5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na tabi olarak çalışan kişiler özel öğretim kurumlarında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmakta ve kıdem tazminatı vb. hakları da buna göre şekillenmektedir. Belirli süreli iş sözleşmesi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır :

‘Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir’ denilmiştir.

Özel Öğretim Kanunu da bu kanuna tabi olarak çalışacak kişilerin belirli süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışacaklarını hüküm altına almıştır. Bu hususu aşağıda açıklayacağız fakat bu kanuna tabi olarak çalışacak olan kimlerdir ?

kıdem tazminatı

Bir Özel Öğretim Kurumunda (Özel Okullarda) çalışan yöneticiler, öğretmenler, uzman öğretici ve usta öğreticiler Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na tabi olacaklar ve özlük hakları ve tüm iş hayatları bu sözleşme ile şekillenecektir. Bu kanun kapsamına almadığı genel hususlarda yukarıda saydığımız kişilerin İş Kanunu ve diğer kanunlara tabi olduğunu da belirtmiştir.

Özel Okul Öğretmenlerinin Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mıdır?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi hala geçerliliğini sürdürmekte ve kimlerin kıdem tazminatı alabileceği hususlarını düzenlemektedir. Kimlerin kıdem tazminatına hak kazandığını daha detaylı öğrenmek için lütfen kıdem tazminatı yazımızı ve ilgili yazılarımızı okuyunuz : Kıdem Tazminatı Nedir, Kimler Alabilir, Şartları, Süresi

Belirli süreli iş sözleşmesine tabi olan işçilerin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmayacağı yasada açık bir hükümle belirtilmemiştir. Bu nedenle Yargıtay içtihatları bu hususta bizlere yön göstermekte ve belirli süreli işçilerin hangi hallerde kıdem tazminatına hak kazanabildiği yerleşik içtihatlar ile belirlenmektedir. Zaman zaman Yargıtay uygulamaları çelişki gösterse de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu hususta vermiş olduğu bir kararla tartışmaları sona erdirmiştir.

İlgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı

Görüldüğü üzere sözleşmesi biten özel okul öğretmeninin sözleşmesini yenilemeyen tarafın haklı bir gerekçe göstererek sözleşmeyi yenilememe iradesini ortaya koyması gerekmektedir. Sonuç olarak iş sözleşmesi yenilenmeyen özel okul öğretmeni, kendisine haklı ve makul bir gerekçe sunulmamış ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Özel okul öğretmenlerinin sözleşme sürelerinin bitmesi halinde işveren yeni bir sözleşme yapmamasına rağmen yeni bir öğretmen ile anlaşmış ise yine kıdem tazminatı ödemeye mahkum edilecektir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu kararıyla birlikte belirli süreli iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan özel okul öğretmenlerinin de belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi gibi değerlendirilmesini istemiş ve bu doğrultuda karar vermiştir. Bundan sonraki süreçte özel okul öğretmenleri sözleşmelerinin süresine bakmaksızın kıdem tazminatı için haklarını İş Mahkemelerinde arayabileceklerdir.

Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Davası Açma Hakkı

Özel okul öğretmenleri belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmaları nedeniyle işe iade davası açma şartlarını taşımamaktadır. Fakat Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin Mayıs/2015 tarihli bir kararında özel okul öğretmenlerinin artık işe iade davası açabileceği hükmedilmiş fakat Yargıtay 22. Hukuk Dairesi aksi yönde karar vermiştir. ilgili yazımızı okumak için : Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Davası Açma Hakkı Var Mıdır ?

Diğer Yargıtay Kararları için sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.