Günümüzde artık ebeveynler çocuklarını çeşitli sebeplerle özel okullara yönlendirmektedir. Son yıllarda eğitim sisteminin devamlı değişmesi, kaliteli okulların dönüştürülmesi gibi gerekçelerle veliler çocuklarını şartlarını da zorlayarak özel okullara göndermektedir. Bu da özel okulların artmasına ve haliyle bu sektörde çalışan eğitimcilerin de artmasına neden olmuştur. Yasal olarak çok güvenceleri olmayan bu sektör çalışanları için yıllık sözleşmeler yapılmakta ve her yıl yaz aylarında bu sözleşmeler yenilenmekte veya yenilenmemektedir. Yenilenmediği takdirde 1 yıl emek vermiş öğretmene yalnızca kıdem tazminatı verilmekte, sözleşmenin hangi gerekçeyle feshedildiği hususu dahi önemsiz bulunmaktadır.

iş avukatı

Yapılan Sözleşmelerin Niteliği

Hal böyleyken bu sektörde çalışan öğretmenler kötü şartlara ve kötü ücretlere maruz bırakılmıştır. Sistemdeki bu çarpıklık haliyle dava konusu yapılmış ve nihayetinde Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, özel okul öğretmenlerinin iş sözleşmesinin asgari süreli iş sözleşmesi olduğu ve bu şekilde değerlendirilmesi gerektiği, eğitim ve öğretimin süreklilik gösterdiği ve yapılan sözleşmelerin 1 yıl olarak belirlenmesinin yasal bir zorunluluk olduğu ve belirtilen sürenin asgari olarak değerlendirildiği belirtilmiş ve özel okul öğretmenlerinin işe iade davası açma yolu açılmıştır. İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz : Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Davası Açma Hakkı

Diğer yandan ülkemizde açılan davalar bölgesine göre farklı Yargıtay Hukuk/Ceza Dairelerine tevzi edilmekte ve ülkemizin bazı bölgelerine ait iş davalarına Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bakmakta bazı bölgelerine ise Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bakmaktadır. Her ne kadar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi özel okul öğretmenlerinin iş sözleşmesinin asgari süreli iş sözleşmesi olduğunu kararlaştırmışsa da Yargıtay 22. Hukuk Dairesi aksi yönde karar vermiş ve iş sözleşmesinin belirli süreli iş sözleşmesi olduğunu belirtmiştir.

Yargıdaki bu karmaşa Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun İçtihadı Birleştirme Kararı ile çözüme kavuşturulmuştur. İlgili karar aşağıda olup artık özel okullarda görevli öğretmenlerin iş sözleşmeleri belirli süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilecektir. İlgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu İçtihadı Birleştirme Kararının gerekçe bölümünü ve karşı oya ilişkin bölümünü paylaşıyoruz : 

Özel Okul Öğretmenlerinin Sözleşmesi Hakkında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu Kararı

İlgili karara buradan ulaşabilirsiniz. 

Yargıtay’ın diğer kararlarına ulaşmak için sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.

SONUÇ

Kararda da belirtildiği üzere maalesef Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu yerinde karar ortadan kaldırılmış ve özel okul öğretmenleri tarafından imzalanan bir yıllık sözleşmeler belirli süreli iş sözleşmesi kabul edilmiştir. Karşı Oy yazısına katıldığımı beyan eder, İçtihadı Birleştirme Kararının maalesef isabetsiz olduğunu yinelemek isterim. Bu noktada şuna dikkat etmek gerekmektedir. Bu karar yalnızca 1 yıl çalışıp sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenler için önem teşkil eder. Çalıştığı kurumda 2 yıl ve daha fazla süre çalışmış öğretmenlerin iş sözleşmeleri zaten belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmekte ve buna göre işlem yapılmaktadır.