabileceklerdir. Kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi; dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde soy bağının reddi davasını açmak zorundadır.
-Baba Olduğunu İddia Eden Kişinin Dava Hakkı Var Mıdır ?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere baba olduğunu iddia eden kişiler ; çocuğun doğumu, kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilir.
Soy bağının Reddi Davasında DAVALI
Soy bağının reddi davasında davalı sıfatı, davayı kimin açtığına göre değişiklik göstermektedir. Nitekim şayet davayı koca açar ise davalı ; anne ve çocuk olacaktır. Şayet soy bağının reddi davasını çocuk açmış ise davalı koca ve ana olacaktır.
Soy bağının Reddi Davasında ZAMANAŞIMI
Kişiler, soy bağı ilişkisini sona erdirmek istiyorsa kanunun belirlemiş olduğu sürelere uymakla yükümlüdür. Nitekim Türk Medeni Kanunu da soy bağının reddi davasının açılması için bazı süreler öngörmüş ve bu sürelerde davanın açılmaması halinde bu hakkın kaybolacağını düzenlemiştir. Türk Medeni Kanunumuzun 289. Maddesi hak düşürücü süreleri düzenlemiştir. Buna göre ;
- Koca soy bağının reddi davasını ; çocuğun doğumunu, baba olmadığını veya annenin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde açmak zorundadır.
- Çocuk ise soy bağının reddi davasını ; ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde açmak zorundadır.
Hak düşürücü süre olarak düzenlenen bu süreler gecikmede haklı bir sebebin varlığı halinde uzatılabilir. Şayet gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bu sebebin ortadan kalkmasından itibaren 1 yıl içerisinde dava açılmak zorundadır. Aksi halde dava hakkı ortadan kalkacaktır.
Soy bağının Reddi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Soy bağının Reddi Davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi veya çocuğun doğduğu yerleşim yeri mahkemesidir.
Dava Süreci
Soy bağının reddi davasında Aile Mahkemesi ilk olarak araştırmasını süre yönünden gerçekleştirecektir. Nitekim hak düşürücü sürelerin kaçırılmış olması halinde dava usulden reddedilecektir. Süre yönünden bir sıkıntı olmaması halinde mahkeme araştırma safhasına geçecek ve tarafların çocuk ile ilişkisini araştıracaktır. Bu noktada kan tahlilleri gibi delillerin araştırılmasını isteyecek olan Mahkeme, gerek görürse DNA testine de başvurabilir. Nitekim bugün imkanların gelişmesi nedeniyle DNA testi esas sonucu vermekte, Aile Mahkemeleri de bu doğrultuda başarılı kararlara imza atabilmektedirler.
Taraflar bu davada iddialarını her türlü delille ispatlayabileceklerdir.
Sitemizde yer alan diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Babam benim hakkımda her yerde kotu konusuyor. Babalık vazifesini yapmıyor ne maddi ne manevi olarak. Evde siddet uyguluyor anneme. Babami red etmek istiyorum cunku bana cok fazla zarari dokunuyor is yerimdekilere bile beni kotuluyor babamdir diyip birsey demiyorum. Red davası acabilir miyim?
Merhaba,
Babalığın reddi davası hukukumuzda yoktur.
Merhaba. Babam başka bir kadınla evlendi ve sonra vefat etti. Aradan 8 sene geçti. Kadın başkasından çocuk doğurdu ama sırf babamın maaşı ve sigortası gitmesin diye nikah kıymadı. Ve kadın hala bizim soyadımızı taşıyor. Ben 24 yaşındayım. Manevi dava açsam soyadından düşürebilir miyim ya da maaşını iptal ettirebilir miyim? Bir de dedem yaşıyor, ölünce o kadın dedemin mirasına ortak olabilir mi?
Merhaba,
SGK bu tip durumlarda haksız yere maaş alındığını tespit etmektedir. Şikayetinizi SGK’ya yaparak bu durumun araştırılmasını isteyebilirsiniz. Elinizde delil varsa siz de bunları verebilirsiniz. Örneğin nikah kıyılmadan birisiyle evlilik hayatı yaşadığını gösteren her türlü delili sunabilirsiniz.
Annemle babam 2012 yılında boşandılar 2022 yılına kadar babaanemle yaşadık velayet babamda ama babam baska bi kadınla evli ve bizden ayrı yaşıyo hiç bir şekikde babalığını görmedim aile içi anlaşılmazlık var ve hiç bi şekikde huzur yok hakaret ve agağlanmalar var 18 yaşındayım 4 ay sonra 19 olacam bu süreç geçtikten sora da dawa acabilirmiyim
Merhaba,
Artık reşit olduğunuz için velayet durumu ortadan kalkmaktadır. Babanıza yardım nafakası için dava açabilirsiniz.
Emre Bey Merhaba
Babami, babasi (yani dedem) evlatliktan red etmis 80 li yillarda. Ailede bunun hep yalan iftira oldugu soylenir. Bu davanin incelenmesi, DNA testi talep edilmesi icin dava acabilir miyim
Vaktiniz icin cok tesekkurler
Merhaba,
Evlatlıktan çıkarma hususu nasıl ve ne şekilde gerçekleşmiş bu hususta bilgi verebilirseniz yardımcı olabiliriz.
Kimliğimde ismi yazılı annem ve babam olan kişiler biyolojik ailem değil( ben biyolojik ailemin yanında yaşıyorum) üvey ailemi reddetmek istiyorum, gerek eğitim hayatı gerekse sosyal yaşamımda bir sürü zorluk yaşadım isimlerini ve soyisimlerini kimliğimde bulundurmak istemiyorum. Üvey ailem yurt dışında ama ben hiç gitmedim, Türkiye’de biyolojik ailem ile yaşadım, maddi ve manevi üzerimde hakları yok onların ailem olmadığını küçük yaştan itibaren biliyordum. Yaşım 21(yaşım da yanlış doğrusunu öğrendim aslında 20 yaşındayım gün ay yıl şeklinde hepsini de düzeltmek istiyorum ayrıca) zaman aşımı problemi etkiliyor ama gerek ailemin psikolojik baskısı gerekse üvey ailemin yurt dışında oluşu(onlar Türkiye olmsa dahi davayı açmamda bir sakınca yokmuş bu bilgiye de sahip değildim) beni davayı açma konusunda düşündürdü ve davayı bu yüzden açmamıştım. Resmi dairelerde anne baba adı sorulduğunda doğrusunu bildiğim hâlde mecburen nüfusta kayıtlı olan üvey ailemin adlarını söylemek zorunda kalıyorum, dolayısıyla yalan söylemiş oluyorum bir müslüman olarak yalan söylemek de beni vicdanen rahatsız ediyor, bu şekilde isimlerinin kimliğimde bulunmasını istemiyorum ve hayatıma bu şekilde yalan söylemek zorunda kalarak da devam etmek istemiyorum, vicdanen kötü hissediyorum bu da benim hayatımı kötü etkiliyor psikolojik çöküntüye giriyorum. Bu sebepleri zaman aşımı problemine karşı gerekçe sunmam kabul edilir mi çünkü hayatıma yalan söyleyerek devam etmek istemiyorum vicdanen bu beni rahatsız ediyor. Ayrıca dava sırasında ödenecek tüm tutarların davalı tarafından ödenmesini talep edebilir miyim çünkü eğitim hayatım sırasında onların yüzünden birçok aleyhime sonuç oldu, onların yüzünden birçok yerde yalan söylemek zorunda kaldım ve psikolojikmen etkilendim, bu ücreti de onların ödemesini istiyorum. Bilgilendirir misiniz?
Merhaba,
Zamanaşımı problemi yok gibi bu nedenle nüfusta kayıtlı olan ebeveynlerinize dava açabilirsiniz.
Merhabalar 16 yaşındayım. Annemle babam yıllar önce boşandı. Velayet babamın üzerinde ama babalık yapmıyor ve borçları var. Borçların üzerime kalmasını istemediğim için babalıktan reddetmek istiyorum mümkün müdür?
Merhaba,
Biyolojik babanızı reddedemezsiniz fakat evlat edinme davası ile başka bir aileye geçebilirsiniz, bu halde anne ve babanız değişecektir. Babanız vefat ettiğinde mirası reddetme imkanınız olacak.
2005 evlendik, iki tane cocugumuz var. en kucuk cocuk 2016 dogumlu, esim ile anlasmali bosanmak icin anlastik , kucuk oglan biolojik babasi yabanci birisi, en kucuk cocugu babasinin nufustan nasil cikartirilir. Anne veya I, DNA test ile vs
Merhaba,
Soybağının reddi davası açmanız gerekir fakat bunun için hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. Bu davalarda zamanaşımı söz konusudur.
Çocuğum olduğunda resmi nikâhımız yoktu dolayısı ile çocuk benim soy ismimi aldı fakat biyolojik baba değil de tanıyıcı baba olararak nüfusa geçti. Sorum şu biz annesi ile ayrıldık yedi sene evvel bu zaman kadar onlar istedikleri zaman çocuğumu görebiliyordum ama artık kızım gelmek istemiyor velayetini de alamıyorum muhtemelen de göremeyeceğim bir daha. Bu nedenle soyismimden çıkarmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim aydınlatırsanız sevinirim
Merhaba,
Bu tip durumlarda tanımanın iptali davası açılması gerekir fakat bunun için makul bir gerekçe gerekir. Yani çocuğun sizden olmadığınızı öğrenmeniz veya tehdit altında iseniz bu tehdidin kalkması gibi durumlar söz konusu olmalıdır. Aksi halde açılacak dava reddedilecektir.
Slm 1995 tarihindeboşandıktan sonra doğan üzerime kayıtlı şimdi reşit olan bie erkek çocuk var ve bu çocuk mahkeme ile soyadını değiştirmiltir fakat halen nüfusuma kayıtlıdır bu çocuğu nüfüsumdan nadıl çıkartabilieim veya hakkım varmıdır şimdiden twşekkür ederim
Merhaba,
Sizin açınızdan soybağının reddi davası için zamanaşımı söz konusu. Çocuk bakımından zamanaşımı değerlendirmesi yapabilmek için yaşını bilmemiz gerekmektedir. Bu nedenle iletişim bölümünden mail atarsanız yardımcı olabiliriz.
merhaba. Kardeşim 3 yaşında evlat verildi. Babam kendi dayısına verdi. Aradan 20 yıl geçti. Kardeşim şu an Universitede ve 18 yasını gectiği için artık evlatlık verildigi aile ile goruşmuyor. O aile onu soydan dusurecegini ve mırastan reddecegini soyluyor. bunu yapma hakları var mı ve kazanma ihtımalleri nedir. kardesim onlara karsı hic bir suç islemedi. ama yalancı sahit tutacaklarını soyluyorlar.
Merhaba,
Evlat edinme işlemi mahkeme yoluyla gerçekleştirilmişse bu hususta mirastan çıkarma ancak bu evlat edinmenin iptali ile mümkündür. Şayet kişi doğduğundan sonra doğrudan babasının dayısının nüfusuna kaydedilmişse soybağının reddi davası açılabilir fakat zamanaşımı hususu iyi değerlendirilmelidir.
Merhaba avukat bey. Kardeşim sürekli olarak basını belaya sokuyor. Insanlardan para aliyor. Ödemiyor. Bana ve aile üyelerimize sürekli ihbarname geliyor. Üçüncü şahıs olarak borcu ustlenmemiz isteniyor. Gidip itiraz ediyoruz. Evrak kovalamaktan yorulduk. 7 günlük itiraz süresini geçireceğiz diye odumuz patlıyor. Babam evlatlıktan red etmek istiyor. Onla olan tüm bağımızı koparmak istiyor. Bu mümkün müdür? Aile olarak çok yıprandık. Evimize kadar onun yüzünden hacizli.
Merhaba,
Mümkün değildir. Size gönderilen ihbarnameler hususunda şikayette bulunabilirsiniz.
Merhabalar esim 1981 yılında yurttan alınmış uveu baba ile 9 yaşında bağı kopmus hiç gorusulmemis şuan evlat edinen anne ile yaşıyor onlarda 1989 da boşanmalar.baba 4 sene önce vefat etti ve banka kredi borcu çıkıyor.esim babasına soybagi red davası acabilirmi
Merhaba,
Soybağı reddi davası için zamanaşımı söz konusudur. Bu nedenle açsanız dahi davanız bu nedenle reddedilir. BU tip durumlarda mirası reddetmeniz gerekmektedir. O da sürelere tabidir.
mrb avukat bey size sorum şu resmi nikahliyken dogurdugum cocugu suan kendi kütüğüme soyadıma almak istiyorum bosandigim edimde bu konuda onaylıyor nasıl alabilirim (boşanalı 5 yıl oldu)
Merhaba,
Çocuğun nüfusunuza kayıtlı olup olmadığını anlayabilmiş değilim lakin sadece soyadınızı verecek iseniz dava açmanız gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi haklı bir gerekçenin varlığı halinde değişikliğin yapılabileceğini belirtmiştir.
Merhaba babam evlatlık aldığı iki kişi var babam öldü mirastan onları dava açıp çıkartabilir miyim
Merhaba,
Evlatlık işlemi nasıl ve ne şekilde gerçekleşmiş bu önemlidir. Bu hususlarda bilgi verebilirseniz yardımcı olabiliriz.
Merhaba ben 2013 tanışıp inanıp söz ve nisan yapan birine kanan evli ve 4. Babasiymus ben ayrıldığını ve 3,cocuk babasi saniyordum birlikteligimizden 1.erkek evladimiz oldu 2014 lu bizimle yaşamayan arada gelen arada para veren bir şahıs evladim üstüne kayıtlı soyadını taşıyor biliniyor ben artık resmi yoldan evladının velayetini istiyorum benimle yaşıyor evladim 13.11.2012 tarihinde görüşerek sali günü noter de bana velayetini vereceğini söyledi maddeler yazirlatacagini Av.na onu rahatsiz etmiycegimiz alamayacağını yazmayacağım gibi ve.seyler bende evladimi 18.kadar görmeyeceğim ve annesi evladimi istediği yere yurt dışına benden izin almaksızın goturp getirebilir yazısına imza atmasını istedim ok dedi mesajları duruyor hala çarşamba günü okadar aramama ve mesaj çekmeden sonra evladini üstünden sikecegini ve soyadını artik taşımaya ağını tamamiyle bana vereceğini her şekilde benim olacağını ifade eden mesajlar attı acaba bunu yapa bilirmi nasil bir yol izlemem gerek acaba neler yapila bilir yada yapa bilir şimdiden cevabınız için teşekkür ederim av.by
Merhaba,
Yazdıklarından konuyu anlayamadım. Lütfen ofisimizi arayınız : 0216 550 33 23
Av.by kisaca bu by müşterek olan çocuğumuzu velayetini istediğim 8cin şuan hepten üstünden sildirmek soyadını taşımasını ve baba olarak yazılan küçükten nüfus cüzdanında sildirmek istiyormuş acaba yapa bilirmi.
Babalık davası açtım boşandığım kişinin üzerine geçti bebeğim bunu nasıl reddedebilir dilekçede neler yazması gerek boşandığım kişi
Merhaba,
Davanızı avukat ile takip etmeniz sizin faydanıza olacaktır. Bu nedenle ofisimize telefonla ulaşabilirsiniz : 0216 550 33 23
babamın nikahı olmayan kadından annemin üzerine kız çocuğu var babama sorduğumda o zaman annemle nikahlı diye nüfus annemin üzerine yapmış şu an annemin üzerine olmayan kızın gerçek annesiyle evli onu nasıl sildirebiliriz
Merhabai
İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Ofis numaramız 0216 550 33 23 olup doğrudan bu numaradan da ulaşabilirsiniz. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için dava açılacaktır.
20 yaşındayım babamdan sürekli şiddet gördüğüm için artık soyadını taşımak istemiyorum kendisi de beni evlatlıktan ret etmek istiyor bu durumda annemin soy adını da almak istemiyorum nasıl bri yol ilerlemem lazım
Merhaba,
18 yaşından büyük olduğunuz için artık kendi davanızı açabilirsiniz. Haklı bir gerekçe olduğu müddetçe başka bir soyadı alabilirsiniz.
Merhabalar babam 3 yaşından beri ayrıyız hiç bir Hayri dokunmadigi gibi geçen gün gerçekler kendisine ağır geldi sanırım benim senin gibi bir oğlum yok dedi bana kendisinden hiç bir şey kalmasını istemiyorum soyadını değiştirmek istiyorum evliyim kızım var yardımcı olursanız hangi yolu izlemem gerek sağolun.
Merhaba,
Soyadı değişikliği ile ilgili olarak başka bir yazımız vardır onu okuyabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/soyisim-degistirme-davasi
Babanızın nüfusundan çıkmak istiyor iseniz hukukumuza göre bu ancak bazı hallerde mümkündür. Örneğin gerçekten babanız değil ise DNA testi yapılarak bu yargılama yürütülür. Mirastan çıkarma işlemi ancak iki halde mümkündür ve bu işlem mirasçı tarafından yapılır. Bu nedenle sizin babanızın mirasından çıkma veya nüfusundan çıkma gibi bir hakkınız söz konusu olmayacaktır ancak soyadı değişikliği yapabilirsiniz.
Merhaba benim kimlikde üvey babamın soyadı var öz babamın soyadını taşımak istiyorum babam vefat etmiş ne yapmalıyım
Merhaba,
Nüfus kayıtlarında babanız olarak görünen kişi gerçekte babanız değil ise buna ilişkin olarak dava açabilirsiniz. Dava neticesinde kimlikte yazan kişinin babanız olmadığı anlaşılır ise mahkeme buna göre hüküm kurar ve babalık kaydınızı siler. Bu noktadan sonra ise başka bir dava daha açmanız gerekmektedir. Süreç ile ilgili işlemlere başlamak isterseniz ofis telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz : 0216 550 33 23
Selamlar 2 çocuğum var ayrıyız soyadımı taşımasını istemiyorum anneleri Sağ annelerinden kalıyorlar ve soyadımı taşımalarını istemiyorum ne yapmalıyım
Merhaba,
Çocukların soyadları ancak velayet sahibi annenin isteği ve haklı bir gerekçesi halinde değişebilir. Çocuklar reşit olduktan sonra bu değişikliği kendileri de talep edebilir lakin sizin baba ve velayet hakkı sahibi olmayan birisi olarak çocukların soyadını değiştirmeye hakkınız yok.
Merhaba. Bekar ve cocuksuz bir kadinim. Yillarca calisip yaptigim birikimlerim var ve bebekken bizi terk edip , deprem afetinde yikiklardan cikarak hayata tutunmaya calistigimiz bir donemde bile, hic bir surette arayip sormayan babami ve diger evliliginden dunyaya gelen cocugunu olasi ölümüm durumunda mirascim olmasini istemiyorum. Nasil bir hukuki yol izlemem gerekir?
Merhaba,
Bu tip durumlarda çocukların anne ve babalarını mirastan çıkarma yetkileri Türk Hukuku’nda söz konusu değildir. Bu nedenle başkaca işlemlerle mirasçılık sıfatından kişileri mahrum edebilirsiniz. Ofisimizi ararsanız bu hususta gerekli hukuki destek alabilirsiniz. 0216 550 33 23 ofis numaramızdır.
Ben babamla soy bağımın olmasını istemiyorum ne soyadını taşımak nede kütüğü nü taşımak annem ve babamın evlenmeden olan çocuğuyum velayetim annemde ve ben annemin kütüğü ve kızlık soyadını almak istiyorum baba adı bile kimlikte geçmesin istiyorum reşit değilim ne yapmam gerek
Merhaba,
Öncelikle reşit değilseniz siz dava açamazsınız. Ancak anneniz sizin adınıza bu davayı açabilir. Reşit olmayı da bekleyebilirsiniz. Kişi gerçek babanız ise maalesef isteğiniz gerçekleştirilmez. Dilerseniz ofisimizi arayınız yardımcı olalım : 0216 550 33 23
Selamlar, 28 yaşındayım. Biyolojik annemle babamın resmî nikahı olmaması ve biyolojik babamın ben doğduktan 6 ay sonra vefat etmesi üzerine amcam ve yengemin nüfusuna geçmişim. Biyolojik annem şu anda bir başkasıyla evli ve iletişimimiz sınırlı. Ben amcam ve yengemle resmiyette soy bağım olmasını istemiyorum. Mevcut durumda nasıl bir yol izleyebilirim ? Kolay gelsin
Merhaba,
Yazımız detayında da belirttiğimiz üzere öncelikle mevcut soybağı ilişkinizin ortadan kaldırılması gerekir. Sonrasında ise açılacak babalık davası ile biyolojik babanız kim ise onun nüfusuna kayıt işlemleri gerçekleştirilir.
Merhaba,
Babam 2015 yılında ikinci eşinin 5 yaşlarındaki çocuğunu evlatlık aldı. Ben %63 engelli bireyim ve bana bakma yükümlülüğünü yerine getirmeyip ikinci eşinin 3 çocuğuna baktı.
Ben ve abim ilk itirazlarımızı yapmamamıza rağmen kanuna aykırı bir şekilde evlatlık onay kararı verildi. 15 gün itiraz süresi içerisinde sağlık nedenlerim ile itirazımı iletemedim.
Şu anda babamla da ayrıldılar. Kadının ayrıca ihanet belgeleri de var. Babam da artık bu nedenle çocuğu istemiyor.
Benim veya babamın soybağı itirazı vb. Bir gerekçe ile evlatlık iptali davası açabilir miyiz?
Teşekkürler
Merhaba,
Mahkeme kararı ile evlatlık edinme işlemi gerçekleştirilmiş ise dönüşü pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ilgili kararı bize iletiniz. Değerlendirelim.
merhaba 20 yaşındayım annemle babam ayrı babamın soyagacımda gorunmesini istemiyorum ve ondan gelicek herhangi bir mirası da istemiyorum ne yapmam gerek
Merhaba,
Hukukumuzda biyolojik babanın nüfustan çıkması gibi bir imkan söz konusu değildir. Babanız vefat ettiğinde mirası reddedebilirsiniz.
Merhaba Annemi ve babamı reddetmek istiyorum. 42 yaşındayım özel bir kurumda öğretmenlik yapıyorum. Bugüne kadar maddi bişeylerini görmedim.Şimdi beni zorla evlendirmek istiyorlar.Beni evlatlıktan reddetmekle tehdit ettiler. Ben onları reddetmek istiyorum. Ama kütüksüz mü kalırım? Nasıl yapabilirim? Cevap verirseniz çok teşekkür ederim
Özlem Hanım,
Aileniz biyolojik aileniz ise nüfuslarından çıkamazsınız ancak ebeveynler sizi mirasından çıkarabilir. Şu aşamada yapacak pek bir işlem yok ancak dilerseniz soyadınızı değiştirebilirsiniz. Bu halde dahi nüfus kayıtlarınız ve tc kimlik numaranız değişmeyecektir. Kütükte değişme olmaz.
Merhaba, ben nüfus cüzdanımda yazan baba adını reddetmek istiyorum. Maalesef geçek babam kısa bir zaman önce vefat etti onun adını istiyorum ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun bana, yıllardır çok büyük bir yükün altındayım, bu konuyla ilgili ne yapa bilirim?
Merhaba,
Öncelikle mevcut babanız ile bağınız kesilmeli sonrasında ise biyolojik babanız ile DNA eşleşmeniz sağlanmalıdır. Sonrasında biyolojik babanızın nüfusuna kaydolabilirsiniz. İletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Merhaba benim olmayan çocuğun üzerimden düşürmek için ne yapmam gerekir bu durumu çok geç öğrendim 14 -15 sene geçti zaman aşımı olabilirmi ve bunun için mahkeme yada baro bana avukat verebilirmi
Merhaba,
Yazımız detayındaki hak düşürücü sürelere uyulması gerekir. Eğer uymazsanız davanız reddedilir. Barodan avukat talebiniz var ise dilekçe ve ilgili belgelerle başvuru yapabilirsiniz, Baro değerlendirip kararını verir.
Merhaba,evlat olarak evlatliligimin reddini isteyebilir miyim yoksa sadece baba mi red edebilir?
Merhaba,
Eğer gerçek babanız değil ise siz de talepte bulunabilirsiniz.
Benim bir kızım var babasıyla bağımız yok dava açsak ben kendi soyadımı verebilir miyim? Dava ücretleri ne kadar oluyor bilginiz var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Merhaba,
Nüfus kayıtlarınıza bakmamız gerekmektedir. Ofisimizi ararsanız yardımcı olabiliriz : 0216 550 33 23
Ailemden soy bağımı tamamen koparmak istiyorum, annemde babamda kan bağıyla yani ikiside gerçek annem ve babam. Böyle birşey mümkün mü?
Merhaba,
Maalesef mümkün değildir.
merhaba ben 22 yaşındayım babamın kütüğünü ve soy adını istemiyorum anneminkine geçme ihtimalim var mı
Merhaba,
Öz babanız ise nüfusundan çıkmanız mümkün değil ancak evlat edinme yoluyla başka bir ailenin nüfusuna geçebilirsiniz. Onun haricinde reşit olmanız sebebiyle soyadı değişikliği yapabilirsiniz lakin nüfus kayıtlarınızda aile bakımından bir değişiklik olmayacaktır.
meraba öz kızımı hem evlatlıktan red edip hemde soyismimi de kullanmasını istemiyorum ne yapabilirim
Merhaba,
Belli başlı şartların olması halinde mirastan çıkarma yapabilirsiniz. Dilerseniz mirastan çıkarmaya ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/mirasciliktan-cikarma-mirastan-iskat-men-nasil-yapilir
Selamün aleyküm
Efendim ben rahmetli abimin eşini ve cocuklarını akrabalıktan men etmek istiyorum ne yapmalı nereye baş vurmalıyım..
Merhaba,
Mirasçılıktan men halleri için yazımızı okuyabilirsiniz. Böyle bir imkanınız ancak iki şart halinde söz konusu olur lakin sizin belirttiğiniz kişilerle mirasçılık ilişkiniz de yok. Bu nedenle yapılacak bir işleminiz yok maalesef. https://www.emreulusoy.av.tr/mirasciliktan-cikarma-mirastan-iskat-men-nasil-yapilir
Merhaba ben babamın kimliğimde adı geçsin istemiyorum bunun için ne yapmalıyım
Merhaba,
Keyfi bir şekilde ana adı veya baba adını değiştiremezsiniz ancak evlat edinme işlemi ile belirttiğiniz değişiklik yapılabilir.
Merhaba ben ve kardeşim anne babamızı reddetmek istiyoruz ve onların soyadlarını kullanmak istemiyoruz ve kimligimizde isimlerinide istemiyoruz lütfen yardımcı olurmusunuz
Merhaba,
Eğer biyolojik anne ve babanız ise reddetmeniz mümkün değildir ancak soyadınızı değiştirebilirsiniz. Reşit olmanız kaydıyla ve haklı sebebin varlığı halinde soyadınızı değiştirirsiniz lakin ailenizin nüfus kayıtlarından çıkamazsınız. İlgili yazımızı okuyabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/soyisim-degistirme-davasi
Eğer evlat edinme durumu söz konusu olursa ancak bu şekilde ailenizin nüfusundan çıkar evlat edinenin nüfusuna geçersiniz. Evlat edinmenin bazı şartları vardır buna ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/evlat-edinme-davasi
Merhaba ,
Biyolojik Annemi red etmek istiyorum. Anladigim kadariyla ben red edemiyorum onunla anlasmali bi sekilde reddi mumkun mu yada nasil bir yol izlemeliyim?
Merhaba,
Evlat edinme yolu ile başka bir ailenin veya kişinin nüfusuna geçebilirsiniz. Ancak bu şekilde biyolojik anne ve babanızın nüfusundan çıkabilirsiniz.
Merhaba,
Ben 15 yaşındayım ve babamdan ağza alınmicak hem psikolojik hemde fiziksel şiddet alıyorum diyelim babama dava açabiliyor muyum diyelimki davayı kazandım devlet bana bakıyormu?
Merhaba,
Şiddet gördüğünüze dair delilleri 155’e veya bağlı bulunduğunuz karakola bildirebilir, koruma tedbiri uygulanmasını isteyebilirsiniz.
Merhaba efendim ben 2018 eşimi kaybettim 2 aylık hamile idim şimdi kızım 5 Yaşına geldi hayatımı biriyle birleştirmek üzereyim adam kızımı kendi soyadına almak istiyor nasıl yapabiliriz böyle bişey mümkünmü acaba tesekkür ederim
Merhaba,
Evlat edinmenin şartları sağlanıyor ise evlat edinme davası açılabilir. İletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/iletisim
Ofis numaramız 0216 550 33 23 olup buradan da ulaşabilirsiniz.
Selam, beni yıpratan kardeşlerimle resmi olarak kardeşlik bağımı bitirmek istiyorum. Böyle bir şey mümkün mü?
Merhaba,
Hukukumuz buna imkan vermemektedir.