İşe iade davaları yapısı gereği kısa sürede sonuçlandırılması gereken davalar olup basit yargılama usulünde görülecektir. İşçilerin işe iade edilip edilmeyeceklerinin sözleşmenin fesih şekline göre belirlendiği İş Hukukunda mühim olan davanın kısa sürede çözümlenip işçinin işe iade edileceğinin kararlaştırılarak işçinin mağduriyetinin giderilmesi veya davanın reddedilmesi gerekecektir. Hal böyleyken yargılamanın da bu doğrultuda kısa olması ve basit yargılama usulüne göre yürütülmesi gerekir.

İşe İade Davasına İlişkin Yazımız İçin Tıklayınız.

Yargıtay da bu görüşte olup davaların hızlı sona ermesi gerektiğini belirtmekte ve önüne gelen işe iade dosyalarını Yargıtay’da olan diğer dosyalara nazaran daha çabuk çözmektedir. Hatta Yargıtay Özel Dairesince verilen kararlar kesin olmakla beraber ilk derece mahkemelerinin önceki kararlarında direnmesi usul ve yasaya da aykırılık teşkil etmektedir. İşe iade davalarındaki bu usul doğru ve çözüme odaklı olup biz iş hukuku avukatlarınca da faydalı görülmektedir. Yargıtay Hukuku Genel Kurulunun işe iade davalarında yargılamaya ilişkin vermiş olduğu kararı aşağıda size sunacağız istanbul escort fakat işe iade davalarındaki güncel durum artık farklılık göstermektedir.

iş avukatı

İşe İade Yargılamalarında Güncel Durum

Aşağıda sunulan Hukuk Genel Kurulu kararı eski tarihli bir karar olup bugün itibariyle Yerel Mahkemece karara bağlanan işe iade davalarında taraflardan birinin kararı istinaf kanun yoluna göndermesi ile birlikte Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili başvuruları en kısa sürede sonuçlandıracaktır. Bölge Adliye Mahkemelerinin işe iade davalarına ilişkin başvurulacağı karşı vereceği kararlar KESİN olacaktır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı

Aşağıda sunulan Yargıtay HGK kararında vurgusu yapılan şu hususlar mühimdir : Madde ile iş akdinin feshinin geçersizliğine ilişkin açılacak bir davanın basit yargılama usulüne göre, kısa süre içerisinde sonuçlandırılması düşüncesi, işçinin emek gelirinden olanaklar ölçüsünde çok kısa bir süre yoksun kalması ilkesinden kaynaklanmış ve bu nedenle de Yargıtay Özel Dairesi’nce verilecek kararın kesin olması amaçlanmıştır. Kanun
maddesindeki ifadesinden, Yargıtay Özel Daire kararının kesin olduğunun amaçladığı, bu bakımdan Daire bozma kararının direnmeye konu edilemeyeceğini kabul etmek gerekir. Hal böyle olunca; Yerel Mahkemece, Yargıtay Özel Daire bozma kararının kesin olduğu ve direnme yolunun kapalı bulunduğu gözetilerek, Özel Daire bozma ilamına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. İlgili kararın tam metni şu şekildedir : 

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.

İş Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.