İştirak nafakasının arttırılması/azaltılması davası uygulamada iştirak nafakasının uyarlanması davası olarak da yer almaktadır. Aşağıda her iki dava hakkında bazı bilgiler paylaşılmış olup faydalı olmasını temenni ederiz. İştirak nafakasının arttırılması, kaldırılması, azaltılması gibi taleplere yönelik olarak açılacak davalarda izlenmesi gereken yolu, şartları, görevli ve yetkili mahkemeyi açıklayan yazımız için lütfen tıklayınız : İştirak Nafakası Davası.

yoksulluk nafakası

Nafakanın Arttırılması Davası

İştirak nafakasının devam eden özelliği gereği süreç içerisine nafaka yükümlüsünün veya alacaklısının ekonomik durumu değişiklik gösterebilir. Böyle bir durumda ilgilisi nafakanın azaltılmasını arttırılmasını isteyebilir. Bu davalara da nafakanın uyarlanması davası denmektedir.

Bununla birlikte taraflar yoksulluk nafakası hususunda mutabık kalmış ve anlaşmalı boşanmış olabilirler. Keza çekişmeli boşanma davası neticesinde Aile Mahkemesi yoksulluk nafakası ödenmesine karar vermiş olabilir. Bu hallerde de kadın, ileride yoksulluk nafakasının arttırılmasını talep edebilecektir. Bu noktada ekonomik değişimler önem taşır. 

Nafakanın uyarlanmasını talep eden taraf bir dilekçe ile bunu ilgili Mahkeme’ye bildirir ve Mahkeme tarafından tarafların ekonomik dengesi ve mevcut ekonomik koşullar değerlendirilir ve bir sonuca varılır. 

boşanma davası avukat

Nafakanın Azaltılması Davası

Nafaka ödemekle yükümlü eş, gelişen ekonomik durumlar sebebiyle ödediği nafaka miktarının azaltılması için dava açabilir. Bu noktada nafakanın azaltılmasını istemek de nafakanın uyarlanması davası içerisinde değerlendirilir. Nafaka yükümlüsü eş, eski ekonomik durumundan uzak kalmış olabilir. Bununla birlikte nafaka ödenen eşin ekonomik durumunda iyileşme meydana gelmiş olabilir. Bu tip hallerde nafaka yükümlüsü eş, ilgili Mahkemeye başvurarak dava açabilecektir. Yukarıda belirlenen esaslar çerçevesinde nafaka yükümlüsü olan kişi, bir avukat aracılığıyla dava açabilir. 

Görevli Mahkeme

Nafakanın azaltılması davasında veya nafakanın arttırılmasına yönelik davalarda Aile Mahkemesi görevlidir. Tavsiyemiz bu tip davalarda avukat ile hareket edilmesidir. 

Yetkili Mahkeme

Nafakanın arttırılması davasında veya nafakanın azaltılması davasında yetkili mahkeme hususunda genel yetki kuralları geçerlidir. Genel yetki kuralları çerçevesinde davalı kişinin yerleşim yeri mahkemesi, işbu davalarda yetkili mahkemelerdir. Açılacak davalar buna göre açılmalıdır.

Nafakanın uyarlanmasına ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararını aşağıda sunuyoruz :

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı

Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.