İşveren tarafından geçersiz fesihle işten çıkartılan işçi işe iade davası açabilir ve bu davanın kazanılmasıyla işe iadesi gerçekleştirilebilir. İş Mahkemesi, işe iade kararı verdikten sonra gerekçeli kararı yazar ve talep ile birlikte taraflara tebliğ eder. Kesinleşme kararının tebliği ile artık işçi, ilgili mahkeme kararının uygulanması için işverene başvuru yapar. İşveren bu başvuru üzerine işçiyi işe başlatırsa boşta geçen süre ücreti, işe başlatmaz ise boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı ödeyecektir. Bu noktada işe iade davası ve işe iade davasının şartları ve detaylarına ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : İşe İade Davası Nedir, Nasıl Açılır ?

İşe Başlatılmayan İşçinin Boşta Geçen Süre Ücreti ve İşe Başlatmama Tazminatı Hakkı
Uygulamada en çok karşılaşılan problem işe iade davası açan işçilerin işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretine dair alacaklarının ne olacağına dairdir. Öncelikle işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretine ilişkin açıklamalarımız için ilgili yazılara tıklayabilir, detayları görebilirsiniz :
İşe Başlatmama Tazminatı Nedir, Şartları Nelerdir ?
Boşta Geçen Süre Ücreti Nedir, Şartları Nelerdir ?
İşe iade davasını kazanan bir işçi mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte kararı tebliğ alacak ve kararın tebliğ edildiği günden itibaren 10 gün içerisinde işverenine yazılı olarak işe iade talebinde bulunacaktır. İşveren ise bu taleple birlikte 30 gün içerisinde işçisini işe başlatacak veya talebi reddedecektir. İşveren şayet işçinin talebini kabul etmez ve mahkeme kararını uygulamaz ise kararda yazılı olan boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatına dair bedelleri ödemek zorunda kalacaktır.

İşçi, işe iade davasını kazandıktan sonra süresinde başvurusunu yaptığında işveren onu işe davet edebilir. Bu halde işçiyi işe davet eden işveren, bu davetinde samimi olmalı, işe başlangıç koşullarını ve diğer hususları detaylıca izah etmelidir. İşverenin işçiyi işe davetinde samimi olması ve diğer gerekçeleri değerlendirdiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Peki işveren işçisini işe başlatmak arzusunda ve bunun için gerekli daveti gerçekleştirmiş olması karşısında işçi işe başlamaz ise işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin akıbeti ne olacaktır ?
İşe iade davasını kazanan işçinin işverenine işe iade talepli başvurusu üzerine işe davet edildiği varsayımında ; işçinin işe başlamaması halinde mahkemece belirlenen alacaklardan faydalanamayacağı, geçersiz feshin geçerli hale geldiği açıktır. Aşağıdaki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında da açıkça belirtildiği üzere işverenin daveti üzerine işe başlamayan işçi, iş güvencesi tazminatı(işe başlatmama tazminatı) ve boşta geçen süre ücretine(en az 4 ay en çok 8 aylık ücret) hak kazanamaz. İlgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı şu şekildedir :
Yargıtay Kararı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Tarafından 01.10.2014 tarihinde verilen kararı sizinle paylaşmaktayız :
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
işe iade davasını kazanıp 12 artı 4 alev tazminat kazanıp sonrasında işveren tarafından işe başlatılmayan işçi ne yapabilir
Merhaba,
Avukatınız yok ise tarafımıza mahkeme evraklarınızı göndererek detaylı bilgi alabilirsiniz. Şayet avukatınız var ise kendisi size en doğru yolu söyleyecektir.
Tarafımıza ulaşabilmek için : http://www.emreulusoy.av.tr/iletisim
Merhaba bir sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim
işe iade davam lehime sonuclanmis ve zamaninda işe geri iadem bildirilmiştir. Isveren ise ise başlamam icin bana 15.04.2015te tebligati yapmistir. Yani elime tebligat 15.04.2015te ulaşmıştir. Fakat tebligatta 16.04.2015 saat 9da işe baslamam gerektigi bildirilmistir. Ben başka bir iste calistigim icin 17.04.2015te işverene giderek işe baslamak icin geldigimi soylesemde zamaninda gelmedigim icin beni işe baslatmadilar. Yargitay kararina baktigimda makul süreden kasıt 2gündur. Bu tebligatı izleyen günden itibaren iki günmudur yoksa tebligat gününden itibaren iki günmüdur? Sonucta baska bir işte calistigim icin ertesi gün gidip baslamam olanaksizdir. İşverenin işe başlatma amacı olmadığı halde işe başlatmama tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı, gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez. Denilmektedir. Dava açsam lehime sonuclanir mi tesekkur ederim.
Merhaba,
İşverenin kanun hükümlerini lehine olarak kullandığı ve kötüniyetli olduğu söylenebilir. Bu nedenle dava açmanız halinde kazanma ihtimaliniz çok yüksek. Tarafımıza detaylı bir mail atar ve gerekli evrakları ulaştırırsanız sizlere daha sağlıklı yardımcı olabiliriz.