İşçiler, iş sözleşmelerini sona erdirirken kıdem tazminatlarını almak arzusundadır. Nitekim yıllarca emek verdiği işyerinden ayrılırken İş Kanunu’nun kendilerine verdiği haklardan faydalanmak en büyük arzularıdır. Fakat bilinçsiz olan işçilerimiz bu haklarını nasıl koruyacağını bilmemekte, iş sözleşmesini nasıl sona erdireceklerini bilmemektedir. Bu nedenle öncelikli olarak kıdem tazminatının ne olduğuna ve kimlerin bu tazminata hak kazanabildiğine dair yazımızı okumanız bilgi edinmeniz için önem taşır. İlgili yazımız için tıklayınız : Kıdem Tazminatı Nedir ? 

kıdem tazminatı

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Alabilir Mi ? 

İşçiler birçok durumda çalışmış oldukları işi birçok nedenle bırakmaktadır. İşçiler aslında haklı bir nedenle işten ayrılmalarına karşın istifa dilekçesi vermekte ve bu dilekçelerinde yalnızca istifa ediyorum şeklinde beyanda bulunmaktadırlar. İşyerinden istifa edildiği için de maalesef kıdem tazminatına hak kazanamamaktalar. Kıdem tazminatına hak kazanabilmenin koşulları ise 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde sıralanmıştır. Buna göre ;

hallerinde kıdem tazminatına hak kazanılır. Bu hususlara ilişkin detaylı açıklamalarımız için ilgili fesih nedeni üzerine tıklayabilir, konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. İş Sözleşmesinin Feshi yazımız için tıklayınız.

İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatı Alma Hakkı

Yukarıda detaylıca yazdığımız gerekçelerin varlığı ve bu gerekçelere dayalı olarak iş sözleşmesinin feshi halinde işçiler kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu nedenle istifa eden işçinin İş Kanunu gereği kıdem tazminatı hakkı olmayacaktır. Peki işten ayrılmak için makul bir gerekçesi olan işçi işten nasıl ayrılmalıdır ? Kıdem tazminatını alabilmek için ne yapmalıdır ?

İşten ayrılan ve kıdem tazminatını almak isteyen işçi şu hususlara dikkat etmelidir :

  • Fazla mesai ücretleri ödenmeyen işçi, fazla mesailerinin ödenmediği gerekçesiyle iş sözleşmesini feshedebilir. Böylelikle kıdem tazminatına hak kazanılacaktır. Fakat olası bir kıdem tazminatı davasında fazla çalışma yaptığını kanıtlamalıdır. Bu nedenle fazla çalışma ücreti ve fazla çalışmanın kanıtlanması hakkındaki yazımızı okuyunuz : Fazla Çalışma ÜcretiFazla Çalışma Süresinin İspatı
  • Sigorta primleri eksik yatırılan veya hiç yatırılmayan işçi bu nedene dayalı olarak iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

Uygulamada bu iki olay işverenler tarafından sıklıkla gerçekleştirilmektedir. İşverenler yüksek maaş verdikleri işçilerin ya sigortasını yapmamakta ya da sigorta primlerini gerçek maaş üzerinden göstermemektedir. Yine işverenler fazla mesai yaptırdığı işçilere bu fazla mesai ücretlerini ödememektedir. Hal böyleyken uygulamada en çok karşılaştığımız ve işçilerin en çok mağduriyete uğradığı bu konularda işçiler gerekli usuli işlemleri yapmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanacaklardır.

Bu noktada bir hususu daha açıklamak gerekir. İşçiler iş sözleşmelerini feshederken ve yukarıda belirttiğimiz hususları gerekçe olarak gösterirken fesih bildirimlerini noterden ihtarname çekerek yapmalıdırlar. Böylelikle fesih tarihiniz ve fesih gerekçeniz konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadan ileride açılacak davada hakkınızı arayabilirsiniz. Aksi halde fesih dilekçenizin bir suretinin sizde olmaması, hangi gerekçelere dayandığınızı mahkemeye bildirememeniz ve tanık bulma konusunda sıkıntılar çekmeniz halinde ispat sorunu ortaya çıkacaktır. Bu nedenle yapılacak fesihlerin noter kanalıyla yapılması en sağlıklısı olacaktır.

Bu konuda Yargıtay Kararı sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.